FreeCinema

Follow us

Η ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΧΩΡΑ ΜΟΥ (2022)

(MI PAÍS IMAGINARIO)

  • ΕΙΔΟΣ: Ντοκιμαντέρ
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Πατρίσιο Γκουσμάν
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 83'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: AMA FILMS

Το 2019, μια υπερτιμολόγηση των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στη Χιλή στάθηκε αφορμή για κοινωνικό ξέσπασμα, με μεγάλες αιματηρές διαδηλώσεις και μηνύματα που μιλούσαν για διαφθορά, έλλειψη δικαιοσύνης και συνεχή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σειρά συνεντεύξεων από γυναίκες που επιζητούν κοινωνική δικαιοσύνη και εικόνες της Χιλής με στρατιωτικά οχήματα στους δρόμους, συνθέτουν ένα ντοκιμαντέρ που εμβαθύνει προς την κατανόηση της τωρινής κατάστασης.

Ο Πατρίσιο Γκουσμάν, εξορισμένος από τη Χιλή στη Γαλλία, από την εποχή του Πινοτσέ, δεν έπαψε ποτέ να σκηνοθετεί για τον τόπο που άφησε πίσω του. Έχοντας καλή γνώση της Ιστορίας και του τι μπορεί να επακολουθήσει ενός συλλογικού «ξεσπάσματος», δε στέκει απλά ως «εικονο-καταγραφέας» της κατάστασης, αλλά εμβαθύνει στους λόγους της συλλογικής απόρριψης των κυβερνητικών αποφάσεων, κάνοντας έρευνα σε οργανωτικές δομές, μικρο-ομάδες και συλλογικότητες, φέρνοντας στο φως πραγματικές ανάγκες, κυρίως γυναικών. Στατιστικά προέκυψε αυτή η ταυτότητα, σε ό,τι αφορά το φύλο. Οι περισσότερες οικογένειες είναι μονογονεϊκές, χωρίς να έχει οριστεί κανενός είδους κοινωνική μέριμνα ή άλλου είδους βοήθεια. «Παλιά οι γυναίκες αγκάλιαζαν το σύντροφό τους μετά τις διαδηλώσεις, αν φυσικά τον έβρισκαν ζωντανό μετά από αναζήτησή του σε νοσοκομεία, κέντρα κράτησης και φυλακές. Τώρα δεν είχαν σύντροφο και κάποιος είχε να φροντίσει ένα παιδί, όσο βρίσκονταν σε διαδηλώσεις, προασπίζοντας δικά του δικαιώματα», αναφέρει μια γυναίκα σε συνέντευξη. «Δεν τους έλειψε ένα κομμάτι ψωμί και λίγο τσάι», επεξηγεί μια άλλη γυναίκα σε κάποιου είδους αυτοσχέδιο καταυλισμό, όπου άστεγοι οργανώνονται προς εύρεση κατοικίας.

Συγκρίσεις ανάμεσα στην κατάσταση του 2019 μ’ εκείνη του 1973 δεν θα μπορούσαν να λείπουν, εφόσον είναι κομμάτι της Ιστορίας. Ακόμα και «τώρα», ο κόσμος επιζητούσε αλλαγές του Συντάγματος, που σημαίνει πως η αποκατάσταση της Δημοκρατίας δεν είχε ακόμα επιτευχθεί. Αναφορές σε συνεντεύξεις για κάποιο είδος «εμφυλίου πολέμου» ανάμεσα σε διαδηλωτές και «Αστυνομία που δρα χωρίς ηγεσία» κάνοντας χρήση εξοπλισμού, σε κάνει να σκέφτεσαι αν αυτές οι λέξεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα χρόνια μας για να χαρακτηρίσουν μια σύγκρουση που λαμβάνει χώρα τοπικά, από ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται από πολλές «φυλές».

Η ομορφιά δεν κρύβεται σε πανοραμικά πλάνα του Σαντιάγο, με περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να κατακλύζει τους δρόμους της Χιλής. Εν μέρει, είναι ελπιδοφόρο σε διεθνές επίπεδο. Φαίνεται πως ο κόσμος είχε ανάγκη να δει τέτοιες εικόνες, περισσότερο σε άλλα μέρη απ’ ό,τι στον τόπο που πραγματοποιήθηκαν τόσο μεγάλες συγκεντρώσεις. Σε κάποια πλάνα τονίζεται και εστιάζεται η λεπτομέρεια, όπως στην απομάκρυνση αγάλματος από τον στρατό, με σκοπό την προστασία του, καθώς αιματοκυλίζει χιλιάδες πολίτες με ποικίλους τρόπους.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Ένα όνειρο του ίδιου του Πατρίσιο Γκουσμάν παίρνει σάρκα και οστά μετά από δεκαετίες. Αποκλειστικά για κοινό που ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για την Ιστορία αυτού του τόπου ή το αφορούν τα πολιτικά ντοκιμαντέρ.


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΕΝΑ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

Στα Τίρανα του σήμερα, ο Αγκίμ κι ο Γκεζίμ, κωφά και πανομοιότυπα δίδυμα αδέλφια που μοιράζονται την ίδια στέγη, ανακαλύπτουν πως οδηγούνται σταδιακά στην τύφλωση εξαιτίας μιας γενετικής ασθένειας.

MR KLEIN

MR KLEIN

Περιμένω το ντοκιμαντέρ για τον αγώνα των Εξαρχειωτών ενάντια στους ερμπιενμπίδες. Νο πασαράν!