FreeCinema

Follow us

Η ΜΙΚΡΗ ΕΞΩΓΗΙΝΗ (2022)

(LILLE ALLAN: DEN MENNESKELIGE ANTENNE)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αμαλί Νέζμπι Φικ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 85'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: NEO FILMS

Σε κάποιες κατά τα άλλα μοναχικές καλοκαιρινές διακοπές, ο εσωστρεφής Άλαν πείθεται να λειτουργήσει ως… ανθρώπινη κεραία για τον παλιό, εμμονικό με τα ΑΤΙΑ γείτονά του, που πιστεύει ότι ένας τεράστιος στόλος εισβολής βρίσκεται καθ’ οδόν. Όταν η ετοιμόρροπη κατασκευή τους για την κεραία καταρρέει, ο Άλαν σώζεται στο τσακ από ένα μικρό εξωγήινο κορίτσι, τη Μπρίτνεϊ, η οποία κάνει μια σχολική εργασία για την πρωτόγονη ανθρώπινη φυλή. Τώρα, ο Άλαν πρέπει να τη βοηθήσει να γυρίσει στο σπίτι της.

Ειλικρινά, δύο στις τρεις φορές που βλέπουμε ταινίες κινουμένων σχεδίων στη χώρα μας, μιλάμε για έλλειψη ποιότητας, απόρροια του δίπολου άδειασμα ραφιών – κοινού που προσελκύουν τα παιδικά φιλμ στα σινεμά. (Και) αυτή τη φορά, το αποτέλεσμα είναι τόσο πρόχειρο και κακοφτιαγμένο, που πραγματικά είναι ν’ απορείς. «Η Μικρή Εξωγήινη», περί της οποίας ο λόγος, μας έρχεται από τη Δανία και τη σκηνοθέτιδα Αμαλί Νέζμπι Φικ, και με λίγα λόγια πρόκειται για ένα αρκετά χαμηλού προϋπολογισμού animation που, στην ουσία, μας μιλά για τη διαδικασία της συμφιλίωσης ενός μικρού παιδιού με… το διαζύγιο των γονιών του!

Εάν επρόκειτο για μια ταινία μικρού μήκους, με διάρκεια γύρω στο εικοσάλεπτο, τότε θα μιλούσαμε για μια χαριτωμένη προσπάθεια. Τα 85 λεπτά τούτης της «Εξωγήινης», όμως, δεν δικαιολογούνται σε καμία περίπτωση, όσο κι αν «τραβηχτούν» οι (παντελώς χάρτινοι και αδιάφοροι) χαρακτήρες, όπως ο τρελαμένος με τα UFO γείτονας Χέλγκε, αλλά και οι κωμικοτραγικές καταστάσεις με το νεαρό εξωγήινο κορίτσι ονόματι Μπρίτνεϊ. Ακόμα χειρότερο από το μη σενάριο, πάντως, είναι το ανέμπνευστο στυλ του animation, κάτι ανάμεσα σε πλαστελίνη και stock εικόνων από το διαδίκτυο, κάτι που σίγουρα θα αποτελέσει τροχοπέδη για τις μικρές ηλικίες που θα επιχειρήσουν να απωλέσουν το χαρτζιλίκι τους για να δουν την εν λόγω ταινία.

Το σίγουρο είναι πως, αντίστοιχα με ότι διαδραματίζεται στην ταινία, η «Μικρή Εξωγήινη» είναι ένα πρώτης τάξεως υλικό για να στείλουμε (ή να ξεφορτωθούμε ως junk) στο διάστημα, ώστε να πειστούν οι εξωγήινοι και να στείλουν άμεσα βοήθεια στον πολιτισμό μας!

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Ανέμπνευστο, βγαλμένο από ένα δίχως τέλος «ξεστοκάρισμα» animated τίτλων από το κάθε απίθανο μέρος του πλανήτη, που δεν θα κρατήσει τα παιδιά σας μπροστά σε μεγάλη οθόνη με ενδιαφέρον. Για γονείς, ούτε λόγος.


MORE REVIEWS

ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΖΩΝΗ

Επιχείρηση των Ειδικών Δυνάμεων στις Νότιες Φιλιππίνες, με σκοπό την απελευθέρωση απαχθέντος πράκτορα των αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών, πηγαίνει εντελώς λάθος κι αφήνει πίσω της έναν αρχάριο ελεγκτή μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος αναζητά τρόπο διαφυγής.

ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΡΧΗ

Κατακλυσμιαία βροχή «πνίγει» το Λονδίνο υποχρεώνοντας σε εκκενώσεις και μια απέλπιδα φυγή των κατοίκων προς περιοχές της βρετανικής υπαίθρου οι οποίες αν και δεν έχουν πληγεί, βιώνουν σοβαρά επισιτιστικά προβλήματα. Μ’ ένα νεογέννητο μωρό στην αγκαλιά, μια γυναίκα παλεύει να βρει την ελπίδα για ένα ασφαλές μέλλον.

ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΜΕΡΕΣ

Ο κύριος Χιραγιάμα ξυπνά νωρίς το πρωί και ετοιμάζεται να πάει στη δουλειά του. Καθαρίζει δημόσιες τουαλέτες στο Τόκιο. Το ίδιο κάνει και την επόμενη μέρα. Και την επόμενη μέρα. Και την επόμενη μέρα. Και την επόμ…

ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΔΙΚΗΣ

Πρώην πρωτοπαλίκαρο βίαιης εγκληματικής οργάνωσης αναγκάζεται να επιστρέψει στους κόλπους της, προκειμένου να ξεπληρώσει το χρέος του γαμπρού του προς την αδίστακτη αρχηγό της. Ο Κας, όμως, μάλλον έχει τελειώσει οριστικά με την παρανομία.

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΕΙ

Δύο αδέλφια θα επιχειρήσουν να δώσουν τη «γιατρειά» στον τόπο τους απομακρύνοντας δαιμονική οντότητα, μα δεν θα τηρήσουν τους κανόνες που έχουν θέσει οι επαρχιακές τους παραδόσεις και διάφορες δεισιδαιμονίες, προκαλώντας μία επιδημική εξάπλωση του Κακού.

MR KLEIN

MR KLEIN

Μίστερ Κλάιν, κολς ένι αβέιλαμπλ άλιεν! Σας παρακαλώ, πάρτε με από εδώ, δεν αντέχω άλλα παιδικά!