FreeCinema

Follow us

GRAND CENTRAL (2013)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ρεμπέκα Ζλοτόφσκι
  • ΚΑΣΤ: Ταχάρ Ραχίμ, Λεά Σεντού, Ολιβιέ Γκουρμέ, Ντενί Μενοσέ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 94’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: STRADA FILMS

Εργάτης περιορισμένων γνώσεων πιάνει δουλειά στην ομάδα καθαρισμού ενός μεγάλου πυρηνικού εργοστασίου. Γρήγορα αναπτύσσει σχέσεις με το μικρόκοσμο του εργοστασίου και ειδικότερα με την Καρόλ, αρραβωνιαστικιά ενός από τους πιο έμπειρους εργάτες, κάτι που θα φέρει αρκετά προβλήματα και στους τρεις.

Δύο κόσμους αντίθετους κινηματογραφεί η Ρεμπέκα Ζλοτόφσκι στη δεύτερη ταινία της. Από τη μία πλευρά, βρίσκεται ο κόσμος ενός πυρηνικού εργοστασίου, σκληρός, επικίνδυνος, ίσως και θανατηφόρος για όσους δεν προσέχουν. Από την άλλη, ένας ρομαντικός κόσμος, που εκφράζεται με ασυνήθιστο τρόπο στην ερωτική σχέση δύο εργατών του εργοστασίου. Ο Γκάρι και η Καρόλ συναντιούνται κρυφά και κάνουν έρωτα στο γρασίδι δίπλα στο νερό, σα να βρίσκονται σε ένα άλλο περιβάλλον, μακριά από το εργοστάσιο. Αυτός ο κόσμος, όμως, υπάρχει και δεν είναι εύκολο να ξεφύγεις από τη στιγμή που θα τον γνωρίσεις…

Η Ζλοτόφσκι δίνει έναν διαφορετικό, ξεχωριστό τόνο στα δύο κομμάτια τής ταινίας. Το εργοστάσιο είναι κινηματογραφημένο κλινικά, με ψυχρά χρώματα και φωτισμούς, με επιμονή στις διαδικαστικές λεπτομέρειες προετοιμασίας των εργατών πριν μπουν και αφού βγουν από τις εγκαταστάσεις τού αντιδραστήρα. Ο Γκάρι, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις, χωρίς εξειδίκευση, χωρίς μεγάλη εμπειρία, διωγμένος από την οικογένειά του και με μπλεξίματα στο παρελθόν, πιάνει αυτή τη δουλειά γιατί είναι από τις ελάχιστες που μπορεί να κάνει και επειδή έχει την περιέργεια να παρατηρεί.

Στο εργοστάσιο αγνοεί μια προειδοποιητική πινακίδα για τις επιπτώσεις τής περιέργειας. Το ίδιο θα κάνει και έξω απ’ αυτό. Θα πληρώσει και για τα δύο. Θα ξεκινήσει μια σχέση με την Καρόλ, η οποία ετοιμάζεται να παντρευτεί τον σωματώδη Τόνι και θ’ αρχίσει να μην προσέχει. Θα «λουφάρει» το μετρητή ραδιενέργειας, κρύβοντας τις αυξανόμενες μετρήσεις στο σώμα του και θα επιμείνει να κερδίσει την Καρόλ, ακόμη κι όταν εκείνη πάρει μια διαφορετική απόφαση.

Στην πραγματικότητα αυτοί οι δύο κόσμοι δε συναντιούνται ουσιαστικά. Το πυρηνικό εργοστάσιο λειτουργεί περισσότερο σαν ένα φόντο που θα μπορούσε να φιλοξενήσει μια εντελώς διαφορετική ταινία, ένα εργατικό δράμα για παράδειγμα, ενώ η ερωτική ιστορία είναι μάλλον υποτονική και «μικρότερη» απ’ ό,τι υπόσχεται στην αρχή. Ευτυχώς για τη Ζλοτόφσκι, το καστ της είναι πρώτης γραμμής και δίνει υπόσταση σε χαρακτήρες που δεν είναι αρκετά επεξεργασμένοι.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Σ’ αρέσουν τα εργατικά δράματα, οι ερωτικές ιστορίες με το στοιχείο του απαγορευμένου, οι καλές ερμηνείες; Απομόνωσε αυτά τα στοιχεία και κάτι θα βρεις να εκτιμήσεις στο «Grand Central». Στο σύνολο, όμως, κάτι δεν κάθεται καλά στην… αντίδραση.


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ

Διάσημος συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από τριανταπέντε χρόνια απουσίας, προκειμένου να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις. Η τυχαία συνάντηση με τον γιο παλιού συμμαθητή του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του εφηβικός έρωτας, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, αλλά και των συγκρούσεων.

MR KLEIN

MR KLEIN

Εργάτης σε πυρηνικό εργοστάσιο γκομενίζει με αρραβωνιασμένη. Για να περάσει η ώρα, φανταζόμουν πως μια μόλυνση του έκανε το «πουλάκι» τύπου Χουλκ, ναι, έτσι θα ήταν γαμάτο. Τώρα είναι ένα γαλλικό…