FreeCinema

Follow us

Η ΜΙΚΡΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ (2022)

(FIREHEART)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Λοράν Ζαϊτούν, Θίοντορ Τάι
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 92'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: FEELGOOD

Η 16χρονη Τζόρτζια κατοικεί στην Νέα Υόρκη και ονειρεύεται να γίνει πυροσβέστρια, κάτι που μοιάζει τουλάχιστον ουτοπικό, λαμβάνοντας υπόψη πως βρισκόμαστε σε περίοδο κατά την οποία δεν επιτρεπόταν σε γυναίκες ν’ ακολουθήσουν το συγκεκριμένο επάγγελμα. Όταν μια σειρά αλλεπάλληλων εμπρησμών αναστατώνει το Broadway και οι τοπικοί πυροσβέστες αρχίζουν να εξαφανίζονται, ο πατέρας της Τζόρτζια θα κληθεί να βοηθήσει την κατάσταση και η νεαρή θ’ αρπάξει την ευκαιρία να πιάσει τη μάνικα!

Στην πρώτη τους σκηνοθετική μεγάλου μήκους δουλειά, ο Λοράν Ζαϊτούν και ο Θίοντορ Τάι, με προϋπηρεσία σε πολλαπλά γαλλικά… «φλομπέρ» ο πρώτος και αρκετές ταινίες κινουμένων σχεδίων ως μέλος του animation department ο δεύτερος («Kung-Fu Panda 2», «Πώς να Εκπαιδεύσετε το Δράκο σας 2»), καταπιάνονται με μια ιστορία ικανή ν’ αποτελέσει ισχυρή έμπνευση για τα μικρά κορίτσια. Δυστυχώς, λίγα πράγματα μπορούμε να κρατήσουμε πέρα απ’ αυτό, μιας και το στυλ του ψηφιακού animation είναι αρκετά αδιάφορο για να ξεχωρίσει έστω και λίγο, ενώ μετά τα μισά του φιλμ, το σενάριο «βαλτώνει» υπέρ του δέοντος.

Η ιστορία τοποθετείτε στα ‘30s της Νέας Υόρκης, όπου η 16χρονη πρωταγωνίστριά μας ονειρεύεται να γίνει πυροσβέστρια, μια ιδέα ουτοπική για τα δεδομένα της εποχής. Ουτοπική, τουλάχιστον για τα δεδομένα της ταινίας, μιας και η πρώτη καταγεγραμμένη γυναίκα πυροσβέστης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ήταν η σκλάβα Μόλι Γουίλιαμς, γύρω στο 1815. Η ύπαρξή της… μάλλον δεν θεωρήθηκε ιδιαίτερα εμπορική για ταινία κινουμένων σχεδίων, όμως, το ρεαλιστικό γεγονός πως οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν ένα απειροελάχιστο ποσοστό του Πυροσβεστικού Σώματος, παραμένει. Για να είμαστε και απόλυτα ειλικρινείς, δηλαδή, οτιδήποτε δίνει μία ευκαιρία να «σπάσουν» τα στερεότυπα σχετικά με τα φύλα και τις δουλειές που «μπορούν» να κάνουν, είναι απολύτως ευπρόσδεκτο, in our book.

Πέρα από το όλο inspiring μήνυμα, βέβαια, το «Μικρή Πυροσβέστης» ακολουθεί ένα ξεκάθαρα επίπεδο, τυπικό στόρι χωρίς εκπλήξεις. Η νεαρή Τζόρτζια που γίνεται… Τζο για να περάσει απαρατήρητη, μας θυμίζει ξεκάθαρα μια κάποια «Μουλάν», ενώ η ταινία γενικότερα δανείζεται στοιχεία από κωμωδίες που έχουν ως κεντρικό στοιχείο τη γυναικεία μεταμφίεση σε άνδρα. Σε συνδυασμό με το λιτό και αδιάφορο στυλ του animation που διαθέτει, ξεκάθαρα πρόκειται για ένα φιλμ που θα μπορέσει (έστω) να κρατήσει την προσοχή σε παιδιά ηλικιών από 7 έως 10 ετών. Αν εμπνεύσει και κάποιο κορίτσι, θα είναι ένα κέρδος.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Για μικρά παιδιά που οριακά θα πλησιάζουν τα 10 έτη, ίσως να πετύχετε και λαχείο. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα κρατήσει την προσοχή τους… το πολύ για ένα εικοσάλεπτο.


MORE REVIEWS

ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

Ένας πιλότος θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια κατάσταση ζωής και θανάτου, όταν αναγκαστεί να προσγειώσει το επιβατηγό αεροσκάφος του σε μια ζούγκλα, στη μέση του πουθενά.

JOYLAND

Υπό καθεστώς οικογενειακής πίεσης, προκειμένου να βρει δουλειά, ο μικρότερος γιος πακιστανικής φαμίλιας καταφεύγει στην έσχατη λύση της εργασίας σε… ερωτικό χοροθέατρο. Η καθημερινή συναναστροφή του με την transsexual πρωταγωνίστρια του θεάματος, εξελίσσεται σε έρωτα. Αυτά, όμως, είναι δύσκολα πράγματα για έναν νεαρό και… παντρεμένο Πακιστανό!

ΜΠΕΛ: Ο ΔΡΑΚΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ

Ένα ντροπαλό νεαρό κορίτσι θ’ αποφασίσει να «δραπετεύσει» σ’ έναν εικονικό κόσμο, εκεί όπου ο καθένας μπορεί να είναι αυτό που θέλει. Σύντομα, όμως, θα συνειδητοποιήσει πως ο ψηφιακός κόσμος δεν διαφέρει και τόσο από τον πραγματικό.

ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ

Έπειτα από σαράντα χρόνια παραμονής στην ξενιτιά, ο Φελίτσε επιστρέφει στη Νάπολη. Νεανικές αναμνήσεις ξυπνούν στη θύμησή του, τα φαντάσματα του παρελθόντος, όμως, γυρίζουν για να τον στοιχειώσουν.

Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Στα τέλη του 19ου αιώνα, ένας Δανός ιερέας ταξιδεύει μέχρι την Ισλανδία με σκοπό να επιβλέψει το χτίσιμο μιας εκκλησίας σ’ ένα απομονωμένο μέρος του νησιού.

MR KLEIN

MR KLEIN

Κοπελίτσα που θέλει να μπει στην Πυροσβεστική, βάζει μουστάκι και… μπουρλότο, να καούνε όλα, όχι άλλο παιδικό μικιμάου, έλεος!