FreeCinema

Follow us

Η ΕΛΑ ΜΠΕΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΤΗΣ (2020)

(ELLEVILLE ELFRID)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Άτλε Σόλμπεργκ Μπλάκσεθ, Φρανκ Μόσβολντ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 75'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: TANWEER

Η Έλα Μπέλα (ναι, αυτό είναι το όνομά της) μιλά με τον καλύτερο της φίλο, τον Χένρι, και μαθαίνει αποσβολωμένη πως εκείνος δεν έχει πάει ποτέ στη ζωή του σε τσίρκο. Αποφασισμένη να τον κάνει να γνωρίσει την εμπειρία αυτή, αρχίζει να διοργανώνει μια παράσταση τσίρκου στη γειτονιά, με τον κάθε γείτονα σε διαφορετικό ρόλο, αλλά τα πράγματα περιπλέκονται όταν ένα νεοφερμένο και «cool» παιδί κάνει την εμφάνισή του.

Γιατί τέτοια έκπληξη (duh!), που ένα παιδί δεν έχει πάει ποτέ στο τσίρκο; Γιατί ένα παιδί να έχει πάει στο τσίρκο εν έτει 2023; Γιατί μας έρχεται ένα φιλμ κινουμένων σχεδίων νορβηγικής παραγωγής που έχει κυκλοφορήσει στο εξωτερικό εδώ και τρία χρόνια και είναι τόσο αδιάφορο που δε θα έπαιζε ούτε σε αίθουσα αναμονής παιδιάτρου στην Ελλάδα, σε μια εβδομάδα όπου διανέμονται έντεκα (!) ταινίες; Ερωτήματα που δεν θ’ απαντηθούν ποτέ, και δη στη χώρα μας. Η αλήθεια είναι πως κι εμείς έχουμε κουραστεί να τα λέμε κάθε δύο εβδομάδες (για να είμαστε επιεικείς) και δεν βλέπουμε και πιθανότητα ν’ αλλάξει όλο αυτό, μιας και άδειασμα ραφιών + παιδικό κοινό = μία σχέση αγάπης για την ελληνική διανομή.

Σε κάθε περίπτωση, στο θέμα μας, η υπόθεση που σας γράψαμε στον πρόλογο διαδραματίζεται (κυριολεκτικά) στον πρώτο διάλογο του «Η Έλα Μπέλα και τα Μαγικά της». Από τη στιγμή που η ηρωίδα μας μαθαίνει πως ο κολλητός της φίλος δεν έχει πάει ποτέ στο τσίρκο, ακολουθεί μία προετοιμασία αφόρητα βαρετή, όπου τουλάχιστον μέχρι τη μέση του φιλμ δε συμβαίνει τίποτα, εκτός από το «εύρημα» μιας μεσόκοπης κυρίας που στα νιάτα της ήταν μηχανόβια, ενώ φυσικά και δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι… πορδίτσες. Σε όλα αυτά, δεν θα έλεγε κανείς ότι βοηθά και η μεταγλώττιση, που είναι υπερβολικά «μωρουδίστικη» σε ομιλία, μήτε ο σχεδιασμός του animation, που είναι απόλυτα flat και generic, αλλά (έστω) σε καλύτερο επίπεδο από τα υπόλοιπα επιμέρους τμήματα της ταινίας.

Η προβλημάτικη (sic) του «Έλα Μπέλα», μας συστήνεται με την εμφάνιση του Τζόνι, ενός «cool» παιδιού με πανάκριβο ποδήλατο και… GPS, του οποίου οι γονείς ταξιδεύουν συνέχεια κι έχουν αρκετά χρήματα ώστε να του παίρνουν δώρα. Ο Χένρι θα εντυπωσιαστεί, θ’ αρχίσει να περνά χρόνο μαζί του και η Έλα Μπέλα θα γίνεται όλο και πιο κτητική, με αποτέλεσμα να τον απομακρύνει. Εν κατακλείδι, θα μάθουμε για την αξία και τη δύναμη της φιλίας, αλλά και να δίνουμε την ευκαιρία σε κάποιον να γίνει φίλος μας, κοιτώντας κάτω από το περίβλημα του, μιας και ο Τζόνι είναι πολύ ευαίσθητος, παρότι δεν το δείχνει σε πρώτη ανάγνωση. Βέβαια, όλα αυτά θα μπορούσαμε να τα είχαμε μάθει απλά παρακολουθώντας το «Stand by Me». Κι ας μην έχει τσίρκο.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Με ξεκάθαρο ταβάνι τα εξάχρονα, κι ίσως είμαστε και επιεικείς. Γιατί, όμως, μία από τις πρώτες εμπειρίες του παιδιού σας στη σκοτεινή αίθουσα, να είναι με κάτι τόσο αδιάφορο;


MORE REVIEWS

ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΖΩΝΗ

Επιχείρηση των Ειδικών Δυνάμεων στις Νότιες Φιλιππίνες, με σκοπό την απελευθέρωση απαχθέντος πράκτορα των αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών, πηγαίνει εντελώς λάθος κι αφήνει πίσω της έναν αρχάριο ελεγκτή μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος αναζητά τρόπο διαφυγής.

ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΡΧΗ

Κατακλυσμιαία βροχή «πνίγει» το Λονδίνο υποχρεώνοντας σε εκκενώσεις και μια απέλπιδα φυγή των κατοίκων προς περιοχές της βρετανικής υπαίθρου οι οποίες αν και δεν έχουν πληγεί, βιώνουν σοβαρά επισιτιστικά προβλήματα. Μ’ ένα νεογέννητο μωρό στην αγκαλιά, μια γυναίκα παλεύει να βρει την ελπίδα για ένα ασφαλές μέλλον.

ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΜΕΡΕΣ

Ο κύριος Χιραγιάμα ξυπνά νωρίς το πρωί και ετοιμάζεται να πάει στη δουλειά του. Καθαρίζει δημόσιες τουαλέτες στο Τόκιο. Το ίδιο κάνει και την επόμενη μέρα. Και την επόμενη μέρα. Και την επόμενη μέρα. Και την επόμ…

ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΔΙΚΗΣ

Πρώην πρωτοπαλίκαρο βίαιης εγκληματικής οργάνωσης αναγκάζεται να επιστρέψει στους κόλπους της, προκειμένου να ξεπληρώσει το χρέος του γαμπρού του προς την αδίστακτη αρχηγό της. Ο Κας, όμως, μάλλον έχει τελειώσει οριστικά με την παρανομία.

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΕΙ

Δύο αδέλφια θα επιχειρήσουν να δώσουν τη «γιατρειά» στον τόπο τους απομακρύνοντας δαιμονική οντότητα, μα δεν θα τηρήσουν τους κανόνες που έχουν θέσει οι επαρχιακές τους παραδόσεις και διάφορες δεισιδαιμονίες, προκαλώντας μία επιδημική εξάπλωση του Κακού.