FreeCinema

Follow us

BROKEN CITY (2013)

(BROKEN CITY)

  • ΕΙΔΟΣ: Δραματικό Θρίλερ
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Άλεν Χιουζ
  • ΚΑΣΤ: Μαρκ Γουόλμπεργκ, Ράσελ Κρόου, Κάθριν Ζίτα-Τζόουνς, Κάιλ Τσάντλερ, Μπάρι Πέπερ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 109’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: AUDIO VISUAL

Πρώην αστυνομικός που εργάζεται ως ιδιωτικός ντετέκτιβ, προσλαμβάνεται από το Δήμαρχο της Νέας Υόρκης να αποδείξει την απιστία της γυναίκας του. Θα ακολουθήσει μια δολοφονία που θα ανοίξει το δρόμο για την αποκάλυψη μυστικών και σκανδάλων, σε μια αναμέτρηση δύναμης και δικαίου.

Αν το «Broken City» ήταν γυρισμένο τη δεκαετία του ‘80 ή ακόμη παλιότερα, θα μπορούσε ίσως να κάνει μεγαλύτερη εντύπωση. Είναι άλλωστε γυρισμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε η εικόνα της πόλης και το styling των ηθοποιών να παραπέμπει δυο – τρεις δεκαετίες πίσω. Σήμερα, όμως, η φιλοδοξία της ταινίας να είναι ένα σύγχρονο νουάρ, ακυρώνεται από την υπερφορτωμένη πλοκή με όχι αρκετά ισχυρά στοιχεία.

Στην πρώτη solo σκηνοθεσία του, ο Άλεν, ο ένας από τους δύο (υπερτιμημένους) αδελφούς Χιουζ, δείχνει ότι αν το σκηνοθετικό ντουέτο είχε κάτι να πει, το κατάφερνε όταν ακούγονταν δύο φωνές στο πλατό. Μόνος του έχει γυρίσει με τετριμμένο τρόπο την ιστορία πολιτικο-ερωτικής αντιπαράθεσης, με εμφανή την προσπάθεια να δώσει στιλ και ατμόσφαιρα στην ταινία. Όχι ότι το «Broken City» είναι τέρας. Τουλάχιστον η πλοκή εξελίσσεται γρήγορα και στην επόμενη σκηνή πάντα υπάρχει ένα νέο στοιχείο, ενώ οι ηθοποιοί είναι πειστικοί ακόμη και όταν οι ρόλοι τους περιορίζονται σε μια φιγούρα, χωρίς η ταινία να ενδιαφέρεται να τους προσφέρει ιδιαίτερο βάθος.

Υπάρχουν, όμως, πολλά πράγματα που δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς. Ο καμβάς της ιστορίας «διεφθαρμένος πολιτικός βάζει στο χέρι πρώην μπάτσο με αμφιλεγόμενο παρελθόν, στήνοντας παγίδα τόσο σ’ αυτόν όσο και στη δημαρχίνα και το φίλο της», θα μπορούσε να λειτουργήσει, αν δε φορτωνόταν με τόσο παλιομοδίτικες λεπτομέρειες. Δυσκολεύεται κανείς να πεισθεί ότι η σύγχρονη πολιτική αντιπαράθεση λειτουργεί με αυτούς τους όρους, έστω κι αν συχνά ακούγεται τριγύρω ο χαρακτηρισμός «gangster». Από την άλλη πλευρά, χάνει σε αξιοπιστία και ο χαρακτήρας του ντετέκτιβ που τριγυρίζει με τη φωτογραφική μηχανή. Σε μια σκηνή, μάλιστα, ακούγεται και το «υπάρχουν ακόμη ιδιωτικοί ντετέκτιβ;»! Δε βοηθάει ιδιαίτερα και το γεγονός ότι στους δύο βασικούς ρόλους, ο Γουόλμπεργκ και ο Κρόου μοιάζουν να έρχονται από άλλη εποχή. Για να δέσει το «Broken City» χρειαζόταν υλικά πιο πειστικά από αυτό της παλιομοδίτικης σκανδαλολογίας.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Σε ενθουσιάζουν οι μπερδεμένες πλοκές με σκάνδαλα και μυστικά; Σε συνδυασμό με το καλό καστ, ίσως να βρεις κάτι που να σου αρέσει στο «Broken City». Κάτι φρέσκο και ενδιαφέρον, πάντως, δεν πρόκειται να βρεις.


MORE REVIEWS

GODZILLA MINUS ONE

Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Σικισίμα επιστρέφει σ’ ένα κατεστραμμένο Τόκιο, γεμάτος ενοχές από τη φήμη του kamikaze πιλότου που δεν θυσιάστηκε για πατρίδα του. Θα προστατεύσει μια νεαρή κοπέλα που έχει υιοθετήσει ένα ορφανό μωρό και θα συγκατοικήσουν αναζητώντας τη γαλήνη, καθώς η πόλη αρχίζει να στέκεται ξανά στα πόδια της, ώσπου να εμφανιστεί… ένα γιγάντιο και μεταλλαγμένο από πυρηνικές δοκιμές τέρας.

ΠΕΣΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑ

Μεροκαματιάρης εργάτης με «αθώο» πρόβλημα αλκοολισμού γνωρίζει προλετάρια «αδελφή ψυχή» σε karaoke bar, εμφανίζεται το ενδεχόμενο του ρομαντικού σκιρτήματος, μα η κακοτυχία δέρνει και τους δύο, λες κι η μοίρα δεν επιθυμεί την ένωσή τους.

ΣΙΩΠΗΛΗ ΟΡΓΗ

Πατέρας που πενθεί τον θάνατο του γιου του, ορκίζεται να εκδικηθεί τις συμμορίες ναρκωτικών που μεταμόρφωσαν τη ζωή του σε βουβό δράμα. Όταν μιλούν τα πιστόλια, ποιος έχει ανάγκη τα λόγια;

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ

Στο Σέιλεμ, ομάδα από νεαρά αγόρια και κορίτσια ανακαλύπτει κατά τύχη ένα καταραμένο μαχαίρι. Μέσα από μια σειρά από flashbacks, μαθαίνουμε πως το συγκεκριμένο αντικείμενο υπήρξε η αφορμή για πολλούς θανάτους και καταστροφές στο παρελθόν. Η χρήση του σε δαιμονικά παιχνίδια μεταξύ των παιδιών, αποκαλύπτει μια μικρή λεπτομέρεια: ο κάθε χαμένος, πεθαίνει πραγματικά!

ΦΟΝΙΣΣΑ

Σ’ ένα νησιωτικό χωριό, γύρα στα 1900, η γιαγιά Φραγκογιαννού αποφασίζει να κάνει πράξη αυτό που της δίδαξε η ζωή: απαλλάσσει βρέφη θηλυκά και μικρά κορίτσια από τη μαρτυρική εμπειρία του να μεγαλώσουν και να υποταχθούν σε μια σκληρή κοινωνία ανδροκρατίας, που μόνο βάσανα και δυστυχία μπορεί να τους προσφέρει.

MR KLEIN

MR KLEIN

Ο Ράσελ Κρόου είναι ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης. Χα. Χα χα. Χα χα χα. Χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα…