FreeCinema

Follow us

BROKEN CITY (2013)

(BROKEN CITY)

  • ΕΙΔΟΣ: Δραματικό Θρίλερ
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Άλεν Χιουζ
  • ΚΑΣΤ: Μαρκ Γουόλμπεργκ, Ράσελ Κρόου, Κάθριν Ζίτα-Τζόουνς, Κάιλ Τσάντλερ, Μπάρι Πέπερ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 109’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: AUDIO VISUAL

Πρώην αστυνομικός που εργάζεται ως ιδιωτικός ντετέκτιβ, προσλαμβάνεται από το Δήμαρχο της Νέας Υόρκης να αποδείξει την απιστία της γυναίκας του. Θα ακολουθήσει μια δολοφονία που θα ανοίξει το δρόμο για την αποκάλυψη μυστικών και σκανδάλων, σε μια αναμέτρηση δύναμης και δικαίου.

Αν το «Broken City» ήταν γυρισμένο τη δεκαετία του ‘80 ή ακόμη παλιότερα, θα μπορούσε ίσως να κάνει μεγαλύτερη εντύπωση. Είναι άλλωστε γυρισμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε η εικόνα της πόλης και το styling των ηθοποιών να παραπέμπει δυο – τρεις δεκαετίες πίσω. Σήμερα, όμως, η φιλοδοξία της ταινίας να είναι ένα σύγχρονο νουάρ, ακυρώνεται από την υπερφορτωμένη πλοκή με όχι αρκετά ισχυρά στοιχεία.

Στην πρώτη solo σκηνοθεσία του, ο Άλεν, ο ένας από τους δύο (υπερτιμημένους) αδελφούς Χιουζ, δείχνει ότι αν το σκηνοθετικό ντουέτο είχε κάτι να πει, το κατάφερνε όταν ακούγονταν δύο φωνές στο πλατό. Μόνος του έχει γυρίσει με τετριμμένο τρόπο την ιστορία πολιτικο-ερωτικής αντιπαράθεσης, με εμφανή την προσπάθεια να δώσει στιλ και ατμόσφαιρα στην ταινία. Όχι ότι το «Broken City» είναι τέρας. Τουλάχιστον η πλοκή εξελίσσεται γρήγορα και στην επόμενη σκηνή πάντα υπάρχει ένα νέο στοιχείο, ενώ οι ηθοποιοί είναι πειστικοί ακόμη και όταν οι ρόλοι τους περιορίζονται σε μια φιγούρα, χωρίς η ταινία να ενδιαφέρεται να τους προσφέρει ιδιαίτερο βάθος.

Υπάρχουν, όμως, πολλά πράγματα που δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς. Ο καμβάς της ιστορίας «διεφθαρμένος πολιτικός βάζει στο χέρι πρώην μπάτσο με αμφιλεγόμενο παρελθόν, στήνοντας παγίδα τόσο σ’ αυτόν όσο και στη δημαρχίνα και το φίλο της», θα μπορούσε να λειτουργήσει, αν δε φορτωνόταν με τόσο παλιομοδίτικες λεπτομέρειες. Δυσκολεύεται κανείς να πεισθεί ότι η σύγχρονη πολιτική αντιπαράθεση λειτουργεί με αυτούς τους όρους, έστω κι αν συχνά ακούγεται τριγύρω ο χαρακτηρισμός «gangster». Από την άλλη πλευρά, χάνει σε αξιοπιστία και ο χαρακτήρας του ντετέκτιβ που τριγυρίζει με τη φωτογραφική μηχανή. Σε μια σκηνή, μάλιστα, ακούγεται και το «υπάρχουν ακόμη ιδιωτικοί ντετέκτιβ;»! Δε βοηθάει ιδιαίτερα και το γεγονός ότι στους δύο βασικούς ρόλους, ο Γουόλμπεργκ και ο Κρόου μοιάζουν να έρχονται από άλλη εποχή. Για να δέσει το «Broken City» χρειαζόταν υλικά πιο πειστικά από αυτό της παλιομοδίτικης σκανδαλολογίας.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Σε ενθουσιάζουν οι μπερδεμένες πλοκές με σκάνδαλα και μυστικά; Σε συνδυασμό με το καλό καστ, ίσως να βρεις κάτι που να σου αρέσει στο «Broken City». Κάτι φρέσκο και ενδιαφέρον, πάντως, δεν πρόκειται να βρεις.


MORE REVIEWS

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΛΟΣΥΝΗΣ

Ένα σπονδυλωτό τρίπτυχο για ανθρώπους που θέλουν να σε χρησιμοποιήσουν ή θέλουν να χρησιμοποιηθούν από σένα, για ανθρώπους που θέλουν να σε κακομεταχειριστούν ή θέλουν να τους κακομεταχειριστείς.

ΖΩΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Στη σύγχρονη Γαλλία και για ανεξήγητους λόγους, μερίδα ανθρώπων μεταμορφώνονται σταδιακά σε ζώα. Πατέρας με έφηβο γιο εγκαταλείπει το Παρίσι για τα δάση του Νότου, προς αναζήτηση της σκαστής από κέντρο κράτησης μεταλλαγμένης συζύγου του, όμως, ο υιός οδεύει ολοταχώς προς τα ζωικά χνάρια της μητέρας του.

Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ

Πατέρας που έχει μεγαλώσει την κόρη του μόνος, καθώς η μητέρα της από νωρίς εγκατέλειψε αμφότερους, συνειδητοποιεί πως έφτασε η ώρα που η νεαρή θα φύγει μακριά του για σπουδές. Όλα αυτά τα χρόνια, όμως, το «φάντασμα» της πρώην του δεν φαίνεται να τον έχει αφήσει.

FURIOSA: A MAD MAX SAGA

Η παιδική ηλικία της Φιουριόζα, από την ανέμελη ζωή στη γη της αφθονίας και την ομηρεία της από τη συμμορία του Δρ. Ντεμέντους, μέχρι τα νεανικά χρόνια της «πλαστής ταυτότητας» ενός αγοροκόριτσου που περνά απαρατήρητο από τους τυραννικούς δυνάστες του, ώστε ν’ αρπάξει την κατάλληλη ευκαιρία για ν’ αποδράσει.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΒΑΛΙΤΣΑΣ

Πιλότος με ένοχο μυστικό ικανό να του στερήσει τη θέση στο cockpit των αργεντίνικων αερογραμμών, πέφτει θύμα εκβιασμού από μέλη κυβερνητικής υπηρεσίας, αναγκάζοντάς τον να μεταφέρει μια αγνώστου περιεχομένου μαύρη βαλίτσα σε κάθε του πτήση από Μπουένος Άιρες προς Μαδρίτη. Θα πάει μακριά η… βαλίτσα;