FreeCinema

Follow us

ANSELM (2023)

(ANSELM: DAS RAUSCHEN DER ZEIT)

  • ΕΙΔΟΣ: Ντοκιμαντέρ
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Βιμ Βέντερς
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 93'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: THE FILM GROUP

Το πορτρέτο του Άνσελμ Κίφερ, ενός από τους πιο ξεχωριστούς γλύπτες, με αφθονία δημιουργίας ζωγραφικών πινάκων με έμπνευση θεματικής Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, καδράρεται στη μεγάλη οθόνη από τον Βιμ Βέντερς μέσω της παραγωγής ενός 3D ντοκιμαντέρ, όπου παρακολουθούμε τον καλλιτέχνη κατά τη διάρκεια κατασκευής έργων του σε atelier στη Γαλλία, συνοδεία αρχειακού υλικού και στιγμών από τη ζωή του.

Αν και σε 3D, όπως και το προηγούμενο ντοκιμαντέρ του Βιμ Βέντερς για την Πίνα Μπάους, δεν μοιάζει σε τίποτα με καμία άλλη του δουλειά, κάτι που και ο ίδιος αναγνωρίζει, σύμφωνα με συνέντευξη που έχει δώσει μιλώντας για το εν λόγω φιλμ. Ο ρομαντισμός με καταβολές από την Γερμανία, που χαρακτήρισε πολλούς ποιητές (κυρίως του 18ου και του 19ου αιώνα) είναι εμφανής στα έργα του Άνσελμ Κίφερ, όχι όμως με τρόπο νοσταλγικό. Δεν αναπολεί το παρελθόν, ούτε και το εξιδανικεύει. Αντιθέτως, κοιτά την Ιστορία με άρνηση στη λήθη. Λόγος πολλών κινήσεών του που παρερμηνεύτηκαν στο παρελθόν, όπως ένας ναζιστικός χαιρετισμός (στο πλαίσιο παραγωγής Τέχνης και μόνο), αντιμετωπίστηκε αλλιώς στην Ευρώπη κι αλλιώς στη Νέα Υόρκη, όπου και είχαν εκτεθεί έργα του.

Γερμανικής καταγωγής, γεννημένος το 1945, περιτριγυρισμένος από καταστροφή, δεν θα μπορούσε να μην εμπνευστεί από το βομβαρδισμένο τοπίο. Πρώτη επαφή με το περιβάλλον, μετά την επιστροφή στο σπίτι, στη μικρή πόλη του Ντοναουεσίνγκεν, στο Μαύρο Δάσος, από το νοσοκομείο όπου γεννήθηκε (ο λόγος που γλίτωσε από βομβαρδισμό), με όλα εκείνα τα σκόρπια αντικείμενα που στα μάτια του έμοιαζαν με παιχνίδια. Είχε ό,τι χρειαζόταν για να δημιουργήσει. Σε κάποιους πίνακες βλέπουμε τη χρήση υλικών όπως ξερά χόρτα από ηλίανθο, καθώς και την καύση τους. «Δεν μπορείς να ζωγραφίσεις απλά ένα μέρος από το οποίο πέρασαν tanks», επεξηγεί.

Ο Βέντερς, έχοντας γεννηθεί την ίδια δεκαετία που σηματοδότησε και μια αρχή μετά το τέλος της καταστροφής, δεν χάνει ούτε το ύφος, ούτε το χρώμα της χαραυγής. Ψίθυροι και γοτθικά στοιχεία δένουν αρμονικά με τα γλυπτά του Κίφερ, εντός atelier αλλά και έξω στη φύση, σ’ ένα σκοτεινό δάσος με το πρώτο «παγωμένο» φως. Λευκά φορέματα, βιομηχανικά υλικά και η αρχιτεκτονική της περιοχής, αντικαθιστούν τα κεφάλια των ατόμων στα γλυπτά. Το χρώμα στη φωτογραφία του Φραντς Λάστιγκ αλλάζει μόνο κατά την περιγραφή ανάγνωσης στίχων Εβραίων ποιητών στην γερμανική γλώσσα, εικάζοντας πόσο δύσκολο θα ήταν για εκείνους.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Μία μελέτη στην ιστορία, τόσο του Άνσελμ Κίφερ όσο και της Γερμανίας. Ό,τι διαστρεβλώθηκε τόσο από τους Ναζί, εδώ φαίνεται στην πιο αγνή του μορφή. Εικαστικοί και ιστορικοί, εισέρχεστε με ασφάλεια.


MORE REVIEWS

ΣΤΕΝΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΟΛΟ

Στα 1977, ένα βραδινό τηλεοπτικό talk show με θέμα τον εορτασμό του Halloween και καλεσμένους με ειδίκευση στο μεταφυσικό εξελίσσεται με τον εντελώς λάθος και εκτός προγραμματισμού τρόπο σε ζωντανή μετάδοση.

BACK TO BLACK

Η σύντομη πορεία της μουσικής καριέρας της Έιμι Γουάινχαουζ, παράλληλα με προσωπικές στιγμές που την οδήγησαν σε ένα τόσο απότομο και άδοξο τέλος.

GHOSTBUSTERS: Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΟΥ

Δαιμονική οντότητα που (πίσω στα 1904) προσπάθησε να κατακτήσει τον κόσμο με στρατιά από φαντάσματα, τρεφόμενη με αρνητικά συναισθήματα ώστε να μειώσει τις θερμοκρασίες στο απόλυτο μηδέν, επιστρέφει στη Νέα Υόρκη του σήμερα για να… το προσπαθήσει ξανά! Who you gonna call?

ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΝΕΟΙ

Οι ελπίδες και τα όνειρα μιας χούφτας επίδοξων ηθοποιών του περίφημου Théâtre des Amandiers στο Παρίσι των μέσων της δεκαετίας του ‘80.

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ

Αμερικανική οικογένεια μετακομίζει σε εξοχική αγγλική έπαυλη, δίχως να λογαριάζει τη φήμη πως το νέο τους σπίτι είναι… στοιχειωμένο εδώ και τρεις αιώνες. Και το φάντασμα του Σερ Σάιμον δεν πολυγουστάρει τους απρόσκλητους επισκέπτες!