FreeCinema

Follow us

Παντελής Βούλγαρης. Προξενεύοντας τη «Μικρά Αγγλία».


Η εντέκατη μεγάλου μήκους ταινία του Παντελή Βούλγαρη, η «Μικρά Αγγλία» είναι το κινηματογραφικό γεγονός της φετινής σεζόν, στο πλαίσιο της εγχώριας παραγωγής. Ο ίδιος μας μιλά για το θέμα του φιλμ, αλλά και το ιδιαίτερο στίγμα που άφησε για το είδος του δράματος περιόδου στο ελληνικό σινεμά.

Ο Παντελής Βούλγαρης έγινε κάτι σαν το συνώνυμο του βιογράφου των απλών, καθημερινών ανθρώπων μέσα στο πλαίσιο της εξέλιξης της ελληνικής ιστορίας. Ξέρει να τους πλησιάζει στο δράμα τους και ερευνά με προσοχή την περίοδο στην οποία ζουν οι ήρωές του. Και σήμερα, μετά από μερικά χρόνια… φουρτούνας καλλιτεχνικής, επιστρέφει σε αυτό το σινεμά που το λαϊκό κοινό αγαπά. Δίχως ίχνος προσβολής γι’ αυτό το τελευταίο. Η «Μικρά Αγγλία» του σαλπάρει, πλέον, στους ελληνικούς κινηματογράφους. Καλοτάξιδη να ‘ναι.

Δεν είχε τύχει να μιλήσουμε έτσι, μπροστά σε μια κάμερα, στο παρελθόν. Ευγενική φυσιογνωμία, φιλικός στην κουβέντα, προσγειωμένος, κοντά στο συνομιλητή του, δίχως τη «στιβαρή» απόσταση του «δημιουργού» ή μια κάποια συμπεριφορά ανωτερότητας, που η καριέρα του σαφώς και θα επέτρεπε (έχουνε δει τα μάτια μας…).

Στο σχετικά σφιχτό χρονικό πλαίσιο των τόσων συνεντεύξεων που έδωσε για την προώθηση της «Μικράς Αγγλίας», προσπαθήσαμε (να προλάβουμε και) να μιλήσουμε για τις γυναίκες και τη σημασία της χειραφέτησης, τότε και τώρα, για την εμμονή του στο είδος των ταινιών περιόδου, για κάποιες πίκρες από παλιότερες δουλειές του. Ήθελα να καταλάβω από πρώτο χέρι γιατί κάνει σινεμά τόσα χρόνια. Σε μερικές ερωτήσεις μπορεί να τον μπέρδεψα. Έφυγα ικανοποιημένος από τη συζήτηση, όμως. Το ίδιο με έκανε να αισθανθώ και εκείνος.


MORE INTERVIEWS

Κάρλα Σοφία Γκασκόν. Χωρίς... tweets.

H απίθανη ζωή της Κάρλα Σοφία Γκασκόν ξεκίνησε μια μαρτιάτικη ημέρα του 1972 στην Ισπανία. Τη χρονιά που ο Γουίλιαμ Φρίντκιν έγραφε οσκαρική ιστορία με τον «Άνθρωπο από τη Γαλλία», το μαγικό αστέρι του σινεμά θα ευλογούσε με τα δώρα του έναν άνθρωπο που γεννήθηκε σε κάποιο προάστιο της Μαδρίτης ως… Χουάν Κάρλος Γκασκόν.

Γιώργος Τσεμπερόπουλος. Για όλα όσα έχει υπάρξει.

Ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος είναι ένα από τα πιο σεβαστά ονόματα στα χρονικά της ελληνικής κινηματογραφίας. Δεν είχε τύχει να μιλήσουμε ποτέ ξανά έτσι στο παρελθόν. Βρεθήκαμε με αφορμή το «Υπάρχω». Άκουσα, έμαθα, μοιραστήκαμε. Ομολογώ πως ήταν μία συγκινητική εμπειρία για μένα.

Άγγελος Φραντζής. Μια κουβέντα... σαν ταινία!

Ο Άγγελος Φραντζής δεν κωλώνει! Και απαντά και ρωτάει. Συναντηθήκαμε για να μιλήσουμε για τον «Νόμο του Μέρφυ» και καταλήξαμε να βρισκόμαστε μπροστά από την κάμερα… για μιάμιση ώρα! Σαν να βλέπεις κανονική ταινία, δηλαδή. Αλλά θα τα ακούσεις… ΟΛΑ!

ΝΤΕΝΗΣ ΗΛΙΑΔΗΣ: MAKING A BUZZ... AGAIN.

Τελευταία φορά που το κάναμε αυτό, να μιλάμε μπροστά από κάμερες, ήταν Γενάρης του 2014. Πέρασαν αδικαιολόγητα πολλά χρόνια, μέχρι να ξαναδούμε ταινία του Ντένη Ηλιάδη στους κινηματογράφους. Και σήμερα, το «Buzzheart» βρίσκεται ήδη αντιμέτωπο με την κρίση του ελληνικού κοινού. Εδώ, λοιπόν, τα λέμε χωρίς spoilers και… χωρίς την αίσθηση ότι πρόκειται για μία «υποχρεωτική», προωθητική συνέντευξη.

Ο Κρίστιαν Φρίντελ για τη «Ζώνη Ενδιαφέροντος».

Ο Κρίστιαν Φρίντελ, πρωταγωνιστής της «Ζώνης Ενδιαφέροντος» του Τζόναθαν Γκλέιζερ, δεν παρουσιάζει τον ήρωά του σαν ένα κτήνος του ναζισμού στην περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Απλά, υποδύεται έναν Γερμανό αξιωματικό που τυγχάνει να μεγαλώνει την οικογένειά του, όμορφα και ειρηνικά, δίπλα από το στρατόπεδο του Άουσβιτς! Ας δούμε τι είχε να μου πει για την εμπειρία της προετοιμασίας και των γυρισμάτων της καλύτερης ταινίας του 2023.