FreeCinema

Follow us
26.012:00

Το «The Capsule» της Τσαγγάρη απέκτησε… trailer!


Η δημιουργική εξέλιξη της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη περνάει μέσα από ένα γραφικό νησί του Αιγαίου, ένα απομονωμένο παραδοσιακό σπίτι και επτά όντα που μαθαίνουν πώς να γίνουν γυναίκες. Το «The Capsule» μόλις απέκτησε το πρώτο, εντυπωσιακό του trailer.

Δεν είναι υπερβολή αν η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη χαρακτηριστεί ηγετική μορφή της λεγόμενης αναγέννησης του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Όντας παραγωγός στον «Κυνόδοντα» και σκηνοθέτις του «Attenberg», εισήγαγε μαζί με τον Γιώργο Λάνθιμο μια καινούργια αφηγηματική γλώσσα, που τράβηξε την προσοχή του διεθνούς κοινού. Η γλώσσα αυτή, στερημένη μεν από έκδηλα συναίσθηματα και, κάποιες φορές, ακόμα και από τη στυγνή λογική, ξεχειλίζει από το ένστικτο, τους συνειρμούς και την ανάγκη εξερεύνησης της πραγματικής πηγής των κάθε είδους συμπεριφορών των ηρώων. Οι χαρακτήρες των ταινιών της μπορεί να μην ανήκουν ακριβώς στην πραγματικότητα που γνωρίζουμε και να μην ακολουθούν τους συνήθεις κοινωνικούς κανόνες, όμως, παραδόξως, φαντάζουν γνήσιοι και γεμάτοι αγωνία να ανακαλύψουν τον κόσμο… που δεν καταλαβαίνουν απόλυτα.

Δεν αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη που και στον πυρήνα του «The Capsule» υπάρχει αυτή η κεντρική ιδέα. Η προσμονή, ο φόβος, η οργή, η ανία, η ευχαρίστηση, τα μπορώ και τα θέλω, η κλοπή, η ζήλεια και, το σημαντικότερο από όλα, η απώλεια πρωταγωνιστούν στη λίστα των «μαθημάτων» που παραδίδει η «Κυρία» στις υπηρέτριές της, έξι νεαρές γυναίκες που δεν φαίνονται να περιορίζονται από συγκεκριμένα εθνικά πλαίσια και αφορούν την οικουμενική έννοια του «θηλυκού».

The Capsule poster

Το «The Capsule», ουσιαστικά, είναι ένα 35λεπτο project που ανέθεσε στην Τσαγγάρη το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος DESTE, το οποίο φιλοδοξεί να συνδυάσει το αφηγηματικό στοιχείο με την προβολή της ίδιας της μόδας, ως ένα ιδιότυπο έργο τέχνης. Επιπλέον, στην ανάπτυξη του σεναρίου, η Τσαγγάρη εμπνεύστηκε από το έργο της Πολωνής ζωγράφου Αλεξάντρα Βαλιζέφσκα (η οποία λαμβάνει και credit συν-σεναριογράφου) και έστησε ολόκληρες σκηνές του φιλμ πάνω στους πίνακες της καλλιτέχνιδος, δημιουργώντας, τελικά, ένα αποτέλεσμα που δικαιώνει την δύναμή της ως δημιουργού και τη διάθεση πειραματισμού προς άλλες κατευθύνσεις. Στιλιζαρισμένες κινήσεις, χορογραφημένα και αριστοτεχνικά δομημένα πλάνα, δημιουργούν τον κατάλληλο… καμβά για τη δράση των ηθοποιών. Η… συνήθης ύποπτη Αριάν Λαμπέντ ηγείται ενός διεθνούς καστ που περιλαμβάνει την Κλεμάνς Ποεζί, την Ιζόλντα Ντισόκ και την Ευαγγελία Ράντου, με ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια ότι, στην ταινία, κάθε ήρωας μιλάει στη μητρική του γλώσσα, μια εξαιρετική πινελιά διαφορετικότητας που προσδίδει η Τσαγγάρη, παρά την οπτική ομοιογένεια των ηθοποιών της.

Δες, λοιπόν, το trailer του «The Capsule» και γνώρισε το επόμενο στάδιο της δημιουργικής εξέλιξης της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, η οποία φαίνεται μεν να παραμένει πιστή στις αρχές που την καθιέρωσαν, όμως, δείχνει ξεκάθαρα την πρόθεση να εξελιχθεί και να προχωρήσει στην επόμενη φάση της καριέρας της. Άραγε, θα κάνει με κάποιο τρόπο την εμφάνισή του από τη μεγάλη οθόνη και στην Αθήνα;

Παρακολούθησε εδώ μια εκτενέστατη συνέντευξη της Τσαγγάρη για την εκπομπή CINEMaD του Ηλία Φραγκούλη, με αφορμή την έξοδο του «Attenberg» στις κινηματογραφικές αίθουσες.