FreeCinema

Follow us

COLD (2023)

(KULDI)

  • ΕΙΔΟΣ: Θρίλερ Μυστηρίου
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Έρλινγκουρ Θόροντσεν
  • ΚΑΣΤ: Γιοχάνες Χάουκουρ Γιοχάνεσον, Ελίν Χολ, Σέλμα Μπγιορνσντότιρ, Μίκαελ Κάαμπερ, Μπγιόρν Στέφανσον, Όλοφ Χάλα Γιοχανεσντότιρ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 98'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: WEIRD WAVE

Υπάλληλος της υπηρεσίας προστασίας ανηλίκων που ερευνά, πολλά χρόνια μετά, τον θάνατο δύο αγοριών σε δομή παραβατικών εφήβων, ανακαλύπτει πως τα γεγονότα εκείνα ίσως συνδέονται με την πρόσφατη αυτοκτονία της συζύγου του.

Βασισμένη στο bestseller βιβλίο «Kuldi» της Ισλανδής συγγραφέως Ίρσα Σιγκουρδαρντόντιρ, η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη Έρλινγκουρ Θόροντσεν συνδυάζει ένα αλά nordic noir αστυνομικού τύπου μυστήριο με στοιχεία που θα ταίριαζαν σε φιλμικό horror φαντασμάτων.

Ήρωας του «Cold» είναι ο χήρος (πια) Όντιν, ο οποίος προσπαθεί (όχι με ιδιαίτερη επιτυχία) να ξεπεράσει τον θάνατο της γυναίκας του, έχοντας παράλληλα να φροντίσει την έφηβη κόρη του. Η τελευταία, ονόματι Ρουν, είναι ένα κλειστό, μοναχικό κορίτσι που αντιμετωπίζει προβλήματα εκφοβισμού στο σχολείο, με τον πατέρα της να προσπαθεί να βρει την κατάλληλη ισορροπία για την περίπτωση της, μεταξύ πειθαρχίας και προστασίας, κάτι μάλλον ακατόρθωτο μιας και δυσκολευόταν να τη βρει ακόμα και για τον ίδιο του τον εαυτό, καθώς για πολύ καιρό αντιμετώπιζε σοβαρό θέμα με το αλκοόλ. Το γεγονός πως η πρώτη υπόθεση που αναλαμβάνει άμα τη επιστροφή του στη δουλειά αφορά υπόθεση παιδικής κακοποίησης και θανάτων υπό παράξενες συνθήκες δεν βοηθά την εύθραυστη ψυχολογική του κατάσταση, πόσω μάλλον όταν τα συμβάντα που σημάδεψαν συγκεκριμένη σωφρονιστική δομή ανηλίκων στα 1984 (οδηγώντας στο οριστικό της κλείσιμο λίγα χρόνια μετά) φαίνεται πως κρύβουν μυστικά τα οποία συνδέονται άμεσα με τον ίδιο και την οικογένειά του.

Γυρισμένο με συνεχή μπρος-πίσω στον χρόνο, το «Cold» μοιάζει με δύο ταινίες οι οποίες έχουν ενωθεί σε μία. Μπορεί στο χαρτί η σύνδεση των δύο επιμέρους ιστοριών να προκύπτει αβίαστα, κρύβοντας ενδεχομένως κάποιο σημαντικό μυστήριο, όμως, στο πανί το κλειδί που τις ενώνει κάνει μπαμ από το πρώτο κιόλας flashback! Η φυσιογνωμία της ηθοποιού Ελίν Χολ, η οποία υποδύεται την ατίθαση, νεαρή καθαρίστρια της δομής κατά τη δεκαετία του ’80 είναι τέτοια που «καρφώνει» άγρια τη σχέση της με το παρόν του Όντιν και της κόρης του, κάνοντας όσα θα ακολουθήσουν εντός των τειχών του σωφρονιστικού ιδρύματος να μοιάζουν σχετικά εύκολα στη μαντεψιά. Καταφεύγοντας ενίοτε σε άλματα λογικής, το «Cold» επιχειρεί να εξετάσει την ψυχική διαταραχή υπό το βάρος της απώλειας, ανακατεύοντας δύο (υπό περίεργες συνθήκες) θανάτους εφήβων με κάτι το απόκοσμο που αποκαλείται «σκιά» και το οποίο υπόσχεται (αρχικά, τουλάχιστον) μέχρι και υποπλοκή που (θα) έχει να κάνει με τον πλούσιο σε στοιχειά κόσμο της σκανδιναβικής παράδοσης.

Η γρήγορη συνειδητοποίηση για το τι ακριβώς μέρος του λόγου είναι η περίφημη «σκιά» βάζει τα όποια σχέδια περί folk horror στον… ισλανδικό πάγο, αφήνοντας ένα όχι απαραίτητα αδιάφορο, αλλά άνευ εκπλήξεων και σασπένς καταστασιακό να κυλά επί της οθόνης, ποντάροντας σε μερικά διάσπαρτα «μπου»… φαντασμάτων, μπας και τινάξει τους θεατές στα καθίσματά τους (σε μια-δυο περιπτώσεις τα καταφέρνει). Η γενικότερη… streaming προσέγγιση σε σεναριακή γραφή και σκηνοθεσία δεν βοηθά καθόλου την κινηματογραφικότητα του πράγματος, η απορία για τον αν ο Όντιν είναι αστυνομικός ντετέκτιβ ή απλά ένας δημόσιος λειτουργός που του αρέσουν τα μυστήρια δεν διευκρινίζεται ποτέ, ενώ το άνοιγμα του φακέλου μιας ξεχασμένης για χρόνια υπόθεσης μάλλον δεν αιτιολογείται επαρκώς. Το δε τελικό twist, το οποίο επαναφέρει υπό εντελώς διαφορετική οπτική την εναρκτήρια σεκάνς, αποτελεί μικρή μεν, σημαντικότατη δε… κλεψιά!

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αν διαβάζεις φανατικά και μέχρι τελικής πτώσης nordic noir αστυνομική λογοτεχνία, πιθανότατα το «Cold» να έχει κάτι παραπάνω να σου πει. Αν απολαμβάνεις το καλό κινηματογραφικό θρίλερ μυστηρίου, τότε δύσκολα θα το εντοπίσεις εδώ. Από τις ταινίες εκείνες που μοιάζουν συμπαθείς για μεταμεσονύχτια τηλεοπτική προβολή, εν τούτοις, στη μεγάλη οθόνη χάνουν σημαντικό μέρος της όποιας δυναμικής τους. Ο επίσημος ελληνικός τίτλος, που δεν είναι παρά η μετάφραση του ισλανδικού εις την… αγγλικήν, αποτελεί ένα αληθινό μυστήριο που το «Cold» συνολικά δυσκολεύεται να εξηγήσει!


MORE REVIEWS

ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΜΕ ΕΜΑΣ

Ανθοπώλις ενδίδει στο αδιάκοπο flirting γοητευτικού νευροχειρουργού, όμως, η τραυματική εμπειρία του πρώτου της έρωτα ακόμα στοιχειώνει με πολλαπλούς τρόπους το ρομαντικό μέλλον της.

Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Στη διχασμένη προεμφυλιακή Ισπανία, ιδεαλιστής δάσκαλος καταφθάνει φορτωμένος ιδέες χίλιες σε μικρό χωριό της ενδοχώρας, αποφασισμένος να διδάξει γνώση με τρόπο πρωτοποριακό. Οι εθνικιστές του Φράνκο, όμως, αντί για καινοτομία έβλεπαν… κομμουνισμό. Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα.

ALIEN: ROMULUS

Ομάδα νεαρών αποίκων του διαστήματος εισέρχεται στον εγκαταλειμμένο διαστημικό σταθμό Romulus με σκοπό το πλιάτσικο, όμως, λογάριαζε χωρίς τα… xenomorph!

BORDERLANDS

Η Λίλιθ, μια διαβόητη κυνηγός επικηρυγμένων, επιστρέφει στα πάτρια εδάφη της, τον χαοτικό πλανήτη - σκουπιδαριό Παντόρα, με αποστολή να βρει τα ίχνη της απαχθείσας κόρης του ισχυρότερου άνδρα του σύμπαντος. Παράλληλα, η αναζήτηση μιας μυστηριώδους κρύπτης που φημολογείται πως φέρει το «κλειδί» πανίσχυρης δύναμης ίσως να συνδέεται κι αυτή με το εξαφανισμένο κορίτσι.

ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΦΟΝΟ

Ο Γιάτσεκ, ένας μοναχικός νέος, διαπράττει τη βίαιη και παράλογη δολοφονία ενός οδηγού TAXI, χωρίς κανένα προφανές κίνητρο. Ο Πιότρ, ένας άλλος νέος, ιδεαλιστής δικηγόρος αυτός, προσπαθεί να υπερασπιστεί τον Γιάτσεκ σε μια παρωδία δίκης, η απόφαση της οποίας είναι ήδη ειλημμένη.