FreeCinema

Follow us

ΣΥΜΠΕΘΕΡΟΙ ΑΠΟ ΣΟΪ (2024)

(COCORICO)

  • ΕΙΔΟΣ: Κωμωδία
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ζιλιέν Ερβέ
  • ΚΑΣΤ: Κριστιάν Κλαβιέ, Ντιντιέ Μπουρντόν, Σιλβί Τεστί, Μαριάν Ντενικούρ, Ζιλιέν Πεστέλ, Κλοέ Κουλούντ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 92'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ΣΠΕΝΤΖΟΣ

Δύο οικογένειες που πρόκειται να συμπεθερέψουν υποβάλλονται (δίχως να το γνωρίζουν) σε test DNA από τη μέλλουσα νύφη, με παράδοξα ανατρεπτικά αποτελέσματα σχετικά με την καταγωγή τους.

Ένας κρύος ιδρώτας σε λούζει όταν βλέπεις το όνομα του Κριστιάν Κλαβιέ στα credits γαλλικής κωμωδίας… «του καλοκαιριού». Αναζητώντας το σχετικό tag του Γάλλου ηθοποιού εδώ, μέσα σε μία δεκαετία, μέτρησα συνολικά δεκατρείς κινηματογραφικούς τίτλους. Όλα τα δίκια… δικά μου και δικά σας, δηλαδή!

Στο «Συμπέθεροι από Σόι», όμως, η σεναριακή βάση έχει «ζουμί» και (κάπως) ξεπερνάς την παρουσία αυτού του τόσο ανέκφραστα μονοκόμματου «κωμικού», ο οποίος (επιπλέον) χάνει στην κόντρα με τον άλλο γνωστό συνάδελφό του, αλλά πιο συχνά χρησιμοποιημένο ως καρατερίστα σε μικρότερους ρόλους, Ντιντιέ Μπουρντόν. Οι δυο τους υποδύονται δύο πατεράδες που πρόκειται να συμπεθερέψουν, αν και μια κάποια ταξική διαφορά απειλεί να διαλύσει το χαρμόσυνο γεγονός. Ο πρώτος είναι ένας ξιπασμένος αμπελουργός από σόι ευγενών, ο δεύτερος ένας λαϊκός τύπος, πωλητής αυτοκινήτων Peugeot. Το μόνο πράγμα που τους ενώνει ουσιαστικά είναι η αγάπη τους για την πατρίδα τους. Κάτι που πρόκειται να αμφισβητηθεί, εξαιτίας ενός DNA test που παίρνει ην πρωτοβουλία να κάνει για τα δύο ζευγάρια των γονέων, αντί έκπληξης, η μέλλουσα νύφη.

Από το «εμείς την κόρη μας την προορίζαμε για καλύτερα», μετά το πρώτο ημίωρο προχωράμε στη φάση… «τι κακό μας βρήκε», καθώς όλοι τους ανακαλύπτουν πως… δεν είναι 100% Γάλλοι! Το χιούμορ, προφανώς, βασίζεται στον εθνογραφικό χαρακτήρα των διαφορών στην καταγωγή όλων τους, επιφυλάσσοντας τα καλύτερα αστεία για τους δύο πατεράδες. Αρκετά από αυτά αντέχουν να πείσουν τον κάθε κυνικό για το genre θεατή, αν όχι (έστω) να χαμογελάσει (προσωπικά, εξεπλάγην με… ηχηρό γέλωτα στη σεκάνς όπου ο πατέρας του ήρωα που υποδύεται ο Μπουρντόν εξομολογείται το πραγματικό του πάθος για τη… δεύτερη πατρίδα του).

Φυσικά, το έργο δεν αγγίζει ποτέ τις βαθύτερα πολιτικές προεκτάσεις που διέθετε το θέμα και περιορίζεται σε «επιθεωρησιακού» τύπου one-liners, για εύκολη κατανάλωση, αδικώντας την εκ του σεναρίου πρόθεση του Ζιλιέν Ερβέ, να γυριστεί μια πιο αιχμηρή σάτιρα ηθών για τους φανατικούς πατριδολάτρες (υποψιάζομαι πως οι παραγωγοί του φιλμ θα «κλώτσησαν»…). Στην τελική, μένει ένα έργο που ενοχλεί λιγότερο από τις γαλλικές κωμωδίες που παρακολουθούμε… μαρτυρικά με το τουλούμι κάθε καλοκαίρι στη χώρα μας, λες κι έχει υπογραφεί μια «κρυφή συμφωνία» με τους ντόπιους διανομείς, να συντηρούν ισοβίως την tricolore φιλμική παραγωγή.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Πρωτότυπου θέματος γαλλική χαριτωμενιά για ενήλικο κοινό, η οποία θα μπορούσε να έχει και διάφορα διεθνή remake με ανάλογες πολιτισμικές συγκρούσεις (σαφώς θα λειτουργούσε και σε ελληνικό επίπεδο). Μην πάρουν τα μυαλά σας αέρα, βέβαια, το αποτέλεσμα είναι σχετικά αναμενόμενο, όχι όμως κακό (ως είθισται…). Το φινάλε μαρτυρά μια προσδοκία να υπάρξει και συνέχεια!


MORE REVIEWS

Ο ΔΕΣΜΩΤΗΣ ΤΟΥ ΙΛΙΓΓΟΥ

Ντετέκτιβ του Σαν Φρανσίσκο, που πάσχει από ακροφοβία ύστερα από ένα μοιραίο ατύχημα εν ώρα υπηρεσίας στο Αστυνομικό Σώμα, καλείται από παλιό του φίλο να παρακολουθήσει τη σύζυγό του, μια αινιγματική γυναίκα με αυτοκαταστροφικές τάσεις και μια παράξενη ψύχωση με το παρελθόν. Φυσικά, θα γίνει το αντικείμενο του πόθου του, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

Όχι ακριβώς ικανοποιημένη με τον γάμο της, η σαραντάρα Σοφία βρίσκει ρωμαλέο αγόρι που της αλλάζει τα φώτα στο κρεβάτι κι αρχίζει να ενδιαφέρεται ξανά για τη ζωή και τον εαυτό της. Τα «βρίσκουν» (και) σε όλα τα υπόλοιπα, όμως;

Η ΣΙΩΠΗΛΗ ΚΑΜΑΡΙΕΡΑ

Νεαρή από την Κολομβία εργάζεται ως υπηρέτρια σε έπαυλη πλούσιας ισπανικής οικογένειας στην Κόστα Μπράβα. Οι μέρες της κυλούν ρουτινιάρικα και βαριεστημένα, μέχρι που συνειδητοποιεί ότι υπάρχουν και άλλοι, διαφορετικοί τρόποι απόλαυσης της θερινής ραστώνης.

Η ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΔΡΑΚΩΝ

Στην Αυτοκρατορική Κίνα, οι δράκοι, κάποτε σύμμαχοι των ανθρώπων, κυνηγιούνται και φυλακίζονται. Μικρό ορφανό κορίτσι βοηθά τον τελευταίο εξ αυτών να δραπετεύσει και μαζί ξεκινούν μεγάλο ταξίδι σωτηρίας μαγικού αυγού, ώστε να διασωθεί το είδος.

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΩΝ

Πρώην σταθμάρχης της CIA επανέρχεται στην ενεργό δράση προκειμένου ν’ αποδείξει πως ο θάνατος της συζύγου του δεν ήταν ατύχημα. Ο κόσμος της κατασκοπείας, όμως, είναι γεμάτος από διπλούς πράκτορες και επικίνδυνους προδότες.

MR KLEIN

MR KLEIN

Τρέμετε, Ρέππα και Παπαθανασίου, οι Γάλλοι σας προλάβανε σε κονσεπτικό με συμπέθερους!