FreeCinema

Follow us

ΑΡΘΟΥΡ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ (2024)

(ARTHUR THE KING)

  • ΕΙΔΟΣ: Αθλητική Δραματική Βιογραφία
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σάιμον Κέλαν Τζόουνς
  • ΚΑΣΤ: Μαρκ Γουόλμπεργκ, Σίμου Λιού, Νάταλι Εμάνιουελ, Αλί Σουλιμάν, Τζούλιετ Ράιλανς
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 107'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: TANWEER

Τέσσερις αθλητές που συμμετέχουν σε περιπετειώδες αγώνισμα, διανύοντας επτακόσια χιλιόμετρα μέσα στη ζούγκλα της Δομινικανής Δημοκρατίας για πέντε μέρες, αποκτούν αναπάντεχα ένα extra μέλος που και θα τους βοηθήσει και θα τους εμψυχώσει: ένα αδέσποτο σκυλί! Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα.

Μπορεί το «Άρθουρ ο Βασιλιάς» να μοιάζει μ’ ένα κοινότοπο στανταράκι οικογενειακού θεάματος με ολίγη από αθλητική δράση… ευγενούς άμιλλας, σε συνδυασμό με πιασάρικη ευαισθησία για τετράποδο ήρωα, όμως, βγαίνοντας από την κινηματογραφική αίθουσα και θέτοντας στον εαυτό μου την ερώτηση «Δηλαδή, πόσο καλύτερα θα μπορούσαν να το κάνουν;», δύσκολα μου έβγαινε μια απάντηση… κυνική ως προς το αποτέλεσμα. Άσε που το βούρκωμα δεν έλεγε να φύγει από τα μάτια μου!

Αμερικανός δρομέας που δεν έχει γευτεί ποτέ τη νίκη μιας πρώτης θέσης, τρία χρόνια μετά το τελευταίο του φιάσκο, δημιουργεί ξανά μια τετραμελή ομάδα ώστε να παίξει «τα ρέστα του» σ’ ένα πενταήμερο σκληρού και περιπετειώδους αγωνίσματος στη ζούγκλα της Δομινικανής Δημοκρατίας, το οποίο μπορεί να κάνει το τηλεοπτικό «Survivor» να μοιάζει με… αθλοπαιδιές σε καλοκαιρινή κατασκήνωση! Σε μία στάση της ομάδας, στη δεύτερη μέρα των αγώνων, ο Μάικλ θα προσφέρει λίγα κεφτεδάκια σ’ ένα ταλαιπωρημένο αδέσποτο σκυλί, το οποίο δεν θα σταματήσει ν’ ακολουθεί τα χνάρια τους, παρά τις απίστευτες χιλιομετρικές αποστάσεις που έχουν διανύσει.

Διδακτισμός «δεύτερης ευκαιρίας» και προβλέψιμα αφηγηματικά μονοπάτια, μεν, αλλά… διάβολε, το σασπένς που στήνει ο Σάιμον Κέλαν Τζόουνς σε κάθε δυνατή αναποδιά που πρέπει ν’ αντιμετωπίσει η ομάδα είναι και λειτουργικό και πειστικό, φτάνοντας ενίοτε και σε βαθμό να κόβει την ανάσα ή να κοψοχολιάζει (όπως στη σεκάνς του μπλοκαρισμένου συρματόσχοινου που παγιδεύει την αναρριχήτρια Ολίβια κρεμασμένη στο κενό, σέρνοντας μαζί της κι ένα αγωνιστικό ποδήλατο!). Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων είναι απόλυτα στερεοτυπικός και φορτωμένος με ουκ ολίγους δραματικούς τόνους, όμως, με τον ρυθμό να τρέχει με χαρακτηριστική άνεση, δεν περισσεύει χρόνος για γκρίνιες.

Όταν ο τετράποδος πρωταγωνιστής (που η ομάδα βαπτίζει Άρθουρ) συναντιέται με τους τέσσερις βασικούς ήρωες του φιλμ, ο θεατής έχει επιπλέον λόγους να νοιαστεί, να αισθανθεί και να συγκινηθεί με το όλο θέαμα και το αδιανόητο κατόρθωμα αυτού του σκύλου που έγραψε Ιστορία στα μέσα της περασμένης δεκαετίας. Ο ηρωισμός και η ευγένειά του είναι το μέγα ατού τούτης της ταινίας, ειδικά για το φιλόζωο κοινό το οποίο θα βιώσει ένα έντονο rollercoaster συναισθημάτων, μέχρι την κορύφωση του φινάλε, η οποία… δεν θ’ αφήσει μάτι στεγνός στις αίθουσες! Απλά, φροντίστε να μην γνωρίζετε (ή να διαβάσετε) από πριν ποια ήταν η κατάληξη των πραγματικών γεγονότων και πρωτίστως η μοίρα του Άρθουρ. Έχει σημασία.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Τίμιο σινεμά για όλη την οικογένεια, χωρίς το φιλμ να είναι (όπως συνήθως ανόητα) παιδιάστικο. Οι φίλοι των pets (πόσω μάλλον των σκύλων) θα το χαρούν ακόμα περισσότερο, ενώ και οι οπαδοί του adventure racing δεν θα πλήξουν καθόλου.


MORE REVIEWS

ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ

Μάνα και κόρη, αναμνήσεις μιας αγαπημένης γειτονιάς, γεμάτης φαντάσματα της μνήμης, σαν ξεφύλλισμα ενός album φωτογραφιών από περασμένες δεκαετίες, τυπωμένων σε χαρτί Kodak, με τον χρόνο να «θαμπώνει» τη νοσταλγική τετραχρωμία τους.

ΚΛΕΙΔΩΣΕΣ; - ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ

«Αφού χαλάσει το αυτοκίνητό τους σε μια μικρή πόλη, ένα νεαρό ζευγάρι αναγκάζεται να περάσει τη νύχτα σε μια απομακρυσμένη καμπίνα. Αρχίζουν, όμως, να τρομοκρατούνται από τρεις μασκοφόρους αγνώστους χωρίς κίνητρο», μας πληροφορεί το δελτίο Τύπου.

Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΤΟΥ

Δίδυμο πληρώματος ασθενοφόρου, αποτελούμενο από έμπειρο διασώστη που «τα έχει δει όλα» και από νεοσύλλεκτο που δεν έχει δει τίποτα ακόμα, βιώνει στο πετσί του τη σκληρή Νέα Υόρκη της νύχτας, με τα δεκάδες μακάβρια περιστατικά της.

Η ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣ

«Ένας ντετέκτιβ της Αστυνομίας του Σικάγου λαμβάνει μια κλήση ότι ένας κατά συρροή δολοφόνος εμφανίστηκε στη Σκωτία κι έτσι ξεκινά μια προσωπική αποστολή για να λύσει την υπόθεση που τον διέλυσε, πιάνοντας τον υπεύθυνο, ενώ τίποτα δεν είναι ποτέ όπως φαίνεται», μας πληροφορεί το δελτίο Τύπου.

ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Παρέα πέντε εφήβων από τους δρόμους του Μεντεγίν ξεκινά ταξίδι προς την κολομβιανή ενδοχώρα, όταν ένας εξ αυτών κατοχυρώνει ιδιοκτησιακό δικαίωμα σε χωράφι που παρανόμως είχε αφαιρεθεί από τη γιαγιά του.