FreeCinema

Follow us

ΡΟΥΜΠΙ: ΕΝΑ ΚΡΑΚΕΝ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ (2023)

(RUBY GILLMAN: TEENAGE KRAKEN)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κερκ Ντε Μίκο, Φαρίν Περλ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: TANWEER

16χρονο μπλε πλάσμα ακουμπάει θαλασσινό νερό και ξαφνικά μεταμορφώνεται σε γιγάντιο μωβ Κράκεν. Άγνωστο το γιατί, μέχρι την αποκάλυψη ενός οικογενειακού μυστικού: είναι όλοι τους Κράκεν! Μυθικά θαλάσσια πλάσματα, που αλλάζουν χρώμα και σχήμα σε κάθε επαφή τους με τη θάλασσα. Και οι εκπλήξεις δεν τελειώνουν εκεί. Τελικά, δεν ήταν μπλε επειδή ήταν… Καναδή, όπως την είχαν πει κάποτε. Υπάρχει και θρόνος που την περιμένει, όταν μεγαλώσει!

Μέχρι πριν λίγες μέρες, μοναδική ανησυχία της Ρούμπι, ενός σπάνιας οφθαλμικής όψης μπλε πλάσματος, ήταν ένας χορός και ο Κόνορ, αντικείμενο έλξης στο σχολικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται κάτω, από ξόρκι σειρήνων. Για αρκετά χρόνια είχε ν’ ακολουθεί δύο κανόνες. Ο ένας της απαγόρευε κάθε επαφή με το θαλασσινό νερό. Μια θαλάσσια διάσωση θα την οδηγήσει σε παράβαση του κανόνα, με αποτέλεσμα την αποκάλυψη της πραγματικής της ταυτότητας, που είναι… Κράκεν. Μέχρι να δει τον εαυτό της μωβ, δεν γνώριζε ότι είναι Κράκεν, ούτε μπορούσε να φανταστεί τι ικανότητες έχει.

Δεν είναι, όμως, μόνο η διαδικασία αποδοχής ενός εαυτού που δεν γνώριζε αυτό που την απασχολεί. Είναι η ύπαρξη ενός κόσμου που δεν γνώριζε. Η μητέρα της, όπως και η γιαγιά της, κρατούσαν κρυφή τη ζωή τους ως Κράκεν. Μόνο τώρα θ’ αποκαλύψουν στην Ρούμπι το προδιαγεγραμμένο μέλλον της στον θαλάσσιο κόσμο, ανάμεσα στα πλάσματα που ζουν στον ωκεανό κι έχουν ανάγκη από προστασία, καθώς και το κληρονομικό της δικαίωμα στο θρόνο της γιαγιάς της. Δεν είναι καν ένα συνηθισμένο Κράκεν, λοιπόν…

Ο Κερκ Ντε Μίκο, βραβευμένος για τους «Κρουντς» (2013), σε αυτή τη νέα του δουλειά με τη συνυπογραφή της DreamWorks, καταπιάνεται με τη δημιουργία μιας ηρωίδας που έχει να γνωρίσει και ν’ αγαπήσει τον εαυτό της με όλα της τα χαρακτηριστικά, σ’ ένα μυστικό περιβάλλον από μυθικά θαλάσσια πλάσματα και τον καθημερινό κόσμο των ανθρώπων, οι οποίοι αγνοούν αυτή την ύπαρξη συνολικά. Όχι πολύ μακριά από το ύφος του «Πάντα στο Κόκκινο» (2022) της Καναδής Ντόμι Σι, παραγωγής της Pixar, απλά εδώ η ηρωίδα γίνεται μωβ και κουβαλά ολόκληρο κληρονομικό χρέος στην πλάτη της. Ξεκινώντας από την αποδοχή της εξωτερικής εμφάνισης (σε μέρα σχολικού event με ελαφρύ crash για συμμαθητή) και περνώντας στην ανάληψη ευθυνών, η Ρούμπι αντικατοπτρίζει έναν μαγικό κόσμο όπου η αποκάλυψή του ίσως να εξέθετε την ύπαρξή του σε κίνδυνο. Θα μάθει σιγά-σιγά να χρησιμοποιεί τις δυνάμεις της, όπως κάθε ήρωας σε παρόμοια μαγικό σύμπαν.

Το σενάριο δεν διαφέρει πολύ από κάθε τέτοια ιστορία, με μαγικούς κρυφούς κόσμους, ξεχωριστές ικανότητες κι ανάληψη κρίσιμων ευθυνών. Οι λεπτομέρειες των χρωμάτων και του σχεδιασμού είναι που προσδίδουν στο φιλμ μια ξεχωριστή θέση. Πλάσματα που δεν έχουμε ξαναδεί, εφηβικά δωμάτια που δεν βαριέσαι να παρατηρείς, σ’ έναν κατά κανόνα ζεστό κόσμο με ψυχρά χρώματα, όπου δεν παρατηρούμε καμία θεολογική προσέγγιση σε ό,τι αφορά την ιδιοσυγκρασία των ηρώων. Μια γοργόνα δεν είναι καλή ή κακή, για παράδειγμα. Είναι αυτή που είναι: κόκκινη και ίσως παρεξηγημένη! Οι κίνδυνοι είναι άλλοι και υπάρχουν παντού γύρω μας…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Φιλμ για «οφθαλμόλουτρο» φαντεζί τετραχρωμίας! Κανείς δεν βαριέται να βλέπει εικόνες κινουμένων σχεδίων γεμάτες φαντασία και καλαισθησία. Είναι απαραίτητο ένα δίωρο που θα σε κάνει (έστω για λίγο) κομμάτι ενός κόσμου τον οποίο δεν θ’ αντικρίσεις στο δρόμο, βγαίνοντας από το σινεμά.


MORE REVIEWS

ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ

Μετά το τέλος της βασιλείας του Σίζαρ, οι φυλές των πιθήκων αδυνατούν να συνυπάρξουν ειρηνικά κι αναζητούν τον επόμενο ηγέτη τους, παράλληλα με την άνιση σχέση που έχουν αναπτύξει με τους εναπομείναντες ανθρώπους. Όταν ο Νόα δει το κοπάδι του να ξεκληρίζεται από την ομάδα του μοχθηρού Πρόξιμους, θα ξεκινήσει ένα μεγάλο ταξίδι εκδίκησης και αυτογνωσίας.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ

Δύο έφηβοι επιβιβάζονται κατά λάθος σε εξωγήινο διαστημόπλοιο, το οποίο αποδεικνύεται… χρονομηχανή που τους μεταφέρει στην εποχή των δεινοσαύρων! Με τους κινδύνους να είναι αμέτρητοι και τον χρόνο να τους πιέζει ασφυκτικά, οφείλουν να βρουν ασφαλή τρόπο επιστροφής στο σπίτι τους.

Ο ΚΑΣΚΑΝΤΕΡ

Κασκαντέρ που «εξαφανίστηκε» από τον χώρο μετά από ατύχημα σε γύρισμα, επιστρέφει στα κινηματογραφικά sets με την ελπίδα να ξανακερδίσει την καρδιά της αγαπημένης του οπερατέρ, η οποία κάνει ποδαρικό ως σκηνοθέτις με sci-fi περιπέτεια στην Αυστραλία. Η παραγωγός του φιλμ, όμως, τον χρειάζεται για κάτι πιο σημαντικό: πρέπει να εντοπίσει τον πρωταγωνιστή που εκείνος αντικαθιστούσε πάντοτε και έχει χαθεί μυστηριωδώς.

ΣΤΟΝ ΙΣΤΟ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

Ο Καλέμπ, νεαρός κάτοικος του ελαφρώς γκετοποιημένου κτηριακού συγκροτήματος Les Arenes de Picasso, λίγο έξω από το Παρίσι, με αδυναμία στο να συλλέγει εξωτικά έντομα, φέρνει στο διαμέρισμά του μια σπάνια αράχνη άκρως επικίνδυνη και δηλητηριώδη, η οποία αναπαράγεται με απίστευτη ευκολία και ταχύτητα. Επίσης, τα τέκνα της… μεγαλώνουν αφύσικα!

ΓΚΑΡΦΙΛΝΤ: ΓΑΤΟΣ ΜΕ ΠΕΤΑΛΑ

Ο Γκάρφιλντ θυμάται τα παιδικά του χρόνια, όταν μια βροχερή νύχτα έχασε τον αλητόγατο μπαμπά του, Βικ, και η μυρωδιά μιας πιτσαρίας τον οδήγησε στην αγκαλιά του μοναχικού Τζον κι ενός παντοτινού σπιτικού, μέχρι να προστεθεί στην παρέα τους και ο αγαθός σκύλος Όντι. Η κανονικότητα των δύο τετράποδων θ’ ανατραπεί όταν πέσουν θύματα απαγωγής και αναγκαστούν να γίνουν πιόνια μιας παράτολμης ληστείας με… δεσμούς από το παρελθόν!