FreeCinema

Follow us

JUJUTSU KAISEN 0: THE MOVIE (2021)

(GEKIJOUBAN JUJUTSU KAISEN 0)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σέονγκ-Χου Παρκ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 112'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ

Ο έφηβος Γιούτα Οκότσου αποκτά τον έλεγχο της Ρίκα, του πνεύματος της παιδικής του φίλης, η οποία «χάθηκε» σε αυτοκινητικό δυστύχημα μερικά χρόνια πριν. Με το πνεύμα της να προκύπτει δαιμονισμένο και εξαιρετικά βίαιο, ο Γιούτα θα κληθεί από τους μάγους Jujutsu, τους φύλακες της ανθρωπότητας και της προστασίας απέναντι στα κακά πνεύματα, ώστε ν’ απομονωθεί. Ένας από τους μάγους αυτούς, όμως, ο Σατόρου Γκότζου, έχει διαφορετικά σχέδια για τον νεαρό: να φοιτήσει στο Λύκειο Jujutsu, ώστε να μάθει να ελέγχει τη Ρίκα για το καλό της ανθρωπότητας.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του ομώνυμου manga, αλλά και του anime που ξεκίνησε το 2020 και μετρά ήδη δύο σεζόν και 24 επεισόδια, το «Jujutsu Kaisen 0: The Movie» κάνει την πολυαναμενόμενη εμφάνιση του στη μεγάλη οθόνη, όπως είθισται με το είδος αυτό. Αντίθετα με το τι συμβαίνει ως επί το πλείστον σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, το φιλμ σε σκηνοθεσία Σέονγκ-Χου Παρκ καταφέρνει κάτι σπάνιο: να αποτελεί ένα τέλειο έναυσμα για να μπεις στον κόσμο του «Jujutsu Kaisen» (μιας και πρόκειται για prequel), αλλά και, την ίδια στιγμή, να μη γίνεται τετριμμένο και με συνεχείς επαναλήψεις προσώπων για τους «βετεράνους» του anime.

Ως ένα από τα πιο νεότευκτα ιαπωνικά τηλεοπτικά προϊόντα κινουμένων σχεδίων, το «Jujutsu Kaisen» επωφελείται από το γεγονός πως κάποιος θεατής που δεν έχει εντρυφήσει ακόμα στον κόσμο του (αλλά θα ήθελε), δεν χρειάζεται να γνωρίζει ένα αχανές backlog από lore. Έτσι, και δεδομένου πως προηγείται των τεκταινόμενων της σειράς, είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη γνωριμία με τον horror-fantasy κόσμο του, που εξερευνά τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε με την ανθρώπινη απώλεια και τα βαθιά ψυχικά και συναισθηματικά τραύματα. Κάτι που είναι εύκολο ν’ αντιληφθούμε, φυσικά, παρατηρώντας το γεγονός πως το καταραμένο πνεύμα που πρέπει να μάθει πως να ελέγχει ο πρωταγωνιστής μας είναι η αδικοχαμένη παιδική του φίλη.

Βέβαια, μιλάμε πάντα για ένα anime, οπότε, προφανώς, γύρω από το σημαντικό επιμύθιό του θα δούμε ένα φωτεινό, εξόχως αιματηρό και γεμάτο απανταχού μάχες, στο αισθητικό στυλ του animation που χαρακτηρίζει το genre. Για το τελευταίο αξίζει μία εύφημος μνεία (κυρίως) στο studio της Mappa (το οποίο μας έχει χαρίσει και το δημοφιλέστατο «Shingeki no Kyojin»), για τη δύσκολη αποστολή που φέρνει εις πέρας, παρουσιάζοντάς μας ένα εξαιρετικό δείγμα υπερθεάματος μαχών, τεράτων και γενικότερης extravaganza, από αυτές που πρέπει να ιδωθούν στο σινεμά.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Fans των anime… τρέχετε με τα χίλια, θα περάσετε τέλεια. Θα το προτείναμε και σε newcomers, επίσης!


MORE REVIEWS

ΟΙ ΝΑΥΑΓΟΙ

Παντρεμένο ζευγάρι που ταξιδεύει με σκάφος στον Ειρηνικό Ωκεανό, ξεμένει σε ακατοίκητο νησάκι στ’ ανοιχτά της Γης του Πυρός. Δίχως να περιμένει βοήθεια από κανέναν και χωρίς μέσο διαφυγής, ο Μπεν και η Λορά οφείλουν να επιβιώσουν μόνοι τους εκεί, στην «άκρη του κόσμου».

PACIFICTION

Ο Ύπατος Αρμοστής της Γαλλίας σε κτήση της Πολυνησίας πληροφορείται από ντόπια χείλη τη φήμη που θέλει τη μαμά πατρίδα να επιχειρεί ξανά πυρηνικές δοκιμές στον Νότιο Ειρηνικό. Η εμφάνιση ενός υποβρυχίου στην ευρύτερη περιοχή εντείνει τη σχετική φημολογία, παρά την καθησυχαστική δράση του αξιωματούχου.

ΕΓΩ Ο ΑΠΑΙΣΙΟΤΑΤΟΣ 4

Η οικογένεια του Γκρου μεγαλώνει, πια, κι εκείνος εξελίσσεται ως πράκτορας της Anti-Villain League, αντιμετωπίζοντας έναν παλιό και άσπονδο συνέταιρο στο έγκλημα, τον Μαξίμ Λε Μαλ, ο οποίος εκμεταλλεύεται τη δύναμη που του προσφέρει τεχνολογικό επίτευγμα, μετατρέποντας τους αντιπάλους του σε… έντομα!

ΒΡΕΧΕΙ ΑΝΤΡΕΣ

Παντρεμένη γυναίκα που για χρόνια τον έρωτα αγνοεί, σε app γνωριμιών το σεξ ζητά να βρει. Τον σύζυγό της κατά βάθος θέλει, όμως, για πόσο η δόλια θα τον περιμένει;

ΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ

Τα γυρίσματα ενός φιλόδοξου δράματος, εμπνευσμένου από τον αγώνα εργατών για την αυτοδιαχείριση του απειλούμενου με λουκέτο εργοστασίου όπου εργάζονται, μετατρέπονται σε εφιάλτη για τον έμπειρο σκηνοθέτη Σιμόν: οι παραγωγοί του τον εγκαταλείπουν, ο προϋπολογισμός δεν φτάνει, το συνεργείο οδηγείται στα όριά του. Ίσως το… «Making Of» της παραγωγής, το οποίο αναθέτει σε φιλόδοξο βοηθό του, να έχει μεγαλύτερο λόγο ύπαρξης από την κανονική ταινία!