FreeCinema

Follow us

BATTLE ROYALE (2000)

(BATORU ROWAIARU)

  • ΕΙΔΟΣ: Περιπέτεια Φαντασίας
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κίντζι Φουκασάκου
  • ΚΑΣΤ: Τατσούγια Φουτζιουάρα, Άκι Μαέντα, Ταρό Γιαμαμότο, Τακέσι Κιτάνο, Τσιάκι Κουριγιάμα
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 114'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Σε ένα κοντινό μέλλον, η ιαπωνική Κυβέρνηση θέτει σε δραστική λειτουργία ένα νομοσχέδιο αντιμετώπισης της κακής διαγωγής των εφήβων, με ολόκληρες τάξεις Γυμνασίων να εγκαταλείπονται σ’ ένα ερημονήσι με σκοπό οι μαθητές… να αλληλοσκοτωθούν. Κανονικά!

Το έτος 2000, ο Κίντζι Φουκασάκου (ένας από τους παραγωγικότερους Ιάπωνες σκηνοθέτες, με τουλάχιστον εξήντα ταινίες στο ενεργητικό του, ο οποίος απεβίωσε τον περασμένο Ιανουάριο, σε ηλικία 73 ετών) παρουσίασε μία από τις σημαντικότερες ταινίες – σοκ για τον παγκόσμιο κινηματογράφο, με αντιδράσεις που ίσως δεν έχουν κοπάσει ακόμη! Το «Battle Royale» γυρίστηκε σαν μία κοινή ταινία «φαντασίας» με σαφείς εμπορικές βλέψεις, αλλά κατέληξε σε κοινωνικό φαινόμενο και πονοκέφαλος για τη λογοκρισία ανά τον κόσμο (ανεπίσημα «απαγορευμένη» στις ΗΠΑ μέχρι σήμερα, με τους διανομείς να τρέμουν στην ιδέα των πιθανών μηνύσεων ή στο πως θα καταφέρουν να περάσουν το φιλμ στις αίθουσες δίχως περικοπές). Προς τι ο ντόρος και ο πανικός, λοιπόν;

Η πλοκή, σε ένα πολύ κοντινό μας μέλλον, θέλει γονείς και ενήλικες να εκδικούνται για την απειθάρχητη συμπεριφορά των νέων, οργανώνοντας ένα αλά reality παιχνίδι όπου οι παίκτες απάγονται και υποχρεώνονται να συμμετάσχουν σε ένα αιματοκύλισμα τριών ημερών που θα αναδείξει ως νικητή τον έναν και μοναδικό επιζώντα! Όλα αυτά σε ένα ερημικό νησί, σχεδόν στρατιωτικά ελεγχόμενο, με σαράντα δύο μαθητές γυμνασίου να εξολοθρεύουν εχθρούς και φίλους ή να αυτοκτονούν με κάθε τρόπο δηλώνοντας ανήμποροι να μπουν στην ιδέα του «παιχνιδιού».

Οι σκηνές ωμής βίας δεν αποτελούν τις τρομακτικότερες ή πιο προκλητικές που είδαμε ποτέ. Το πρόβλημα για τους… ευαίσθητους θεατές (αν όχι και ηθικό για την ταινία) είναι η ηλικία των ηρώων και η τόσο ρεαλιστική καταγραφή μιας κατάστασης που σου παγώνει το μυαλό. Καθώς η ώρα περνά και η αντίστροφη μέτρηση μας υπενθυμίζει με σαρκασμό πόσους φόνους πρέπει να δούμε ακόμη, το ερώτημα «ο θάνατος σου, η ζωή μου;» μετατρέπει το φιλμ σε συνειδησιακό εφιάλτη. Απλά, κρατήστε την ψυχραιμία σας. Και επαναλαμβάνετε: είναι μονάχα μια ταινία. Προσωρινά…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Το άνωθεν κείμενο είναι η κριτική που έγραψα για το φιλμ το 2003, όταν αυτό διανεμήθηκε για πρώτη φορά στους ελληνικούς κινηματογράφους. Είχαν περάσει τρία χρόνια από την πρεμιέρα του στη Ιαπωνία και το σκάνδαλο δεν είχε κοπάσει. Σε πολλές χώρες η ταινία δεν αγοράστηκε καν για διανομή στις αίθουσες, κυρίως λόγω φόβων ότι δεν θα πάρει άδεια προβολής ή θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε τοπικές κοινωνίες. Το «Battle Royale» επανήλθε στην επικαιρότητα το 2012, όταν το mainstream αγκάλιασε μαζικά την κινηματογραφική μεταφορά του bestseller «The Hunger Games», ενός δυστοπικού έργου (σχετικά) παρόμοιας λογικής, για ένα δολοφονικό παιχνίδι μεταξύ teenagers. Η αμερικανική ταινία πήρε… PG-13 rating.


MORE REVIEWS

ΣΤΟΝ ΙΣΤΟ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

Ο Καλέμπ, νεαρός κάτοικος του ελαφρώς γκετοποιημένου κτηριακού συγκροτήματος Les Arenes de Picasso, λίγο έξω από το Παρίσι, με αδυναμία στο να συλλέγει εξωτικά έντομα, φέρνει στο διαμέρισμά του μια σπάνια αράχνη άκρως επικίνδυνη και δηλητηριώδη, η οποία αναπαράγεται με απίστευτη ευκολία και ταχύτητα. Επίσης, τα τέκνα της… μεγαλώνουν αφύσικα!

ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Άνδρας που ζει μοναχικά σε ορεινή περιοχή, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του σε άγνωστη κοπέλα που, εν εξάλλω καταστάσει, του ζητά βοήθεια μέσα στη νύχτα, επικαλούμενη επίθεση πλάσματος (;) αγνώστου ταυτότητας και στοιχείων προς την ερευνητική ομάδα βιολόγων στην οποία ανήκει και είχε κατασκηνώσει στο παρακείμενο δάσος.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΓΚΙ

H ζωή έχει γίνει λίγο πολύ απαιτητική για τη Σούπερ Μάγκι. Καθώς η εγκληματικότητα στην πόλη είναι σε ύφεση, περνά τον χρόνο της βοηθώντας στην απόφραξη αποχετεύσεων και στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αντί να σώζει τον κόσμο. Σίγουρα δεν είχε επιλέξει κάτι τέτοιο! Όταν μια μοχθηρή ιδιοφυΐα της τεχνολογίας απειλεί να παγιδεύσει ολόκληρη την πόλη σε μια «τέλεια» προσομοίωση metaverse, η Μάγκι και ο Σουίτι πρέπει να συνεργαστούν για να σώσουν την κατάσταση για άλλη μια φορά. Μήπως είναι και η τελευταία περιπέτεια του δυναμικού ντουέτου;

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ

Γερμανική πολυεθνική που επιθυμεί ν’ ανοίξει supermarket σε χωριό της Σλοβενίας στέλνει επιτόπου εκπρόσωπό της για αυτοψία. Εκείνη, όμως, πέφτει πάνω σε κάτι φευγάτους τύπους που για hobby τους έχουν… την αναπαράσταση μαχών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ούτε ζωγραφιστούς δεν θέλουν να βλέπουν τους Γερμανούς!

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Ο Αρτ και ο Πάτρικ καψουρεύονται την Τάσι. Και οι τρεις τους παίζουν tennis επαγγελματικά. Και θέλουν να κερδίζουν. Αλλά στο… κρεβάτι τρίτος δε χωρεί.