FreeCinema

Follow us

Ο ΔΕΣΜΩΤΗΣ ΤΟΥ ΙΛΙΓΓΟΥ (1958)

(VERTIGO)

  • ΕΙΔΟΣ: Ρομαντικό Θρίλερ Μυστηρίου
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Άλφρεντ Χίτσκοκ
  • ΚΑΣΤ: Τζέιμς Στιούαρτ, Κιμ Νόβακ, Μπάρμπαρα Ντελ Γκέντις, Τομ Χέλμορ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 128'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: SUMMER CLASSICS

Ντετέκτιβ του Σαν Φρανσίσκο, που πάσχει από ακροφοβία ύστερα από ένα μοιραίο ατύχημα εν ώρα υπηρεσίας στο Αστυνομικό Σώμα, καλείται από παλιό του φίλο να παρακολουθήσει τη σύζυγό του, μια αινιγματική γυναίκα με αυτοκαταστροφικές τάσεις και μια παράξενη ψύχωση με το παρελθόν. Φυσικά, θα γίνει το αντικείμενο του πόθου του, με απρόβλεπτες συνέπειες.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Κορυφαίο ψυχολογικό θρίλερ με ακραίες διαστάσεις φετιχισμού, το «Vertigo» υπήρξε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία στην εποχή του, αν και παραγνωρίστηκε από την κριτική και τον θεσμό των Όσκαρ (μόλις δύο υποψηφιότητες σε τεχνικές κατηγορίες!). Σήμερα αντιμετωπίζεται ως η καλύτερη ταινία όλων των εποχών, καταρρίπτοντας την επί σειρά δεκαετιών πρωτοκαθεδρία του «Πολίτη Κέιν» (1941) του Όρσον Γουέλς. Πιο δίκαιο αυτό!

Η ταινία προβλήθηκε ξανά σε επανέκδοση από την εταιρεία SEVEN FILMS, στις 18 Ιουνίου του 2009.


MORE REVIEWS

Η ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

Όχι ακριβώς ικανοποιημένη με τον γάμο της, η σαραντάρα Σοφία βρίσκει ρωμαλέο αγόρι που της αλλάζει τα φώτα στο κρεβάτι κι αρχίζει να ενδιαφέρεται ξανά για τη ζωή και τον εαυτό της. Τα «βρίσκουν» (και) σε όλα τα υπόλοιπα, όμως;

Η ΣΙΩΠΗΛΗ ΚΑΜΑΡΙΕΡΑ

Νεαρή από την Κολομβία εργάζεται ως υπηρέτρια σε έπαυλη πλούσιας ισπανικής οικογένειας στην Κόστα Μπράβα. Οι μέρες της κυλούν ρουτινιάρικα και βαριεστημένα, μέχρι που συνειδητοποιεί ότι υπάρχουν και άλλοι, διαφορετικοί τρόποι απόλαυσης της θερινής ραστώνης.

Η ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΔΡΑΚΩΝ

Στην Αυτοκρατορική Κίνα, οι δράκοι, κάποτε σύμμαχοι των ανθρώπων, κυνηγιούνται και φυλακίζονται. Μικρό ορφανό κορίτσι βοηθά τον τελευταίο εξ αυτών να δραπετεύσει και μαζί ξεκινούν μεγάλο ταξίδι σωτηρίας μαγικού αυγού, ώστε να διασωθεί το είδος.

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΩΝ

Πρώην σταθμάρχης της CIA επανέρχεται στην ενεργό δράση προκειμένου ν’ αποδείξει πως ο θάνατος της συζύγου του δεν ήταν ατύχημα. Ο κόσμος της κατασκοπείας, όμως, είναι γεμάτος από διπλούς πράκτορες και επικίνδυνους προδότες.

LONGLEGS

Ντετέκτιβ του FBI που παρουσιάζει «παράξενα» δείγματα ενσυναίσθησης σε σχέση με τη δράση ενός επί σειρά δεκαετιών ασύλληπτου serial killer, εντοπίζει σταδιακά τα στοιχεία ενός εκκεντρικού puzzle του οποίου ίσως και η ίδια αποτελεί κομμάτι (από το παρελθόν).