FreeCinema

Follow us

ΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ (1962)

(CAPE FEAR)

  • ΕΙΔΟΣ: Θρίλερ Νουάρ
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζ. Λι Τόμσον
  • ΚΑΣΤ: Γκρέγκορι Πεκ, Ρόμπερτ Μίτσαμ, Πόλι Μπέργκεν, Τέλι Σαβάλας
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 105’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: STRADA FILMS

Αμέσως μετά από την αποφυλάκισή του, ένας βίαιος άνδρας βάζει στο στόχαστρο το δικηγόρο που τον έκλεισε στη φυλακή και την οικογένειά του. Η διαρκής αίσθηση απειλής, κάνει τον δικηγόρο να υποχωρήσει σταδιακά από τις αυστηρές αρχές του και την πίστη του στο Νόμο.

Στην εποχή του, το πρωτότυπο «Ακρωτήρι του Φόβου» θα ήταν πράγματι μια τολμηρή ταινία. Ο σκληρός κώδικας ηθικής του Χόλιγουντ μόλις είχε αρχίσει να χαλαρώνει και η ταινία εκμεταλλεύτηκε κάθε περιθώριο που της άφηναν, ώστε να παίξει με τον παράγοντα του σοκ. Aκόμη και σήμερα, σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα η εμμονή στην απόφαση του κατάδικου Μαξ Κέιντι να κακοποιήσει σεξουαλικά την κόρη του δικηγόρου Σαμ Μπόουντεν, η οποία ηλικιακά είναι σαφώς μικρότερη σε σχέση με τη σεξουαλικά περίεργη και πιο προκλητική Τζουλιέτ Λιούις στο remake του 1991 από τον Μάρτιν Σκορσέζε.

Ο Γκρέγκορι Πεκ και ο Τζ. Λι Τόμσον, έπειτα από τη συνεργασία τους στα «Κανόνια του Ναβαρόνε», αποφάσισαν να ξαναδουλέψουν μαζί με ένα πιο προκλητικό σχέδιο, με τον Πεκ να συμμετέχει ως παραγωγός. Βλέποντας σήμερα την ταινία από απόσταση, παρατηρεί κανείς ότι παρά τα επιμέρους καλά σημεία της και το ενδιαφέρον της σύγκρισης με το κατοπινό remake, το «Ακρωτήρι του Φόβου» του 1962 είναι ένα μάλλον παρωχημένο σκηνοθετικά νουάρ, που δεν μπορεί να συγκριθεί με τα αριστουργήματα του είδους.

Υπάρχουν πολύ καλές στιγμές, όπως αυτή της καταδίωξης της κόρης στο σχολείο και το στοιχείο της μετατροπής του «καλού» ήρωα σε άνθρωπο που είναι έτοιμος να διαπράξει έγκλημα για να προστατεύσει την οικογένειά του, κάτι που, ωστόσο, δεν υποστηρίζεται ιδιαίτερα από τον Γκρέγκορι Πεκ, ο οποίος με την αρυτίδωτη «θετική» εικόνα του, δίνει μια ερμηνεία χωρίς ξεχωριστές διακυμάνσεις. Η ταινία του Σκορσέζε «έπαιζε» περισσότερο με τους χαρακτήρες της, βασάνιζε τις αντιδράσεις τους και διασκέδαζε με τα βίαια ένστικτα που αναπτύσσονταν.

Και στο πρωτότυπο «Ακρωτήρι του Φόβου», φυσικά, το καλύτερο στοιχείο είναι με μεγάλη διαφορά ο… Μαξ Κέιντι. Ο Ρόμπερτ Μίτσαμ είναι γοητευτικός και επικίνδυνος, ένας άνδρας που φοβάσαι, αλλά δύσκολα απομακρύνεσαι από κοντά του. Και ο Μίτσαμ παίζει το ρόλο με δύναμη, ένταση, αλλά και δόσεις χιούμορ, που γίνονται περισσότερο εμφανείς με το πέρασμα του χρόνου.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Δεν έχεις δει την παλιά version και θέλεις να τη συγκρίνεις με αυτή του Σκορσέζε, που δεν μπορεί, την έχεις δει; Δες το, επίσης, για την ερμηνεία του Μίτσαμ. Class act ακόμη κι όταν παίζει το απόλυτο κάθαρμα.


MORE REVIEWS

ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Άνδρας που ζει μοναχικά σε ορεινή περιοχή, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του σε άγνωστη κοπέλα που, εν εξάλλω καταστάσει, του ζητά βοήθεια μέσα στη νύχτα, επικαλούμενη επίθεση πλάσματος (;) αγνώστου ταυτότητας και στοιχείων προς την ερευνητική ομάδα βιολόγων στην οποία ανήκει και είχε κατασκηνώσει στο παρακείμενο δάσος.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΓΚΙ

H ζωή έχει γίνει λίγο πολύ απαιτητική για τη Σούπερ Μάγκι. Καθώς η εγκληματικότητα στην πόλη είναι σε ύφεση, περνά τον χρόνο της βοηθώντας στην απόφραξη αποχετεύσεων και στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αντί να σώζει τον κόσμο. Σίγουρα δεν είχε επιλέξει κάτι τέτοιο! Όταν μια μοχθηρή ιδιοφυΐα της τεχνολογίας απειλεί να παγιδεύσει ολόκληρη την πόλη σε μια «τέλεια» προσομοίωση metaverse, η Μάγκι και ο Σουίτι πρέπει να συνεργαστούν για να σώσουν την κατάσταση για άλλη μια φορά. Μήπως είναι και η τελευταία περιπέτεια του δυναμικού ντουέτου;

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ

Γερμανική πολυεθνική που επιθυμεί ν’ ανοίξει supermarket σε χωριό της Σλοβενίας στέλνει επιτόπου εκπρόσωπό της για αυτοψία. Εκείνη, όμως, πέφτει πάνω σε κάτι φευγάτους τύπους που για hobby τους έχουν… την αναπαράσταση μαχών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ούτε ζωγραφιστούς δεν θέλουν να βλέπουν τους Γερμανούς!

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Ο Αρτ και ο Πάτρικ καψουρεύονται την Τάσι. Και οι τρεις τους παίζουν tennis επαγγελματικά. Και θέλουν να κερδίζουν. Αλλά στο… κρεβάτι τρίτος δε χωρεί.

ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΝΕΥΜΑ

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών, η μικρή Σαλομέ βιώνει τον θάνατο της αγαπημένης της γιαγιάς. Εν μέσω οικογενειακών φιλονικιών περί των διαδικαστικών της κηδείας, το πνεύμα της μακαρίτισσας «στοιχειώνει» την αθώα πιτσιρίκα.

MR KLEIN

MR KLEIN

Είναι ο Μίτσαμ και βγαίνει από τη φυλακή και κάνει τη ζωή του δικηγόρου που τον έχωσε μέσα αληθινή κόλαση. Αλλά το είχα ξαναδεί, με το Ντε Νίρο! Απάτη. Είναι και παλιατσαρία…