FreeCinema

Follow us

JOHN CARTER: ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΥΣ (2012)

(JΟHN CARTER)

  • ΕΙΔΟΣ: Περιπέτεια Φαντασίας
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Άντριου Στάντον
  • ΚΑΣΤ: Τέιλορ Κιτς, Λιν Κόλινς, Σαμάνθα Μόρτον, Γουίλεμ Νταφόου, Τόμας Χέιντεν Τσερτς, Μαρκ Στρονγκ, Κίαραν Χάιντς
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 132’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: FEELGOOD

Στο Φαρ Ουέστ, πρώην οπλίτης των Νοτίων νυν χρυσοθήρας την πουλεύει απ’ τους Ινδιάνους αλλά πέφτει σε Ε.Τ. με υπερ-μενταγιόν, το οποίο τον… «στέλνει» – έτη φωτός, συγκεκριμένα. Τον γλιτώνουν από πράσινα όντα οι γίγα – πήδοι του (βλ. έλλειψη βαρύτητας) κι η νόθα θυγατέρα του αρχηγού τους, τον μπλέκει τσαούσα κόρη απειλούμενου ηγέτη άλλων έμβιων, η οποία προξενεύεται ακούσια για ειρήνευση σε αντίπαλο.

Ήταν η πρώτη επανδρωμένη αποστολή του κυβερνήτη των «WALL-E» και «Ψάχνοντας τον Νέμο», και κατέληξε το «Challenger» της Disney. Έστω κι έτσι, όμως, βρίσκει μία γωνιά στο γαλαξία (των multiplexes, μην παρεξηγηθούμε), έχοντας θέσει πάλι σε τροχιά μια pulp saga τού εγκεφάλου του Ταρζάν, Έντγκαρ Ράις Μπάροουζ, η διαστημοφαντασία συμπαντικά διασωστικών κωμειδυλλίου περιπετειών περιόδου τους, που λέει «Διακτίνισέ με, Σκότι»: στο «Avatar» για τα σούξου μούξου γήινου εραστή/σωτήρα κόσμων από βέβαιο αφανισμό και για το «πιάσε, πέτα» μάθημα, στο «Ο Πόλεμος των Άστρων» για τα τέρατα – φατσούλες, στο «Ο Πλανήτης των Πιθήκων» για το αλληγορικό μοτίβο της σκλαβιάς και το habitat spaced out ερημιάς, ενώ κάνουν μπαμ σκετς δορυφόροι, δράση και γκαγκ, εκτοξευμένα εδώ και χρόνια από την animation βάση του θείου Γουόλτ (από το «Ο Βασιλιάς των Λιονταριών» ίσαμε το «Αλαντίν»), εδώ live action!

Εάν ο πύραυλος στουκάρει, συμβαίνει ένεκα της τυπολογίας καρικατούρας, του μπούρου μπούρου για ούφο ή παίδες, της όψιμης «ματς μουτς και αλληλεγγύη» μεταστροφής ανδροπροφίλ (που είναι στον αέρα) και του ότι ο νέος ζεν πρεμιέ Κιτς έχει φιζίκ γκελ μικρής οθόνης. Στο αδιάπτωτων ρυθμών σχεδιαστικά θεαματικό β’ μισό προσεληνώσου για την πάλη με τους δύο αλμπίνους γοριλάρες στην αρένα, Μόρτον – Χέιντεν Τσερτς – Νταφόου σπικάρουν ψηφιακά τέλεια για τα «άλιεν» και το μεγα – κατοικίδιο Γούλα είναι ο νέος Άγκι. Δεν πάει μόνο, τρώει, ωστόσο, και ρουκέτα αυτό το έπος. Ως τον Άρη θα σε πάρει;

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Προτού αποφασίσεις, τρεις λεξούλες: «Cowboys and Aliens». Είναι σίγουρα καλύτερο, αλλά το ρισκάρεις να’ χεις πάλι «Επεισόδια»; Μωρέ, άσ’ το στα βλαμμένα του sci-fi…


MORE REVIEWS

LONGLEGS

Ντετέκτιβ του FBI που παρουσιάζει «παράξενα» δείγματα ενσυναίσθησης σε σχέση με τη δράση ενός επί σειρά δεκαετιών ασύλληπτου serial killer, εντοπίζει σταδιακά τα στοιχεία ενός εκκεντρικού puzzle του οποίου ίσως και η ίδια αποτελεί κομμάτι (από το παρελθόν).

FLY ME TO THE MOON

Καπάτσα δημοσιοσχετίστρια καταφθάνει στη Φλόριντα φορτωμένη με ιδέες χίλιες, ώστε να προσδώσει στη δύσκαμπτη NASA έναν σύγχρονο… pop αέρα! Οι πάλιουρες της υπηρεσίας δεν την παίρνουν με καθόλου καλό μάτι, όμως, εκείνη έχει στα χέρια της το ελευθέρας από δεξί χέρι του Προέδρου, αλλά και εναλλακτικό σχέδιο... τηλεσκηνοθετημένης προσομοίωσης της επικείμενης, κρίσιμης αποστολής του Apollo 11 στη Σελήνη!

ALL THAT JAZZ

«Bye-bye, life. Bye-bye, happiness. Hello, loneliness. I think I'm gonna die.»

ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΟΙ ΦΟΝΟΙ

Όταν οι σκελετοί έντεκα γυναικών και κοριτσιών ανακαλύπτονται σε μια έρημο του Νέου Μεξικού, ξεκινά η εξονυχιστική έρευνα για την εντόπιση του ιθύνοντα νου πίσω από το ειδεχθές έγκλημα, κάτι που οδηγεί σε επιπλοκές και συγκρούσεις μεταξύ του αρχηγού της Αστυνομίας, Κάρτερ, του ντετέκτιβ Ορτέγκα και του πράκτορα Πέτροβικ, τριών ανθρώπων με τελείως διαφορετική μεθοδολογία και agenda.

ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ

Στη μεταπολεμική Ρώμη, παντρεμένη γυναίκα με τρία παιδιά ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο, ασφυκτιώντας στα αυστηρά δεσμά του πατριαρχικού περιβάλλοντος της εποχής.

MR KLEIN

MR KLEIN

Είναι ένας στιλ καμπόης και τρώει φλασιά που τον πετάει ως τον Άρη και του τη βγαίνουν τα τριτοξαδέλφια του Τζαρ Τζαρ Μπινκς! Πότε ήταν το Τριώδιο, είπαμε;