FreeCinema

Follow us

COSMOTE TV & National Geographic μας συστήνουν το μυστήριο της Κέρου.


Το «Κέρος: Το Μυστήριο των Σπασμένων Ειδωλίων», η πρώτη συμπαραγωγή ντοκιμαντέρ των COSMOTE TV και National Geographic, κάνει πρεμιέρα απόψε στις 22:00 στο COSMOTE HISTORY HD. Το αποτέλεσμα της δουλειάς είναι πραγματικά αξιοπρόσεκτο και το αινιγματικό του θέμα προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον.

Και μόνο η παρουσία του ονόματος του National Geographic δίνει σε τούτη την παραγωγή ένα παραπανίσιο prestige, ώστε να σταθείς με προσοχή από πάνω της. Πέραν αυτού, το πρωτότυπο θέμα του ντοκιμαντέρ «Κέρος: Το Μυστήριο των Σπασμένων Ειδωλίων» (που σκηνοθέτησε ο Νίκος Νταγιαντάς) εμπεριέχει πραγματικά αινιγματικές πληροφορίες, αρκετές απαντήσεις, αλλά και κάποια άλυτα αδιέξοδα που ο χρόνος εξακολουθεί να προστατεύει.

Πριν από 60 χρόνια, ένα επικό ταξίδι εξερεύνησης ξεκίνησε στην καρδία του Αιγαίου, με σκοπό ν’ αποκαλύψει ένα μυστήριο… 4.500 ετών! Με τη βοήθεια μιας ομάδας επιστημόνων από ολόκληρο τον κόσμο, το ντοκιμαντέρ «Κέρος: Το Μυστήριο των Σπασμένων Ειδωλίων», η πρώτη συμπαραγωγή μεταξύ COSMOTE TV και National Geographic στην Ελλάδα, μας μεταφέρει στο νησί της Κέρου για ν’ ανακαλύψουμε πώς ο συγκεκριμένος τόπος αποτέλεσε τη γενέτειρα ενός νέου τρόπου ζωής. Η πρώτη μετάδοσή του θα γίνει απόψε στις 22:00, από το COSMOTE HISTORY HD.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την προηγούμενη εβδομάδα σε ένα live online event, με τη συμμετοχή της επιστημονικής ομάδας που ανέλαβε να το διεκπεραιώσει. Βασισμένο στην αρχαιολογική έρευνα και τα ευρήματα του «Cambridge Keros Project», το «Κέρος: Το Μυστήριο των Σπασμένων Ειδωλίων», με παρουσιαστή τον αρχαιολόγο Δρα Κώστα Πασχαλίδη, μας μεταφέρει στη νήσο της Κέρου, όπου η ανακάλυψη εκατοντάδων σπασμένων μαρμάρινων ειδωλίων αποτελεί αντικείμενο πολυετούς επιστημονικής μελέτης, αλλά και την αρχή ενός μεγάλου μυστηρίου. Ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο, παρακολουθούμε πώς η παρακείμενη νησίδα του Δασκαλιού (που στο παρελθόν συνδεόταν χερσαία με την Κέρο) εκτιμάται ότι αποτελεί έναν από τους πιο εξελιγμένους οικισμούς της πρώιμης Εποχής του Χαλκού. Τα ευρήματα στην περιοχή είναι εντυπωσιακά και κάποια από αυτά αψηφούν τη λογική (με έμφαση στο πώς μπορεί να μεταφέρθηκαν τέτοιες μεγάλες ποσότητες μαρμάρου από κοντινά νησιά, τόσες χιλιάδες χρόνια πίσω, δίχως την τεχνολογική εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού, αλλά και υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες)!

Στο αρχαιολογικό ταξίδι του «Κέρος», συμμετέχουν o Καθηγητής Κόλιν Ρένφριου (αρχαιολόγος και συν-διευθυντής των «Cambridge Keros Project» και «National Geographic Explorer»), ο Δρ Μάικλ Μπόιντ (αρχαιολόγος και συν-διευθυντής του «Cambridge Keros Project»), η Δρ Εύη Μαργαρίτη (επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Κύπρου και υποδιευθύντρια του «Cambridge Keros Project») και ο Δρ Γεώργιος Αρτόπουλος (επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου).

Ως παρουσιαστής του ντοκιμαντέρ, ο Δρ Κώστας Πασχαλίδης δήλωσε σχετικά με τις εντυπώσεις που του προκάλεσε το ταξίδι στις ανασκαφές της Κέρου: «Ένας τυπικός αρχαιολόγος θα μιλούσε για ένα εύρημα και ενδεχομένως για την τέχνη που έχει επάνω. Η δική μου εντύπωση όμως και ο θαυμασμός σε αυτά που είδα είναι ότι πρόκειται για ένα σύνολο δύο αρχαιολογικών θέσεων στις οποίες υπάρχουν δύο διαφορετικές λειτουργίες και δύο διαφορετικά χρονικά: ένα ιερό της 3ης χιλιετίας και απέναντι ένας οικισμός, ο οποίος φαίνεται να ήταν το κέντρο της καινοτομίας της μεταλλουργίας της εποχής, κάτι το οποίο τόσο συγκεντρωμένο και τόσο μαζικό εγώ δεν το έχω υπόψη μου ξανά. Αυτό που ως προϊστορικός αρχαιολόγος δεν περίμενα να δω είναι στην 3η χιλιετία έναν οικισμό να έχει χτιστεί με κεντρικό town planning από την αρχή, με επιλογή υλικού εντελώς διαφορετικού και εντελώς κοστοβόρου για εκείνη την εποχή, προκειμένου να δημιουργήσει την υπεραξία και την οπτική, την αισθητική και τη διαφορά για να ενσωματώσει καινοτόμο μεταλλουργική δραστηριότητα και απέναντι να βρίσκεται ένα ιερό χωρίς προηγούμενο. Όλο αυτό είναι το ξεκίνημα ενός μυστηρίου και δεν είναι η λύση του.»

Με τη σειρά του, o Καθηγητής Κόλιν Ρένφριου, ο οποίος επισκέπτεται την Κέρο από το 1963, προσθέτει σχετικά με τις τελετές σπασίματος των ειδωλίων: «Είχα την εντύπωση ότι οι αρχαιοκάπηλοι είχαν καταστρέψει το σημείο. Βρήκα πολλά σπασμένα αγγεία, πήλινα και μαρμάρινα και, επίσης, πολλά σπασμένα ειδώλια. Φαινόταν σαν να είχε συμβεί μια μεγάλη καταστροφή. Μόνο αργότερα καταλάβαμε ότι ήταν οι Πρωτοκυκλαδικοί Κυκλαδίτες που είχαν σπάσει αυτά τα ειδώλια και τα αγγεία. Μας ήταν ξεκάθαρο, όταν προχωρήσαμε περαιτέρω την έρευνά μας, ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν αυτά τα αγαλματίδια στα διαφορετικά χωριά, την 3η χιλιετία π.Χ., συμμετείχαν στην πραγματικότητα σε τελετές θρυμματισμού / σπασίματος. Με την ολοκλήρωση των τελετών, μετέφεραν τα σπασμένα αγαλματίδια στην Κέρο, μαζί με σπασμένα ειδώλια, κεραμικά και μαρμάρινα αγγεία, και τα «άφηναν» εκεί, ως ένα τελετουργικό κατάθεσης / προσφοράς.»

Πέραν του προσεγμένου της παραγωγής και του ενδιαφέροντος που προκαλεί το θέμα του «Κέρος», έχοντας ήδη παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ, θα έλεγα μονάχα πως το υλικό και όλη αυτή η απίστευτη ιστορία άξιζαν κάποια μεγαλύτερη διάρκεια από το σχεδόν 45λεπτο τελικό αποτέλεσμα, που «ρουφιέται» από τον (τηλε)θεατή δίχως να καταλαβαίνει πώς πέρασε η ώρα. Μακάρι, στο μέλλον, το ελληνικό κανάλι του National Geographic να μπορούσε να έχει το δικαίωμα προβολής και κάποιας (ενδεχόμενης) extended version.

Το ντοκιμαντέρ «Κέρος: Το Μυστήριο των Σπασμένων Ειδωλίων», η πρώτη συμπαραγωγή μεταξύ COSMOTE TV και National Geographic, κάνει πρεμιέρα απόψε, Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, στις 22.00, στο COSMOTE HISTORY HD. Μετά από αυτή την προβολή του θα είναι διαθέσιμο on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV Plus.