FreeCinema

Follow us

Όλα τα τραγούδια του πράκτορα 007… σε αξιολογική σειρά!

Ένα θρυλικό όνομα για την κινηματογραφική ιστορία. Ένας αριθμός που έχει συνδεθεί βαθύτατα με τη μνήμη και τη συνείδηση των θεατών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Και 24 theme songs που συνόδευσαν τον πράκτορα 007 στα opening credits (και όχι μόνο) της φιλμικής του δράσης. Ο Ηλίας Φραγκούλης, λίγο πριν από την έξοδο του «No Time to Die», έρχεται να βάλει τα τραγούδια των ταινιών Τζέιμς Μποντ σε αξιολογική σειρά! Προσοχή στις αναταράξεις…

πράκτορα 007Από το «From Russia with Love» μέχρι το «No Time to Die», τα τραγούδια των κινηματογραφικών περιπετειών του Τζέιμς Μποντ έφτιαξαν σχεδόν ένα μουσικό είδος από μόνα τους. Βοήθησαν στο να μετατραπεί σε μύθο ο πράκτωρ 007, έγιναν κομμάτι της pop κουλτούρας παγκοσμίως και, σίγουρα, όνειρο ζωής για πολλούς ερμηνευτές εδώ και τόσες δεκαετίες.

Ο Τζον Μπάρι έδωσε (και επέβαλε) από την αρχή το στίγμα των τζεϊμσμποντικών theme songs: «οπερετικές» φωνές ερμηνευτών, πλούσιες ενορχηστρώσεις και έμφαση σε ένα δραματικό κρεσέντο ήταν τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία των τραγουδιών στο franchise του 007, που μερικές φορές ξέφυγαν και κύλησαν… επικίνδυνα προς την άνοστη μπαλάντα, χωρίς να ξεχνάμε τους λίγους «νεωτεριστές», οι οποίοι αποπειράθηκαν να φέρουν τις συνθέσεις πιο κοντά σε κάτι σημερινό και ηλικιακά… pop(ular)!

Μέχρι το κατόρθωμα της Μπίλι Άιλις (ηλικιακά, στα 18 της, κρατά το ρεκόρ του νεαρότερου καλλιτέχνη στα χρονικά του franchise που έγραψε και τραγούδησε άσμα / θέμα της επίσημης φιλμογραφίας του 007) για την 25η ταινία Μποντ, το «No Time to Die», 24 επίσημα τραγούδια της σειράς μπαίνουν σε… αξιολογική σειρά, με βάση τη σύνθεση, τη λειτουργικότητα και τη σχέση που είχαν με το θέμα και το περιβάλλον της κάθε ταινίας, το κύρος της ερμηνείας και το πόσο αξιομνημόνευτα είναι. Πόσο τα τραγουδήσαμε και πόσο γρήγορα πάει το μυαλό μας στον τίτλο του φιλμ, πριν καν μπει το… μαρτυριάρικο refrain. Σοκαριστικό fact: ελάχιστα κατάφεραν να προταθούν για Όσκαρ και μονάχα δύο τραγούδια βραβεύτηκαν με αυτό!

Πάμε για την αντίστροφη μέτρηση, λοιπόν. Από το χειρότερο μέχρι το πιο επικά καλύτερο τραγούδι της περίφημης σειράς ταινιών με ήρωα τον πράκτορα 007. Όπως μου αρέσει, διάβολε!

4

Shirley Bassey - «Diamonds Are Forever» (1971)

Σύνθεση: John Barry / Don Black


Η δεύτερη φορά που συναντάμε τη Σίρλεϊ Μπάσεϊ ως ερμηνεύτρια στη σειρά των ταινιών Τζέιμς Μποντ, μετά το «Goldfinger» του 1964. Παρόμοια επικό και αυτό το τραγούδι, που… έσπαγε τα νεύρα του παραγωγού Χάρι Σάλτσμαν! Η επιμονή τού συμπαραγωγού Κάμπι Μπρόκολι ήταν που διέσωσε το κομμάτι και παρέμεινε στο φιλμ. Πέτρα του σκανδάλου αποτέλεσαν τα υπονοούμενα των στίχων, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν σεξιστικοί για εκείνη την εποχή. Αρκετά χρόνια αργότερα, ο Τζον Μπάρι παραδέχτηκε πως είπε στη Μπάσεϊ να το ερμηνεύσει λες και το τραγούδι ήταν αφιερωμένο σε ένα… πέος! «Touch it, stroke it and undress it»; Ναι, δεν είναι μια απλή φήμη…

3

Nancy Sinatra - «You Only Live Twice» (1967)

Σύνθεση: John Barry / Leslie Bricusse


Από την ομώνυμη ταινία του ’67, ένα από τα πλέον αξιομνημόνευτα τραγούδια της σειράς του 007. Η πρώτη ηχογράφηση έγινε με τη φωνή της Τζούλι Ρότζερς και είχε περισσότερο έντονα oriental στοιχεία από την τελική, που ερμήνευσε η Νάνσι Σινάτρα. Οι παραγωγοί της ταινίας, που έδιναν το approval χωρίς την απαραίτητη συγκατάθεση του συνθέτη, δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένοι και επεδίωξαν να προσλάβουν τον Φρανκ Σινάτρα. Εκείνος τους αντιπρότεινε την κόρη του, η οποία ήταν τόσο αγχωμένη στο studio, που «πήγε» το κομμάτι τουλάχιστον 30 φορές. Αυτό που γνωρίζεις ως «You Only Live Twice» αποτελείται από φωνητικά αποσπάσματα που προέρχονται από… 25 takes! Όπως και να ‘χει, το τραγούδι είναι μαγεία αληθινή. Μέρος της σύνθεσης περιέχεται στο single «Millennium» (1998) του Ρόμπι Γουίλιαμς, ενώ το καλύτερο cover ηχογράφησε η Μπιόρκ το 1997 για τη συλλογή «Shaken and Stirred» (παραδόξως, δεν συμπεριλήφθηκε στο album!).

2

Louis Armstrong - «We Have All the Time in the World» (1969)

Σύνθεση: John Barry / Hal David


Ο Τζον Μπάρι θεωρούσε ότι αυτό ήταν ίσως το πιο αγαπημένο τραγούδι που έγραψε για τη σειρά του 007. Δεν ακούγεται στα opening credits του «On Her Majesty’s Secret Service» (1969), αλλά η αξιομνημόνευτη ερμηνεία του Λούι Άρμστρονγκ και το αρκετά ξεχωριστό ύφος της σύνθεσης (για Μποντ track) το δικαιώνουν μέχρι σήμερα. Προέρχεται από το μοναδικό φιλμ που γύρισε ως 007 ο Τζορτζ Λέιζενμπι, σίγουρα ο πιο controversial και όχι ακριβώς δημοφιλής ηθοποιός ο οποίος υποδύθηκε τον ήρωα (σε μια από τις κορυφαίες ταινίες του franchise, παραδόξως!). Ο Άρμστρονγκ δεν παίζει τρομπέτα εδώ λόγω προβλημάτων υγείας (ήταν και η τελευταία του ηχογράφηση, δύο χρόνια πριν τον θάνατό του).

1

Shirley Bassey - «Goldfinger» (1964)

Σύνθεση: John Barry / Leslie Bricusse, Anthony Newley


Η πρώτη φορά που ακούσαμε τραγούδι στα opening credits ταινίας του 007 ήταν το 1964, στο «Goldfinger». Είναι και η πρώτη φορά που συναντάμε τη Σίρλεϊ Μπάσεϊ ως ερμηνεύτρια στη σειρά των φιλμ του Τζέιμς Μποντ. Πώς θα μπορούσε να μη βρίσκεται στην κορυφή; Ήταν το τραγούδι το οποίο χαρακτήρισε τον επικό, ορχηστρικό τόνο που έγινε σήμα κατατεθέν για το franchise, πριν αρχίσουν να κυριαρχούν οι πιο δραματικές μπαλάντες. Στην πρώτη ηχογράφηση του τραγουδιού, ερμηνευτής ήταν ο στιχουργός εδώ Άντονι Νιούλεϊ, ο οποίος το έβρισκε μάλλον «weird» (προς έκπληξη του συνθέτη Τζον Μπάρι) και θεωρούσε από την αρχή πως αυτό θα ήταν μονάχα ένα demo. Ο Μπάρι επέλεξε την Μπάσεϊ για την official ηχογράφηση και το τραγούδι έγινε η μοναδική της top 40 επιτυχία στο Billboard (έφτασε μέχρι τη θέση #8). Συνολικά, μονάχα 7 από τα τραγούδια του Μποντ κατάφεραν να μπουν στην πρώτη δεκάδα του αμερικανικού chart.