FreeCinema

Follow us

50. ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΥΕΣ.

Εντάξει, υπάρχουν και μερικά προσωπικά facts που με συνδέουν με το κινηματογραφικό παρελθόν του Γουές Άντερσον, τα οποία δεν μπορούσα ν’ αποφύγω. Είχαν μια σημαδιακή, σχεδόν συμβολιστική αξία. Και εξηγούν λίγο καλύτερα την αγάπη μου για το σινεμά του.

Αυτές τις μέρες κάνει πρεμιέρα και στους ελληνικούς κινηματογράφους το «Moonrise Kingdom» (με έναν τίτλο που θα προσπαθήσουμε να αγνοήσουμε…), η πρόσφατη ταινία – άνοιγμα του 65ου Φεστιβάλ των Καννών, που σπάει ταμεία σε limited release στις ΗΠΑ και ενδέχεται να γίνει η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία της καριέρας του. Πέρα από τα νούμερα, το σινεμά του Άντερσον είναι φτιαγμένο από καλοκαδραρισμένες εμμονές και στοιχεία φετίχ εικόνων που μαρτυρούν ξεκάθαρα τη ματιά του ως δημιουργού. Είναι ένας από τους σκηνοθέτες που αγαπώ και ένας από τους ελάχιστους που δεν έχουν κάνει ποτέ τη λάθος κίνηση. Ακόμη.

Η λίστα που ακολουθεί συγκεντρώνει μερικές άχρηστες και μη πληροφορίες για την Τέχνη του, τις αναφορές του και το πώς σμίξαμε σ’ αυτόν τον κόσμο, από πολύ νωρίς. Αν δε σε νοιάζει ο Γουές Άντερσον, λυπάμαι για σένα. Απλά.

31

ΟΛΙΓΟΝ ΕΓΚΥΟΣ.


Κατά τη διάρκεια των προβών για τα προσθετικά που θα φορούσε η Κέιτ Μπλάντσετ ως εγκυμονούσα στο φιλμ, λιποθύμησε. Δεν ήξερε ακόμη πως είναι στ’ αλήθεια έγκυος! Ο Άντερσον της είπε πως ξεφτίλισε την έννοια του method acting…

32

CINECITTA.


50. ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΥΕΣ.

Μέρος του «Life Aquatic» γυρίστηκε στα θρυλικά Cinecitta Studios, στη Ρώμη. Είχε ειπωθεί πως ο Άντερσον περνάει «ιταλική φάση».

33

BUDGET.


Το φιλμ κόστισε 50.000.000 δολάρια, το μεγαλύτερο budget που είχε ποτέ για ταινία ο Άντερσον.

34

AMERICAN EXPRESS.


Υπήρξε ο σκηνοθέτης διαφημιστικής καμπάνιας της πιστωτικής κάρτας American Express. Το spot είναι γνωστό με τον τίτλο «My Life, My Card» και, επίσης, πρωταγωνίστησε σε αυτό!

35

THE DARJEELING LIMITED.


Το «The Darjeeling Limited» (2007) είναι η πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του Γουές Άντερσον. Αφιερώνεται στον Σατιατζίτ Ρέι και τις ταινίες του. Άλλες επιρροές για το φιλμ είναι το «The River» (1951) του Ζαν Ρενουάρ και τα ντοκιμαντέρ που γύρισε για την Ινδία στα 60’s ο Λουί Μαλ.

36

ΚΟΨΕ ΦΛΕΒΑ.


Ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Όουεν Γουίλσον υποτίθεται πως έχει κάνει μια απόπειρα αυτοκτονίας. Ο ηθοποιός και στενός συνεργάτης του Άντερσον δεν μπόρεσε να συμμετάσχει σε καμία προωθητική ενέργεια όταν το φιλμ θα έβγαινε στις αίθουσες γιατί… είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας!

37

LOUIS VUITTON.


50. ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΥΕΣ.

Οι 11 βαλίτσες των τριών αδελφών (Γουίλσον, Μπρόντι, Σουόρτσμαν) είναι δημιουργίες του Μαρκ Τζέικομπς για τη Louis Vuitton, ενώ τα prints των ζώων που τις διακοσμούν ανήκουν σε σχέδια του Έρικ Τσέις Άντερσον, του μεγαλύτερου αδελφού του σκηνοθέτη.

38

HOTEL CHEVALIER.


Η μικρού μήκους ταινία «Hotel Chevalier» (2007), λειτουργεί σαν πρόλογος του «Darjeeling Limited» και οφείλει τη φήμη της στη γυμνή εμφάνιση που κάνει η Νάταλι Πόρτμαν, ως πρώην ερωμένη του Τζακ (Σουόρτσμαν). Τα γυρίσματα διήρκεσαν λιγότερες από τρεις μέρες και ο σκηνοθέτης μόνταρε το φιλμάκι στον υπολογιστή του. Μέχρι την ολοκλήρωση της μεγάλου μήκους ταινίας, η παραγωγός εταιρεία Fox Searchlight δε γνώριζε το παραμικρό για την ύπαρξη του «Hotel Chevalier»!

39

AT&T.


50. ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΥΕΣ.

Το Σεπτέμβριο του 2007, ο Άντερσον γύρισε έξι διαφημιστικά spots για την εταιρεία AT&T, με αντίστοιχα προφίλ πελατών της (κολεγιόπαιδο, ρεπόρτερ, μητέρα, αρχιτέκτονας, ηθοποιός, businessman).

40

ΤΑΤΙ.


Ένα χρόνο αργότερα, σκηνοθέτησε και μερικά διαφημιστικά για την ιαπωνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, SoftBank, με πρωταγωνιστή τον Μπραντ Πιτ και πηγή έμπνευσης το… «Les Vacances de Monsieur Hulot» του Ζακ Τατί!