FreeCinema

Follow us

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΡΟΔΟΥ (2018)

(BAJO LA ROSA)

  • ΕΙΔΟΣ: Ψυχολογικό Θρίλερ
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Χοσουέ Ράμος
  • ΚΑΣΤ: Ραμίρο Μπλας, Πέδρο Κασαμπλάνκ, Ελίσαμπετ Xελαμπέρτ, Ιγκνάσιο Φερνάντεθ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 99'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: FILMBOY PICTURES

Δεκάχρονο κορίτσι εξαφανίζεται. Οι γονείς του βασανίζονται από αγωνία, μέχρι να βρουν μία επιστολή από τους απαγωγείς του, οι οποίοι προτείνουν να στείλουν αντιπρόσωπό τους στο σπίτι για να κουβεντιάσει μαζί τους, φυσικά χωρίς να μπλεχτεί στα πόδια τους η αστυνομία. Ποιο είναι το… μυστικό του;

Ισπανική παραγωγή του 2017, που εκτός του τόπου καταγωγής της (και της Πορτογαλίας) δεν φαίνεται να έχει απασχολήσει καμία άλλη κινηματογραφική αγορά. Αλλά διανέμεται στην Ελλάδα! Για να μας βασανίσει (όπως κάνει ο απαγωγέας στο φιλμ…) και να ξεχαστεί εντός ολίγων ημερών.

Ανήλικο κορίτσι τσακώνεται με τη μητέρα του επειδή κρατούσε κρυμμένο τον έλεγχο από το σχολείο (είχε πιάσει μονάχα τη βάση). Η τιμωρημένη δεκάχρονη δεν εντοπίζεται πουθενά μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου, η οικογένεια καλεί την αστυνομία και δηλώνει εξαφάνιση, την επόμενη μέρα τα νεύρα όλων είναι τσιτωμένα, αφού κανείς δεν έχει επικοινωνήσει μαζί τους, έστω για να ζητήσει λύτρα απαγωγής. Μία επιστολή εμφανίζεται στην εξώπορτα, η πρόταση που περιλαμβάνει μπορεί να είναι και φάρσα, μπορεί να είναι και επικίνδυνη για όλους τους. Η οικογένεια θα συμφωνήσει να εκτελέσει το αίτημα της επιστολής και, περασμένα μεσάνυχτα, ένας άγνωστος άνδρας θα βρεθεί στην τραπεζαρία της οικίας των Κάστρο, δίχως μάσκες ή κάποιο «τρικ» που θα κάλυπτε το πρόσωπό του.

Μέχρι στιγμής, το «Παιχνίδι του Ρόδου» είναι ένα μελόδραμα μάλλον κακοσκηνοθετημένο, που δεν δικαιολογείται ως δεύτερη δουλειά μεγάλου μήκους, με αδιάφορες ή φωνακλάδικες ερμηνείες «απόγνωσης» και εκνευριστική (συνεχή) χρήση κάμερας στο χέρι, η οποία σου δίνει την υποψία πως έχει… τσακωθεί με το μοντάζ! Ο ανώνυμος άνδρας ζητά από τα μέλη της οικογένειας να ομολογήσουν ένα σκοτεινό (;) μυστικό που κρύβουν ενοχικά στα βάθη της ψυχής τους. Εκείνος το γνωρίζει, όμως απαιτεί να γίνει δημόσια ομολογία παρουσία και των υπολοίπων, ακολούθως να ορίσει την «εξιλεωτική» τιμωρία του αμαρτωλού και, εν τέλει, να επιστρέψει το κοριτσάκι στο σπίτι του. Υπάρχει θυμός, πατέρας, μάνα και γιος εκδηλώνουν μία κάποια ανησυχία και σταδιακά, όρθιοι, λες και βρίσκονται τιμωρία μπροστά στον πίνακα μίας σχολικής τάξης, εξομολογούνται το πιο ακραίο μυστικό της ζωής τους.

Η ιδέα είναι σαφώς ενδιαφέρουσα, όμως ο Χοσουέ Ράμος, αφού μας έχει ήδη πείσει ότι δεν υποστηρίζει καταλλήλως την αφήγηση, ξεδιπλώνει ένα σενάριο αστείο, συντηρητικό και γεμάτο στερεότυπα, καθώς η κάθε «αποκάλυψη» ακυρώνεται από τον απαγωγέα (διότι δεν ήταν αυτή που περίμενε ν’ ακούσει) και το γαϊτανάκι συνεχίζεται το ίδιο μονότονα, επιφυλάσσοντας (δήθεν) εκπλήξεις στην επιλογή της εκάστοτε τιμωρίας, η οποία σχετίζεται με το αμάρτημα. Η σκηνοθεσία είναι «αιχμάλωτη» εντός ενός δωματίου του σπιτιού (σχεδόν αποκλειστικά) και ο Ράμος δεν είναι καθόλου δημιουργικός σε πλαναρίσματα ή χτίσιμο σασπένς. Απλά, σου σπάει τα νεύρα… για να τελειώσει η δοκιμασία η δική σου σε αυτά τα 99 λεπτά του έργου, μιας και το σενάριο δεν έχει και πολλά να σου πει. Οι ιστορίες που αφηγούνται τα μέλη της οικογένειας φανερώνουν απληστία, σεξουαλικά απωθημένα, μία ανηθικότητα που θα ήθελε να μοιάσει με κοινωνικό σχόλιο, αλλά περισσότερο σκανδαλίζει λαϊκίστικα.

Η κορύφωση είναι «αρρωστημένα» ακραία, για να προκαλέσει εντυπώσεις και μόνο. Και είναι κρίμα, γιατί με διαφορετικές και πιο καλογραμμένες ιστορίες εξομολογήσεων, μία-δύο ανατροπές στην πλοκή και έναν πραγματικά ικανό σκηνοθέτη, θα είχαμε ένα έξυπνο θρίλερ «δωματίου». Τούτο εδώ, όμως, δεν παίζεται!

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Μικρού βεληνεκούς θρίλερ «κατ’ οίκον», το οποίο δεν αξιοποιεί με κανέναν τρόπο μία αρχικά ενδιαφέρουσα ιστορία απαγωγής (με twist). Κινηματογραφικά δεν αξίζει, αλλά οι ορκισμένοι fans των θρίλερ θα το παρακολουθήσουν με περιέργεια (κι αυτοί, όμως, μάλλον θα θυμώσουν με την οριστική τιμωρία – κλείσιμο λογαριασμών).


MORE REVIEWS

ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Άνδρας που ζει μοναχικά σε ορεινή περιοχή, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του σε άγνωστη κοπέλα που, εν εξάλλω καταστάσει, του ζητά βοήθεια μέσα στη νύχτα, επικαλούμενη επίθεση πλάσματος (;) αγνώστου ταυτότητας και στοιχείων προς την ερευνητική ομάδα βιολόγων στην οποία ανήκει και είχε κατασκηνώσει στο παρακείμενο δάσος.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΓΚΙ

H ζωή έχει γίνει λίγο πολύ απαιτητική για τη Σούπερ Μάγκι. Καθώς η εγκληματικότητα στην πόλη είναι σε ύφεση, περνά τον χρόνο της βοηθώντας στην απόφραξη αποχετεύσεων και στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αντί να σώζει τον κόσμο. Σίγουρα δεν είχε επιλέξει κάτι τέτοιο! Όταν μια μοχθηρή ιδιοφυΐα της τεχνολογίας απειλεί να παγιδεύσει ολόκληρη την πόλη σε μια «τέλεια» προσομοίωση metaverse, η Μάγκι και ο Σουίτι πρέπει να συνεργαστούν για να σώσουν την κατάσταση για άλλη μια φορά. Μήπως είναι και η τελευταία περιπέτεια του δυναμικού ντουέτου;

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ

Γερμανική πολυεθνική που επιθυμεί ν’ ανοίξει supermarket σε χωριό της Σλοβενίας στέλνει επιτόπου εκπρόσωπό της για αυτοψία. Εκείνη, όμως, πέφτει πάνω σε κάτι φευγάτους τύπους που για hobby τους έχουν… την αναπαράσταση μαχών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ούτε ζωγραφιστούς δεν θέλουν να βλέπουν τους Γερμανούς!

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Ο Αρτ και ο Πάτρικ καψουρεύονται την Τάσι. Και οι τρεις τους παίζουν tennis επαγγελματικά. Και θέλουν να κερδίζουν. Αλλά στο… κρεβάτι τρίτος δε χωρεί.

ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΝΕΥΜΑ

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών, η μικρή Σαλομέ βιώνει τον θάνατο της αγαπημένης της γιαγιάς. Εν μέσω οικογενειακών φιλονικιών περί των διαδικαστικών της κηδείας, το πνεύμα της μακαρίτισσας «στοιχειώνει» την αθώα πιτσιρίκα.