FreeCinema

Follow us

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΛΟΜ (2014)

(YALOM'S CURE)

  • ΕΙΔΟΣ: Βιογραφικό Ντοκιμαντέρ
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ζαμπίνε Γκίζιγκερ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 77’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: FILMTRADE

Ογδοντατεσσάρων, Αμερικάνος, εβραϊκής καταγωγής, με μητρικό τραύμα, γιατρός, αναλυτής, πανεπιστημιακός, συγγραφέας επιστημονικών έργων αναφοράς και μυθοπλαστικών best seller, γιος, εραστής, σύζυγος, πατέρας, παππούς. Τι ρόλο βαράει τώρα, τι βίωσε και τι έχει να μας μεταλαμπαδεύσει ο Έρβιν Γιάλομ;

Πρώτα ζούμε, μετά γράφουμε. Κι αν «το ‘χουμε», «γράφουμε» και στις ζωές των άλλων – σπανίως, αλλάζοντάς τις ευεργετικά. Φανατική αναγνώστρια και θιασώτρια των διδαγμάτων τού διασημότερου therapist στον κόσμο, η Ελβετίδα Ζαμπίνε Γκίζιγκερ δεν το πέτυχε στον ίδιο βαθμό με τον doc πρότυπό της, με την doc προσωπογραφία του, το υπερεγώ τής οποίας πλασάρει (ευτυχώς όχι ως θέσφατο) κι ένα ταχύρρυθμο σύγγραμμα σταχυολόγησης των πιστεύω τού εγκυρότερου άτυπου life coach στην πιάτσα.

Τουλάχιστον, σαν καλή ακροάτρια και μαθήτρια, του τα βγάζει με το νι και με το σίγμα, εύληπτα όσο και τα ευπώλητά του, «ζεν», στο πρώτο ρεζουμέ απομνημονευμάτων και θησαυρισμού προσωπικής φιλοσοφίας πορτρέτο του. Η αγωγή; Ανακουφιστικό στρώμα διακριτικού score (Γκριγκ, Σοπέν και το πρωτότυπο, του Μπάχμαν) στις συνδετικές υπαιθρικές ανάσες (κύματα, παιδιά που παίζουν frisbee κτλ.) που ξεκουράζουν απ’ τις διαφωτιστικές θύμησες (μετά επαρκούς φωτογραφικού υλικού κι αρκετών home movies) του δόκτορος, ο οποίος κινηματογραφείται φιλοπαίγμων βιταλιστικά, ενώ μαγειρεύει, ποδηλατεί, ποτίζει, κάνει καταδύσεις – και βρίσκεται στο jacuzzi με τη σύζυγό του Μέριλιν που του διαγιγνώσκει, αστεϊστικά, τάσεις επιδειξία.

Γιατί, ο VIP αποδεικνύεται ο τέλειος… άρρωστος, καθώς τα ξερνάει ακομπλεξάριστα όλα. Για τα κοντά δύο χρόνια που σχεδόν δε μιλούσε με την αιωνίως πικρόχολη μάνα του, το διαρκούν κόμπλεξ περί των θεμελίων του καθότι οι γονείς του ήταν αμόρφωτοι, το άγχος του να βγει απ’ το ghetto της Γουόσινγκτον δια των σπουδών, το κενό τού μέντορα που δεν βρήκε επί έτη στα ανώτατα ιδρύματα με αποτέλεσμα την ανθρωποκεντρική στροφή τής έρευνας και της μεθοδολογίας του, την κυριολεκτικά μοναδική γυναίκα που γνώρισε ως πηγή ενός πιθανού ελλείμματός του. Εξυπακούεται, με σοφό μπίρι μπίρι (προσέξτε τις ατάκες για το πάγωμα στο χρόνο και για την ορφάνια) που θα γλιτώσει αρκετούς απ’ το έξοδο μιας – μη καλυπτόμενης από το ασφαλιστικό ταμείο τους – επίσκεψης σε «ειδικό».

Οι… γνωσιακοί τού επιστημονικού και λογοτεχνικού oeuvre του θα εντοπίσουν τη The Yalom Reader συμπτωματολογία της υπόθεσης εργασίας: κατά το πρώτο στο σωκρατικό γνώθι σαυτόν, στον υπαρξιακό Καντ εν είδει οδηγού του, στις vintage αναπαραστάσεις ομαδικής «περίθαλψης», στο σε τελικό στάδιο καρκίνου θηλυκό group του προς κούρα, και κατά το δεύτερο σε ένα χωρίο για το «Ο Δήμιος του Έρωτα», στο σχεδόν λανθάνον «Όταν Έκλαψε ο Νίτσε», στο μεταφορικό απόφθεγμα του Σοπενάουερ για το σεξ, υπαινικτική (για τη συμφιλίωση με τη δύση της ερωτικής ζωής του) closure τού φιλμ.

Αλλά «Το Πρόβλημα Σπινόζα» εδράζεται αλλού. Ενώ ο φάκελος του εξεταζομένου βγαίνει χωρίς άλυτα «θέματα» απ’ το αρχείο, φέρνοντας στην επιφάνεια ακόμη και το fun issue των διαζυγίων και των τεσσάρων παιδιών του, η συμπεριφοριστική πάσχει στα θέλω τής ουσιώδους γλαφυρότητας στο δεύτερο μισό της συνεδρίας, έχοντας περάσει απ’ το πραγματολογικό προσωπικό πεδίο στο κλινικό, των ιδεών. Άσε ότι κι η μπαλαντίτσα «Can’t Help Myself» της παρούσας Λίλυ Βιρτζίνια (τραγουδιάρας εγγονής τού σοφού), μολονότι διττά στιχουργικά έξυπνη παρατονίζει την παρούσα συμβουλευτική. Συγγνωστές συναισθηματικές διαταραχές. Άσε τα ανθοϊάματα, «Ο Κήπος του Γιάλομ» βγάζει μπουμπούκια. «Patienthood is ubiquitous». Μίλα τού μπάρμπα…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αγοράζεις τα βιβλία του, έτρεχες και στα Μέγαρα (Μουσικής) στη διάλεξη; Για σένα το δείχνουν, σπεύσε να συμπληρώσεις το ερωτηματολόγιό σου (πάνω στα κεφαλαιώδη ερωτήματα της ζωής και στο προφίλ τού ανδρός). Η ΕΨΕ παρακολουθεί ένα απ’ τα πρότυπά της, ρίχνει και τις κακιούλες της (οιδιπόδειο). Το ορμέμφυτό σου ζητάει ηλεκτροσόκ θεάματος; Τι να σου πει το χούφταλο. Δε σου ξηγάει τ’ όνειρο η σινετεκμηρίωση; Εσύ παράμεινε σε άρνηση.


MORE REVIEWS

ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Άνδρας που ζει μοναχικά σε ορεινή περιοχή, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του σε άγνωστη κοπέλα που, εν εξάλλω καταστάσει, του ζητά βοήθεια μέσα στη νύχτα, επικαλούμενη επίθεση πλάσματος (;) αγνώστου ταυτότητας και στοιχείων προς την ερευνητική ομάδα βιολόγων στην οποία ανήκει και είχε κατασκηνώσει στο παρακείμενο δάσος.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΓΚΙ

H ζωή έχει γίνει λίγο πολύ απαιτητική για τη Σούπερ Μάγκι. Καθώς η εγκληματικότητα στην πόλη είναι σε ύφεση, περνά τον χρόνο της βοηθώντας στην απόφραξη αποχετεύσεων και στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αντί να σώζει τον κόσμο. Σίγουρα δεν είχε επιλέξει κάτι τέτοιο! Όταν μια μοχθηρή ιδιοφυΐα της τεχνολογίας απειλεί να παγιδεύσει ολόκληρη την πόλη σε μια «τέλεια» προσομοίωση metaverse, η Μάγκι και ο Σουίτι πρέπει να συνεργαστούν για να σώσουν την κατάσταση για άλλη μια φορά. Μήπως είναι και η τελευταία περιπέτεια του δυναμικού ντουέτου;

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ

Γερμανική πολυεθνική που επιθυμεί ν’ ανοίξει supermarket σε χωριό της Σλοβενίας στέλνει επιτόπου εκπρόσωπό της για αυτοψία. Εκείνη, όμως, πέφτει πάνω σε κάτι φευγάτους τύπους που για hobby τους έχουν… την αναπαράσταση μαχών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ούτε ζωγραφιστούς δεν θέλουν να βλέπουν τους Γερμανούς!

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Ο Αρτ και ο Πάτρικ καψουρεύονται την Τάσι. Και οι τρεις τους παίζουν tennis επαγγελματικά. Και θέλουν να κερδίζουν. Αλλά στο… κρεβάτι τρίτος δε χωρεί.

ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΝΕΥΜΑ

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών, η μικρή Σαλομέ βιώνει τον θάνατο της αγαπημένης της γιαγιάς. Εν μέσω οικογενειακών φιλονικιών περί των διαδικαστικών της κηδείας, το πνεύμα της μακαρίτισσας «στοιχειώνει» την αθώα πιτσιρίκα.