FreeCinema

Follow us

ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΕΙΔΑ ΤΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟ (1980)

(THE MIRROR CRACK'D)

  • ΕΙΔΟΣ: Θρίλερ Μυστηρίου
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γκάι Χάμιλτον
  • ΚΑΣΤ: Άντζελα Λάνσμπερι, Τόνι Κέρτις, Ροκ Χάντσον, Τζέραλντιν Τσάπλιν, Έντουαρντ Φοξ, Κιμ Νόβακ, Ελίζαμπεθ Τέιλορ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 105'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: SUMMER CLASSICS

Θαυμάστρια παλιάς diva του σινεμά δηλητηριάζεται από άγνωστο που μάλλον είχε σκοπό να «καθαρίσει» την πρώτη. Η Μις Μαρπλ αναλαμβάνει δράση, ενώ τα πτώματα συρρέουν…

Τα έλεγα και στα τέλη Ιουνίου, με την (εντελώς αχρείαστη, επίσης) επανέκδοση του «Εγκλήματος Κάτω από τον Ήλιο» (1982), το οποίο χαρακτήρισα ως «ταφόπλακα γι’ αυτές τις ‘αστραφτερές’ παραγωγές κινηματογραφικών μεταφορών έργων μυστηρίου της Άγκαθα Κρίστι». Δύο χρόνια πριν, είχε προηγηθεί ένα… ακόμη πιο τραγικό φιλμ μυστηρίου που έφερε το όνομα της περίφημης συγγραφέως, με μεγάλο επιτελείο ξεθωριασμένων χολιγουντιανών stars, οι οποίοι πεταχτήκανε μέχρι το Κεντ της Μεγάλης Βρετανίας για μερικές μέρες… διακοπών μετά πληρωμής, έχοντας την υποχρέωση να εμφανίζονται και μπροστά από κάτι κάμερες για ολίγες ώρες.

Το αποτέλεσμα είναι ένα απερίγραπτο camp, που περισσότερο λειτουργεί σαν κωμωδία, αν καταφέρεις να παραμείνεις ξύπνιος μέχρι τέλους. Το εντελώς τηλεοπτικό ύφος σκηνοθεσίας, η ατονία σε αφήγηση και ρυθμό, η βαριεστημάρα του επιτελείου των πρωταγωνιστών συνθλίβουν το μυστήριο (που εδώ δεν είναι καν ιδιαίτερα εμπνευσμένο ή δυνατό) και τα πετυχημένα (κυρίως… κακιασμένα) one-liners δεν αρκούν για να διασώσουν το σύνολο του έργου. Η Άντζελα Λάνσμπερι είναι αρκετά αποστειρωμένη για να υποδυθεί την καπάτσα Μις Μαρπλ και δεν συγκρίνεται με τον τρόπο που την ενσάρκωσε στο παρελθόν η Μάργκαρετ Ράδερφορντ. Η τηλεόραση διαφώνησε μαζί μου, χαρίζοντας στην πρώτη μία επιτυχημένη σειρά με το «Murder, She Wrote» (που ξεκίνησε το 1984), όμως εκεί ο ρόλος ήταν σαφώς πιο φρέσκος και ανανέωσε την εικόνα της Λάνσμπερι.

Το… gay κοινό, από την άλλη, μπορεί να λατρέψει τις λιγοστές σκηνές που έχουν μαζί στην οθόνη οι Ελίζαμπεθ Τέιλορ και Κιμ Νόβακ, σχεδόν ουρλιάζοντας από τα γέλια, καθώς είναι οι μόνες από το καστ που δείχνουν ικανές να ξεστομίσουν τις ατάκες τους και να κλέψουν την παράσταση ακόμη και από το φονικό (#diplhs) μυστήριο της πλοκής! Αν υπάρχει μία και μόνο στιγμή για την οποία αξίζει να θυμόμαστε τούτο το φιλμ, είναι το εξωφρενικό close-up στο πρόσωπο της σοκαρισμένης Τέιλορ, με την κάμερα να τονίζει χαρακτηριστικά κι εντελώς «αδιάκριτα» το… μουστάκι της! Έπος!

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Διαβάστε κανένα βιβλίο της Άγκαθα Κρίστι, καλύτερα. Κάποτε θα ξεμείνει η διανομή από παρελθούσες κινηματογραφικές μεταφορές των έργων της και θα περάσει κι αυτή η μάστιγα…


MORE REVIEWS

GODZILLA MINUS ONE

Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Σικισίμα επιστρέφει σ’ ένα κατεστραμμένο Τόκιο, γεμάτος ενοχές από τη φήμη του kamikaze πιλότου που δεν θυσιάστηκε για πατρίδα του. Θα προστατεύσει μια νεαρή κοπέλα που έχει υιοθετήσει ένα ορφανό μωρό και θα συγκατοικήσουν αναζητώντας τη γαλήνη, καθώς η πόλη αρχίζει να στέκεται ξανά στα πόδια της, ώσπου να εμφανιστεί… ένα γιγάντιο και μεταλλαγμένο από πυρηνικές δοκιμές τέρας.

ΠΕΣΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑ

Μεροκαματιάρης εργάτης με «αθώο» πρόβλημα αλκοολισμού γνωρίζει προλετάρια «αδελφή ψυχή» σε karaoke bar, εμφανίζεται το ενδεχόμενο του ρομαντικού σκιρτήματος, μα η κακοτυχία δέρνει και τους δύο, λες κι η μοίρα δεν επιθυμεί την ένωσή τους.

ΣΙΩΠΗΛΗ ΟΡΓΗ

Πατέρας που πενθεί τον θάνατο του γιου του, ορκίζεται να εκδικηθεί τις συμμορίες ναρκωτικών που μεταμόρφωσαν τη ζωή του σε βουβό δράμα. Όταν μιλούν τα πιστόλια, ποιος έχει ανάγκη τα λόγια;

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ

Στο Σέιλεμ, ομάδα από νεαρά αγόρια και κορίτσια ανακαλύπτει κατά τύχη ένα καταραμένο μαχαίρι. Μέσα από μια σειρά από flashbacks, μαθαίνουμε πως το συγκεκριμένο αντικείμενο υπήρξε η αφορμή για πολλούς θανάτους και καταστροφές στο παρελθόν. Η χρήση του σε δαιμονικά παιχνίδια μεταξύ των παιδιών, αποκαλύπτει μια μικρή λεπτομέρεια: ο κάθε χαμένος, πεθαίνει πραγματικά!

ΦΟΝΙΣΣΑ

Σ’ ένα νησιωτικό χωριό, γύρα στα 1900, η γιαγιά Φραγκογιαννού αποφασίζει να κάνει πράξη αυτό που της δίδαξε η ζωή: απαλλάσσει βρέφη θηλυκά και μικρά κορίτσια από τη μαρτυρική εμπειρία του να μεγαλώσουν και να υποταχθούν σε μια σκληρή κοινωνία ανδροκρατίας, που μόνο βάσανα και δυστυχία μπορεί να τους προσφέρει.