FreeCinema

Follow us

Η ΠΗΓΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (2011)

(LA SOURCE DES FEMMES)

  • ΕΙΔΟΣ: Δραματική Κωμωδία
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ράντου Μιχαϊλεάνου
  • ΚΑΣΤ: Λέϊλα Μπεχτί, Χάφσια Χερζί, Μπιγιουνά, Σαμπρίνα Ουαζανί, Σαλέχ Μπακρί, Χιαμ Αμπάς
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 135’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: STRADA FILMS

Η πολλοστή έγκυος αποβάλλει μεταφέροντας νερό σε οπισθοδρομικό χωριό και μία μορφωμένη νεοφερμένη ξεσηκώνει τα θηλυκά, μπας και αποκτήσουν σύγχρονη ύδρευση, να αρνηθούν τη συνουσία στ’ αρσενικά. Εκείνοι ψάχνονται, ο ιμάμης βάζει λόγια, η πεθερά και ο προχώ συμβίος τής στέκονται, σε άλλη φτιάχνουν συνοικέσιο και τη μέλλει, ένας ξένος κάτι θέλει. Θα αναβλύσει το δέον αύριο;

Ο αγώνας (και της ελληνικής εμπορικής διανομής) τώρα δικαιώνεται για ένα Ρουμάνο της Γαλλίας, που αρδεύει το Μαρόκο με έναν σποραδικά σαπουνοπερικό αλλά σύνολα ευπρόσδεκτο exotica παιάνα φεμινισμού/πασιφισμού/προοδευτισμού, ο οποίος βγάζει στο σουκ βόλτα με χιτζάμπ για «Chocolat» τη «Λυσιστράτη». Δεδομένο, το βρυσάκι τρέχει μήνυμα τύπου «στο αφρικανικό, και όχι μόνο, αλληλοφάγωμα φυλών/φατριών λύση η ειρήνη, στα μυστικά και ψέματα της “Allahu Akbar” παράδοσης μια αλήθεια κάτω από το φερετζέ παλλόμενη γυμνή, και ως αψήφηση της κεντρικοεξουσίας ραχατιού/φαλλοκρατίας οι κατακτήσεις “χειραφέτηση” και “ισότητα” στης επαρχίας και του Μαγκρέμπ ακόμη ένα απομεινάρι θεοκρατίας».

Κελαρυστό όπως και να’ χει εικαστικά το joie de vivre μπαζάρ του τροφαντού εσμού – χειμάρρου κόντρα σε ένα φράγμα νοοτροπίας και φύσης ανυδρίας, ενώ, παρότι όχι «Χίλιες και Μία Νύχτες» εμπειρία η μεταξύ Αμπντελατίφ Κεσίς και Ρασίντ Μπουσαρέμπ δραματουργία (όταν κάνει συνοικέσιο για ηθογραφία), ξεδιψάει εδώ μοντέρνα η Σεχραζάντ. Girl power Αραβική Άνοιξη στο πιο «Μάρα Μεϊμαρίδη». Όχι αποχή απ’ το κοκό αυτό, δεν είν’ κακό…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Μη σκας κοπέλα μου, στο Φεστιβάλ του Μαρακές να πας δεν έχεις τα έξοδα σε ντίραμ, τσάκω αυτό. Σου αρέσει και ο Αριστοφάνης; Ένας λόγος παραπάνω. «Άντρακλες» κι όσοι δεν αντέχουν το φολκλόρ νότιας Μεσογείου, από μακριά…


MORE REVIEWS

LONGLEGS

Ντετέκτιβ του FBI που παρουσιάζει «παράξενα» δείγματα ενσυναίσθησης σε σχέση με τη δράση ενός επί σειρά δεκαετιών ασύλληπτου serial killer, εντοπίζει σταδιακά τα στοιχεία ενός εκκεντρικού puzzle του οποίου ίσως και η ίδια αποτελεί κομμάτι (από το παρελθόν).

FLY ME TO THE MOON

Καπάτσα δημοσιοσχετίστρια καταφθάνει στη Φλόριντα φορτωμένη με ιδέες χίλιες, ώστε να προσδώσει στη δύσκαμπτη NASA έναν σύγχρονο… pop αέρα! Οι πάλιουρες της υπηρεσίας δεν την παίρνουν με καθόλου καλό μάτι, όμως, εκείνη έχει στα χέρια της το ελευθέρας από δεξί χέρι του Προέδρου, αλλά και εναλλακτικό σχέδιο... τηλεσκηνοθετημένης προσομοίωσης της επικείμενης, κρίσιμης αποστολής του Apollo 11 στη Σελήνη!

ALL THAT JAZZ

«Bye-bye, life. Bye-bye, happiness. Hello, loneliness. I think I'm gonna die.»

ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΟΙ ΦΟΝΟΙ

Όταν οι σκελετοί έντεκα γυναικών και κοριτσιών ανακαλύπτονται σε μια έρημο του Νέου Μεξικού, ξεκινά η εξονυχιστική έρευνα για την εντόπιση του ιθύνοντα νου πίσω από το ειδεχθές έγκλημα, κάτι που οδηγεί σε επιπλοκές και συγκρούσεις μεταξύ του αρχηγού της Αστυνομίας, Κάρτερ, του ντετέκτιβ Ορτέγκα και του πράκτορα Πέτροβικ, τριών ανθρώπων με τελείως διαφορετική μεθοδολογία και agenda.

ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ

Στη μεταπολεμική Ρώμη, παντρεμένη γυναίκα με τρία παιδιά ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο, ασφυκτιώντας στα αυστηρά δεσμά του πατριαρχικού περιβάλλοντος της εποχής.

MR KLEIN

MR KLEIN

Βογκάνε κάτι τσεμπέρια που πρέπει να τρέχουν στο πηγάδι να φέρνουν το νερό στο χωριό και ζητάνε και το λόγο από τους άντρες τους που αναπαύονται στο καφενείο. Φεμινιστικό. Ουστ!