FreeCinema

Follow us

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΧΑΟΣ (2015)

(A LITTLE CHAOS)

  • ΕΙΔΟΣ: Ρομαντικό Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Άλαν Ρίκμαν
  • ΚΑΣΤ: Κέιτ Γουίνσλετ, Ματίας Σχούναρτς, Άλαν Ρίκμαν, Στάνλεϊ Τούτσι, Έλεν ΜακΚρόρι
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 117'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ODEON

Η κηπουρός Σαμπίν αναλαμβάνει την υπεργολαβία της κατασκευής ενός τμήματος του κήπου των Βερσαλλιών για τον Λουδοβίκο 14ο. Εργοδότης της είναι ο αρχιτέκτονας τοπίου του βασιλιά, Αντρέ Λε Νοτρ, ο οποίος έχει πολύ διαφορετική αντίληψη, αλλά γοητεύεται από τον χαοτικό για εκείνην τρόπο δουλειάς τής Σαμπίν.

Το «Ένα Μικρό Χάος» είναι από εκείνες τις ταινίες για τις οποίες δεν έχεις πολλά αρνητικά να πεις. Το κακό είναι ότι δεν έχεις να πεις ούτε πολλά θετικά. Είναι μια ταινία φτιαγμένη με εντιμότητα, με καλούς ηθοποιούς, με εμφανή φροντίδα. Από την άλλη πλευρά, όμως, το σενάριο αφήνει κενά και η παραγωγή, όσο κι αν προσπαθεί να το καλύψει, δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις ακριβές απαιτήσεις ενός δράματος εποχής.

Στη δεύτερη σκηνοθεσία του, ο Άλαν Ρίκμαν, ένας από τους ευγενέστερους και αποτελεσματικότερους Βρετανούς ηθοποιούς, καταπιάνεται με μια ιστορία που διαδραματίζεται στα παρασκήνια της γαλλικής αυλής. Ο αυστηρός Αντρέ, ο οποίος έχει την επίβλεψη της κατασκευής των κήπων των Βερσαλλιών, αναζητεί συνεργάτη για έναν υπαίθριο χώρο χορού. Μεταξύ άλλων, καλεί και τη Σαμπίν, χήρα, εργατική, που δουλεύει αρκετά ανορθόδοξα, προκαλώντας ειρωνικά σχόλια. Αρχικά την απορρίπτει, αλλά βλέπει κάτι στον τρόπο με τον οποίο εκείνη σκέφτεται και, τελικά, την εμπιστεύεται. Ίσως επειδή τη βρίσκει και γοητευτική. Ο Αντρέ είναι παντρεμένος, αλλά σε έναν γάμο που βασανίζεται από την ελευθεριότητα της αυλής, όπου το flirt και οι παράλληλες σχέσεις βρίσκονται στην καθημερινότητα. Το σχέδιο έχει δυσκολίες, η Σαμπίν έχει ωστόσο και άλλα προβλήματα. Τής αρέσει ο Αντρέ, η γυναίκα του που τον κερατώνει δε βλέπει με καλό μάτι τις συμπάθειες και τη σαμποτάρει, ο Λουδοβίκος είναι απαιτητικός και, όταν πεθαίνει η γυναίκα του, το παλάτι αναστατώνεται ακόμη περισσότερο.

Το σημαντικότερο πρόβλημα της ταινίας είναι ότι δεν στοχεύει με σαφήνεια το ποια ιστορία θέλει να αφηγηθεί. Θέλει να είναι ένα love story εποχής; Η ιστορία μιας χειραφετημένης γυναίκας που βασανίζεται από την απώλεια συζύγου και κόρης (σε flashback); Ή μια καταγραφή της ζωής στην αυλή του «βασιλιά Ήλιου»; Το λίγο απ’ όλα δεν αποδίδει. Επιπλέον, ενώ το καστ είναι αναμφίβολα εξαιρετικό, αναδίδει έναν βρετανικό αέρα, κάπως αταίριαστο με το περιβάλλον. Λείπει ένα je ne sais quoi, που αυτομάτως θα υπήρχε σε μια γαλλική παραγωγή. Ο Άλαν Ρίκμαν χειρίζεται τους ηθοποιούς με τη συναδελφική αλληλεγγύη ενός σκηνοθέτη – ηθοποιού, ωστόσο τού έχει διαφύγει η έλλειψη χημείας μεταξύ της Γουίνσλετ και του Σχούναρτς ή τουλάχιστον οι ελλείψεις τού σεναρίου, που θα έδιναν περισσότερη ένταση στην ερωτική τους ιστορία.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αν οι ταινίες εποχής με συνέπεια και εντιμότητα σου είναι αρκετές για ένα βράδυ στο σινεμά, το «Ένα Μικρό Χάος» θα είναι επαρκές. Αν το επαρκές δεν είναι αρκετό, η ταινία θα αποκαλύψει σύντομα τις εμφανείς αδυναμίες της.


MORE REVIEWS

KEEPER

Ο ενός έτους δεσμός του Μάλκολμ και της Λιζ εορτάζεται με μία μικρή εκδρομή μέχρι το εξοχικό του πρώτου. Τη νύχτα, η Λιζ θα υποχρεωθεί να φάει ένα κομμάτι κέικ που της προσφέρει ο Μάλκολμ και μάλλον εξαιτίας του θα έχει μυστηριώδεις παρενέργειες. Βλέπει εφιάλτες με γυναίκες αιμόφυρτες που ουρλιάζουν και μία έγκυο η οποία της μοιάζει ανησυχητικά. Μήπως αυτή η σχέση δεν θα έχει αίσιο τέλος;

ΑΝ ΕΙΧΑ ΠΟΔΙΑ ΘΑ ΣΕ ΚΛΩΤΣΟΥΣΑ

Ένα πλημμυρισμένο διαμέρισμα του επάνω ορόφου, μια τρύπα στην οροφή της κρεβατοκάμαρας, η ανεξακρίβωτη ασθένεια της ανήλικης κόρης της, ο απών σύζυγός της, ο ανεύθυνος ψυχαναλυτής της, οι ακόμα πιο εκνευριστικοί πελάτες που περιμένουν με τη σειρά τους να βοηθηθούν από την Λίντα, μα εκείνη ποσώς ενδιαφέρεται για τα εσώψυχά τους.

ΑΓΙΑ ΝΥΧΤΑ ΑΓΡΙΑ ΝΥΧΤΑ

Έχοντας ζήσει τη δολοφονία των γονιών του από έναν άνδρα που φορούσε τη στολή του Άι Βασίλη, ο Μπίλι ενηλικιώνεται ακούγοντας μια φωνή μέσα στο κεφάλι του η οποία τον καλεί να… τιμωρεί και να σκοτώνει δίχως έλεος! Στον τελευταίο του σταθμό, δίχως να κινεί υποψίες για τους σκοπούς του, θα συναντήσει μια κοπέλα που θα τον κάνει να καρδιοχτυπά όσο ποτέ. Αρκεί αυτό για να «σωπάσει» ο serial killer μέσα του;

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΑΔΩΝ

Η ζωή του Ιησού, από τη γέννησή Του μέχρι τη σταύρωση.

MISERICORDIA

Ο Ζερεμί επιστρέφει στο χωριό όπου εργαζόταν ως αρτοποιός για την κηδεία του (αμφιλεγόμενα) αγαπημένου του πρώην αφεντικού και φιλοξενείται από τη χήρα του για μέρες, προκαλώντας το μένος του γιου της. Ένα αναπάντεχο φονικό θα κλονίσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις όλων τους.

MR KLEIN

MR KLEIN

Είναι κάτι τύποι στις Βερσαλλίες και φτιάχνουν κήπους. Αν δεν με έπαιρνε ο ύπνος, θα ευχόμουν να τους την πέσει η κακιά μουχρίτσα.