Οι φετινές Χρυσές Σφαίρες είναι… για γέλια!
Πολλά! Τρανταχτά! Μετά δακρύων και πόνου στομάχου, χάρη στις δύο οικοδέσποινες της απονομής και μερικούς ακόμα παρουσιαστές – κωμικές ιδιοφυίες. Αλλά και αμήχανα. Αθόρυβα. Μετά απορίας και χεριών σηκωμένων ψηλά, για τους ουκ ολίγους… κούκου νικητές τους, που έκαναν την οσκαρική κούρσα ακόμα πιο απρόβλεπτη.
Η Απονομή: Μην κλαις για αυτές, Ρίκι Τζερβέις!
Στην παράδοση που θέλει τα τελευταία χρόνια τα (με το ζόρι) καμιά εκατοστή μέλη της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ να προκύπτουν πολύ πιο τολμηρά στην επιλογή του οικοδεσπότη της απονομής των βραβείων τους, από ότι σε ποιους τελικά επιλέγουν να βραβεύσουν, η «δική μας» Τίνα Φέι («30 Rock») και η, ακόμα, σφόδρα παραγνωρισμένη από τα απανταχού τηλεοπτικά βραβεία, Έιμι Πόλερ («Parks and Recreation») αποδείχθηκαν όλα τα λεφτά φέτος. Και ο σημαντικότερος λόγος να πεις «χαλάλι το ξενύχτι».
Ιδού τι είπε το στόμα τους για να μας υποδεχθούν δεόντως…
Τίνα – «Ο Ρίκι Τζερβέις (περσινός και προπέρσινος, σφόδρα αμφιλεγόμενος ως προσβλητικός οικοδεσπότης) δεν μπορούσε να βρίσκεται εδώ σήμερα, γιατί, ουσιαστικά, δεν δουλεύει πια στη show business»
Έιμι – «Η Κάθριν Μπίγκελοου είναι υποψήφια σήμερα. Δεν έχω παρακολουθήσει τις αντιμαχόμενες απόψεις γύρω από το «Zero Dark Thirty», αλλά όσον αφορά τα βασανιστήρια, εμπιστεύομαι την κυρία που πέρασε τρία χρόνια παντρεμένη με τον Τζέιμς Κάμερον»
Τίνα – «Ανν Χάθαγουεϊ, έδωσες μια καταπληκτική ερμηνεία στο «Les Misérables». Δεν έχω ξαναδεί κάποιον τόσο απόλυτα μόνο και παραιτημένο από εσένα, στην σκηνή, μαζί με τον Τζέιμς Φράνκο στα Όσκαρ»
Τίνα – «Το «Αγώνες Πείνας» ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες ταινίες της χρονιάς, και επίσης ο τίτλος που έδωσα στις έξι εβδομάδες που χρειάστηκα για να μπω σε αυτό το φόρεμα»
Έιμι – «Ο Ανγκ Λι είναι υποψήφιος ως καλύτερος σκηνοθέτης για τη «Ζωή του Πι» (που στα αγγλικά προφέρεται «πάι», όπως ακριβώς και η pie / πίτα), που είναι ο τίτλος που θα δώσω στις έξι εβδομάδες αφού βγω από αυτό το φόρεμα»
Τίνα – «Ο Κουέντιν Ταραντίνο είναι εδώ, star όλων των σεξουαλικών εφιαλτών μου»
Έιμι – «Η Μέριλ Στριπ δεν είναι εδώ. Έχει γρίπη, και μαθαίνω πως είναι καταπληκτική σε αυτή»
Πέρα, όμως, από τον ξεκαρδιστικό, εισαγωγικό τους διάλογο, οι δύο τους κατάφεραν να τονώσουν σωτήρια την απονομή καθ’ όλη τη διάρκεια της, με πικάντικα, κωμικά τσιτάτα, συστήνοντας τους παρουσιαστές των βραβείων, εξωφρενικά μεταμφιεσμένες ως υποψήφιες στις κατηγορίες γυναικείας και αντρικής ερμηνείας για τη φανταστική ταινία… «Dog President» και ανταλλάσοντας αγκαλιές και μυστικά με την Τζένιφερ Λόπεζ (η Τίνα) και τον Τζορτζ Κλούνεϊ (η Έιμι) όταν ακούστηκαν τα ονόματα τους μεταξύ των υποψηφίων για τον πρώτο ρόλο σε τηλεοπτική σειρά μιούζικαλ ή κωμωδία (έχασαν αμφότερες από τη Λίνα Ντάναμ του «Girls»).
Στα γέλια τις συναγωνίστηκαν στα ίσα οι Κρίστεν Γουίγκ και Γουίλ Φέρελ (παρουσιάζοντας ευφάνταστα τις υποψήφιες στον πρώτο γυναικείο ρόλο σε ταινία μιούζικαλ ή κωμωδία), ο συμπρωταγωνιστής της Πόλερ στο «Parks and Recreation», Αζίζ Ανσάρι (ο οποίος βγήκε στη σκηνή για να δώσει βραβείο, στην αγκαλιά του Τζέισον Μπέιτμαν, και αφού δήλωσε μαστουρωμένος, ευχαρίστησε την Μισέλ Ντόκερι του «Downton Abbey» για τα μπισκότα… μαριχουάνας που του πάσαρε στα παρασκήνια!), η Τζένιφερ Λόρενς (που παραλαμβάνοντας τη Χρυσή Σφαίρα πρώτου ρόλου σε μιούζικαλ ή κωμωδία για το «Silver Linings Playbook» απευθύνθηκε στον Χάρβεϊ Γουάινστιν λέγοντας, «σε ευχαριστώ, σκότωσες όποιον χρειάστηκε να σκοτώσεις για να με φέρεις ως εδώ»), ο Σάσα Μπάρον Κοέν (που πριν παρουσιάσει τον νικητή στο κινούμενο σχέδιο, έκανε ευφάνταστα… ρεντίκολο τους συμπρωταγωνιστές του στο «Les Misérables»), αλλά και η Ένωση Συντακτών Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ, αφού επέλεξε τους Άρνολντ Σουορτσενέγκερ και Σιλβέστερ Σταλόνε για να απονείμουν το βραβείο ξενόγλωσσης ταινίας στον… Μίκαελ Χάνεκε για το «Αγάπη» (ή «Αμούρρρρ» κατά τον… πατριώτη Άρνι)! Επίσης, κανένας Αμερικανός δεν είναι ικανός να προφέρει σωστά τη γαλλική λέξη «misérables» (θα κλαίμε συνέχεια και στα Όσκαρ…)!
Στα κλάματα, όμως, η πρωταθλήτρια της βραδιάς ήταν μια και ασυναγώνιστη. Ατρόμητη, (από φυσικού της) αγέραστη και… ποταμός, η Τζόντι Φόστερ πήρε το επονομαζόμενο «Σέσιλ Μπ. ΝτεΜιλ» τιμητικό βραβείο για το σύνολο της καριέρας της, προσφέροντας στη βραδιά την πιο αυθεντική και ακαταμάχητα συγκινητική στιγμή της. Αφού αναφώνησε υπερήφανα και πολλάκις την ηλικία της («Είμαι 50!»), αποκάλυψε πως πλέον είναι single, υπονόησε εμμέσως πλην σαφώς την ομοφυλοφιλία της, την οποία, είπε, έχει προ πολλού παραδεχτεί σε φίλους, συνεργάτες και «σε όποιον συναντούσα», υπερασπίστηκε την ανάγκη προστασίας της ιδιωτικής ζωής της στα 47 χρόνια της καριέρας της, ευχαρίστησε την πρώην σύντροφο της, Σίντνεϊ Μπερνάρντ, για τα 20 χρόνια που μοιράστηκαν, τη μοντέρνα οικογένεια και τους δύο υπέροχους (παρόντες στην απονομή) γιους τους και είπε τρεις φορές «σε αγαπώ» στην άρρωστη (με άνοια) μητέρα της, «γιατί δεν θα καταλάβεις πολλά σήμερα, αλλά αρκεί να καταλάβεις αυτό». Κυριολεκτικά, πλάνταξαν οι πάντες στο κλάμα!
Τα Βραβεία: Η εκδίκηση του… Μπεν Άφλεκ;
Πριν δούμε τι… κουλό διαδραματίστηκε στην αρένα της μεγάλης οθόνης, στεκόμαστε σε εκείνη της μικρής, όπου οι εκπλήξεις ήταν λίγες και μάλλον δυσάρεστες. Αφενός, όπως αναμενόταν διέπρεψαν τα «Homeland» στο δράμα, «Girls» στην κωμωδία / μιούζικαλ, «Game Change» (μαζί με την θαυμάσια πρωταγωνίστρια του, εις αεί παραγνωρισμένη από τα Όσκαρ, Τζουλιάν Μουρ) στην τηλεταινία ή μίνι σειρά και η – δυστυχώς απούσα – Μάγκι Σμιθ στον δεύτερο ρόλο, για το αριστουργηματικό comic relief / καυστικό σχολιαστή παντός επιστητού που έχει πλάσει ως Κοντέσα του Γκράνθαμ στο «Downton Abbey».
Αφετέρου, όμως, η Πόλερ έμεινε και πάλι, αδίκως, με άδεια χέρια, ο Ντον Τσιντλ του «House of Lies» στέρησε απροσδόκητα τη Χρυσή Σφαίρα από τον σοφά κωμικοτραγικό Λούις Σι Κέι του «Louis» στον πρώτο ρόλο κωμικής ή μιούζικαλ σειράς, ο ξινός star Κέβιν Κόστνερ του «Hartfields and McCoys» επικράτησε των ποιητών ήθους Μπένεντικτ Κάμπερμπατς («Sherlock») και Γούντι Χάρελσον («Game Change») στον πρώτο ρόλο τηλεταινίας ή μίνι σειράς, ενώ – έγκλημα! – ο εθιστικά υπόκωφος Μάντι Πατίνκιν του «Homeland» (για να μη μιλήσω για το κωμικό μεγαλείο του Μαξ Γκρίνφιλντ στο «New Girl»), κατατροπώθηκε στον δεύτερο ρόλο από τον άχρωμο, άοσμο και άγευστο Εντ Χάρις του «Game Change».
Στο ζητούμενο τώρα. Στο κινηματογραφικό κομμάτι της απονομής έγινε το… ορθοκωλομπρούμυτο. Πλην των ερμηνειών που επιβεβαίωσαν το derby μεταξύ Τζέσικα Τσάστεϊν (νικήτριας στο δράμα για το «Zero Dark Thirty») και Τζένιφερ Λόρενς και τους Ντάνιελ Ντέι-Λιούις («Lincoln») και Ανν Χάθαγουεϊ («Les Misérables») ως αδιαφιλονίκητα φαβορί στον πρώτο και δεύτερο Ρόλο, αντίστοιχα (αν και ο ευχαριστήριος λόγος εκείνης φάνταζε επικίνδυνα προβαρισμένος, και πρέπει να προσέξει πως θα τα πει στα SAG, μην πάθει ζημιά στα Όσκαρ), οι Χρυσές Σφαίρες άφησαν το γρίφο των προβλέψεων της φετινής απονομής των Όσκαρ… άλυτο!
Η νίκη του απίθανου Κρίστοφ Βαλτς («Django, Ο Τιμωρός»), τον έθεσε απλά επικεφαλής, προς το παρόν, στην απρόβλεπτη κούρσα του δεύτερου ανδρικού ρόλου. Η επικράτηση του Κουέντιν Ταραντίνο (για το «Django» και πάλι) στο πρωτότυπο σενάριο, πριονίζει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες του Μαρκ Μπόουλ («Zero Dark Thirty»), που πριν την ανακοίνωση των οσκαρικών υποψηφιοτήτων φάνταζε αχτύπητος. Και τα παραλίγο τέλεια «Frankenweenie» και «Wreck-It Ralph» έφαγαν τη σκόνη του μετριότατου «Brave» και τρέμουμε στην πιθανότητα η κατάφορη αδικία να επαναληφθεί στα Όσκαρ.
Εκεί, όμως, που ήρθαν τα πάνω κάτω ήταν στις κατηγορίες ταινίας και σκηνοθεσίας. Το αχτύπητο, όπως όλα έδειχναν, «Lincoln» του Σπίλμπεργκ, μπορεί να το παρουσίασε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, αυτοπροσώπως (!), αλλά, τελικά, αναγκάστηκε να βολευτεί με μια και μοναδική Χρυσή Σφαίρα – εκείνη του Ντέι-Λιούις. Και δεν το εκθρόνισε «Η Ζωή Του Πι» του Ανγκ Λι (που μετά τις οσκαρικές υποψηφιότητες και πριν τις Χρυσές Σφαίρες φάνταζε ως ο ισχυρότερος αντίπαλος του Σπίλμπεργκ), αλλά το «Επιχείρηση: Argo» του Μπεν Άφλεκ! Θυμίζω ότι ο τελευταίος έμεινε εκτός της πεντάδας της σκηνοθεσίας στα Όσκαρ – και δηλώνω ενθουσιασμένη.
Για πρώτη – και ελπίζω όχι τελευταία – φορά θα απολαύσω οσκαρική απονομή με το σασπένς στη διαπασών, μέχρι τέλους! Ας μην (ξανα)ζήσουμε, όμως, τον παραλογισμό του 1990, όταν «Ο Σοφέρ της κυρίας Νταίζη» έφυγε με το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, χωρίς να είναι καν υποψήφιος για εκείνο της σκηνοθεσίας…
Υ.Γ. Χαριτωμένη λεπτομέρεια από το κόκκινο χαλί στην τηλεοπτική, απ’ ευθείας μετάδοση του E!: Η παρουσιάστρια Τζουλιάνα Ράσνικ μας αποχαιρετά λίγο πριν αρχίσει η απονομή, και στην ερώτηση συναδέλφου της, για το ποιος σχεδίασε το φόρεμά της, απαντά: «Είναι της Σήλια Κριθαριώτη. Είναι Ελληνίδα και πολύ ανερχόμενη». Άτσα, το Ελλάντα μεγαλεία!