FreeCinema

Follow us

Ο ΚΑΣΚΑΝΤΕΡ (2024)

(THE FALL GUY)

  • ΕΙΔΟΣ: Κωμική Περιπέτεια Δράσης
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ντέιβιντ Λιτς
  • ΚΑΣΤ: Ράιαν Γκόσλινγκ, Έμιλι Μπλαντ, Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον, Χάνα Γουάντινγκαμ, Τερίζα Πάλμερ, Στέφανι Χσου, Γουίνστον Ντιουκ, Μπεν Νάιτ, Τζέισον Μόμοα
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 126'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: TANWEER

Κασκαντέρ που «εξαφανίστηκε» από τον χώρο μετά από ατύχημα σε γύρισμα, επιστρέφει στα κινηματογραφικά sets με την ελπίδα να ξανακερδίσει την καρδιά της αγαπημένης του οπερατέρ, η οποία κάνει ποδαρικό ως σκηνοθέτις με sci-fi περιπέτεια στην Αυστραλία. Η παραγωγός του φιλμ, όμως, τον χρειάζεται για κάτι πιο σημαντικό: πρέπει να εντοπίσει τον πρωταγωνιστή που εκείνος αντικαθιστούσε πάντοτε και έχει χαθεί μυστηριωδώς.

Ωδή στο επάγγελμα του stuntman, το «The Fall Guy» έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του ’80 και την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά, κάτι που πιστοποιεί συγκινητικά και η σύντομη cameo εμφάνιση των Λι Μέιτζορς και Χέδερ Τόμας κοντά στο φινάλε του φιλμ. Αυτή ήταν και η επαγγελματική ιδιότητα του Ντέιβιντ Λιτς προτού στραφεί στη σκηνοθεσία, με πιο πρόσφατη δουλειά του το «Bullet Train» (2022). Ευτυχώς, τα (σεναριακά) προβλήματα εκείνου ξεπερνιούνται εδώ, παρά το γεγονός ότι η plotline του «Κασκαντέρ» αποτελεί ένα συνονθύλευμα υπερβολικής… «κουλαμάρας» και μείξης κινηματογραφικών ειδών!

Τον τόνο στο έργο δίνει το classic hit των KISS «I Was Made for Lovin’ You», εστιάζοντας στην κινητήρια δύναμη της ιστορίας, που είναι… η αγάπη. Διότι το ρομαντικό στοιχείο παίζει σημαντικό ρόλο δίπλα στον όλο σαματά παρασκηνίων χολιγουντιανών blockbuster-ικών παραγωγών, τα οποία έχουν μεγάλη πλάκα αν προσαρμόσεις τους ήρωες σε… πραγματικά πρόσωπα! Υπάρχει μία σαφής διάθεση ειρωνείας προς το πρόσωπο του Τομ Κρουζ μέσω του χαρακτήρα του superstar Τομ Ράιντερ (Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον) και της φιλμικής παραγωγού του, Γκέιλ Μάγερ (Χάνα Γουάντινγκαμ), η οποία φέρνει έντονα σε διακωμώδηση του τύπου της Σέρι Λάνσινγκ (που τυγχάνει και αδελφική φίλη του Κρουζ). Αυτό από μόνο του προσφέρει επιπλέον ψυχαγωγία, ειδικά στους θεατές που θα αντιληφθούν τις αναφορές.

Πίσω στο ρομάντζο, ο Κολτ Σίβερς (Ράιαν Γκόσλινγκ) «ψήνεται» τρελά για την οπερατέρ Τζόντι Μορένο (Έμιλι Μπλαντ) και της κάνει όλα τα χατίρια σε… κασκάντες, μέχρι το ατυχές συμβάν μιας πτώσης με κακή κατάληξη σε γύρισμα σκηνής περιπετειώδους ταινίας του Τομ Ράιντερ, που τον υποχρεώνει να αποσυρθεί για καιρό από το επάγγελμα και να χάσει την επαφή με την αγαπημένη του, η οποία θεωρεί πως εκείνος την παράτησε. Όταν η Γκέιλ Μάγερ τον καλεί επειγόντως να βοηθήσει σε μερικές παράτολμες κασκάντες sci-fi υπερπαραγωγής με πρωταγωνιστή τον Ράιντερ, που αποτελεί και σκηνοθετικό ντεμπούτο για τη γυναίκα της καρδιάς του, ο Σίβερς τσακίζεται να φτάσει μέχρι την Αυστραλία για να ξαναβρεί τον έρωτα.

Η σεκάνς των επαναληπτικών λήψεων μιας έκρηξης που τινάζει τον φλεγόμενο Σίβερς πάνω σ’ έναν βράχο, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να λύσουν τα ερωτικά τους (!), είναι ξεκαρδιστική, με τους Γκόσλινγκ και Μπλαντ να έχουν ιδανική χημεία και να χειρίζονται τους ρόλους τους με κωμική στόφα ρομαντικής κόντρας που φέρνει στον νου την πιο λαμπερή περίοδο του κλασικού Χόλιγουντ. Παράλληλα, ο Λιτς «στολίζει» τα δρώμενα με εξωφρενικές και απαιτητικές σεκάνς δράσης της ταινίας μέσα στην ταινία, φτάνοντας στο σημείο να παρουσιάσει και στιγμιότυπο με αληθινό ρεκόρ τούμπας αυτοκινήτου στον αέρα (για οκτώμισι φορές, παρακαλώ!).

Το σενάριο… «τραβάει μαλλί» όταν η Μάγερ αποκαλύπτει στον Σίβερς πως τον κάλεσε εσπευσμένα για να τη βοηθήσει να εντοπίσει τα ίχνη του… εξαφανισμένου πρωταγωνιστή της, ο οποίος συνηθίζει να μπλέκει με τον κόσμο της παρανομίας και εμπόρους ναρκωτικών. Εάν δεν βρεθεί έγκαιρα, τα γυρίσματα θα διακοπούν, με κίνδυνο το studio να «παγώσει» εντελώς την παραγωγή! Ο εκβιασμός, ότι πρόκειται για την πρώτη σκηνοθετική απόπειρα της αγαπημένης του και είναι κρίμα να μην ολοκληρωθεί ποτέ, προφανώς και λειτουργεί, με τη συνέχεια της ιστορίας να περιλαμβάνει ουκ ολίγες απιθανότητες και υπερβολές, οι οποίες «χωνεύονται» με λίγη αφέλεια και μπόλικη δράση που δίνει κυριολεκτικές σκηνές ανθολογίας. Το παράλληλο μοντάζ καταδίωξης με την Μπλαντ να τραγουδά το «Against All Odds» του Φιλ Κόλινς σε karaoke αποτελεί την αποθέωση του φιλμ, πριν φτάσουμε σ’ ένα οργιώδες σκηνικό χάους στο τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Η γνώση του Λιτς πάνω στο θέμα, της ζωής των stuntmen στα γυρίσματα ταινιών, όσο και στα παρασκήνια ολόκληρου του χολιγουντιανού συστήματος οργάνωσης και παραγωγής, δίνει στον «Κασκαντέρ» μία ειλικρινή και τίμια inside ματιά του κόσμου του θεάματος και του τι συμβαίνει πίσω από τις κάμερες, σερβιρισμένα με καλοδουλεμένο χιούμορ και βιτριολικό κυνισμό… μέχρι τελευταίας στιγμής, με την πρεμιέρα του trailer του «φανταστικού» sci-fi έπους «Metalstorm», το οποίο… υπάρχει πραγματικά (πρόκειται για αναφορά σε μια b-movie του 1983, το «Metalstorm: The Destruction of Jared-Syn»)! Περιττό να πω ότι δεν ξεκολλάς από την οθόνη ούτε στα end credits!

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Καθαρό σινεμά ψυχαγωγίας και δράσης, με παλαβή πλοκή, τέλειο casting και μπηχτές… σουβλερού χιούμορ προς τη βιομηχανία του Χόλιγουντ. Από τα καλύτερα φιλμ αυτού του είδους που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Και ένα σοβαρό «κλείσιμο ματιού» προς την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, να εγκαινιάσει και μια οσκαρική κατηγορία γι’ αυτόν τον επαγγελματικό κλάδο, πια!


MORE REVIEWS

ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ

Μάνα και κόρη, αναμνήσεις μιας αγαπημένης γειτονιάς, γεμάτης φαντάσματα της μνήμης, σαν ξεφύλλισμα ενός album φωτογραφιών από περασμένες δεκαετίες, τυπωμένων σε χαρτί Kodak, με τον χρόνο να «θαμπώνει» τη νοσταλγική τετραχρωμία τους.

ΚΛΕΙΔΩΣΕΣ; - ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ

«Αφού χαλάσει το αυτοκίνητό τους σε μια μικρή πόλη, ένα νεαρό ζευγάρι αναγκάζεται να περάσει τη νύχτα σε μια απομακρυσμένη καμπίνα. Αρχίζουν, όμως, να τρομοκρατούνται από τρεις μασκοφόρους αγνώστους χωρίς κίνητρο», μας πληροφορεί το δελτίο Τύπου.

Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΤΟΥ

Δίδυμο πληρώματος ασθενοφόρου, αποτελούμενο από έμπειρο διασώστη που «τα έχει δει όλα» και από νεοσύλλεκτο που δεν έχει δει τίποτα ακόμα, βιώνει στο πετσί του τη σκληρή Νέα Υόρκη της νύχτας, με τα δεκάδες μακάβρια περιστατικά της.

Η ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣ

«Ένας ντετέκτιβ της Αστυνομίας του Σικάγου λαμβάνει μια κλήση ότι ένας κατά συρροή δολοφόνος εμφανίστηκε στη Σκωτία κι έτσι ξεκινά μια προσωπική αποστολή για να λύσει την υπόθεση που τον διέλυσε, πιάνοντας τον υπεύθυνο, ενώ τίποτα δεν είναι ποτέ όπως φαίνεται», μας πληροφορεί το δελτίο Τύπου.

ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Παρέα πέντε εφήβων από τους δρόμους του Μεντεγίν ξεκινά ταξίδι προς την κολομβιανή ενδοχώρα, όταν ένας εξ αυτών κατοχυρώνει ιδιοκτησιακό δικαίωμα σε χωράφι που παρανόμως είχε αφαιρεθεί από τη γιαγιά του.