FreeCinema

Follow us

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ (2022)

(MIA AND ME: THE HERO OF CENTOPIA)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Άνταμ Γκαν
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 85'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: NEO FILMS

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά – ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

Άλλη μία ταινία κινουμένων σχεδίων… διετίας έρχεται στους ελληνικούς κινηματογράφους, φιλοδοξώντας να καταλάβει μερίδιο της πίτας του «χρυσωρυχείου» που ονομάζεται animation, αυτή τη φορά από τη Γερμανία – και όχι την Ουκρανία που εσχάτως είδε μεγάλη σοδειά της παραγωγής της να φτάνει προς τα μέρη μας. Το «Mia and Me», περι ου ο λόγος, σκηνοθετείται από τον Άνταμ Γκαν (καμία σχέση με τον συνεπώνυμο Τζέιμς) και αποτελεί spin-off της ομώνυμης γερμανικής παιδικής σειράς που θέλει ένα νεαρό (live action) κορίτσι να ταξιδεύει στον φανταστικό, γεμάτο μονόκερους κόσμο της Σεντοπίας, μέσω ενός μαγικού βραχιολιού κι ενός βιβλίου που της δώρισε η (εκλιπούσα πλέον) μητέρα της.

Η αλήθεια είναι πως, σε σύγκριση με αντίστοιχα φιλμ που προέρχονται από μη εγνωσμένης αξίας studios κινουμένων σχεδίων, τούτο εδώ έχει ένα πολύχρωμο, όμορφο και catchy στυλ κινηματογράφησης που σίγουρα θα κρατήσει τους μικρούς θεατές. Σε συνδυασμό με τις σκηνές live action, δίνεται μία νοσταλγική πινελιά που θυμίζει MEGA μεσημέρι Κυριακής, αλλά κάπου εδώ τελειώνουν οι αρετές της ταινίας, η οποία χαμηλώνει ιδιαιτέρως τον ηλικιακό πήχη. Οι χαρακτήρες επιδέχονταν περισσότερης λεπτομέρειας, ειδικά οι δευτερεύοντες (ευχάριστη πινελιά ο μανδύας αλά Γκούσταφ Κλιμτ του βασιλιά), ενώ από τον τύπου «Νάρνια» κόσμο της Σεντοπίας δε λείπει κανένα από τα κλασικά στοιχεία (του «εκλεκτού» ήρωα, των ξωτικών και του μεγαλομανούς κακού).

Ας τονίσουμε εδώ την ένδεια πραγματικά καλού τραγουδιού σε animated ταινίες, εκτός παραγωγών διάσημων studios, κάτι που πλέον περιορίζεται σε τυποποιημένα «μπιτάκια», για να πιάσουμε λίγο (ανεπιτυχώς) τον παλμό της μοντέρνας μουσικής (και γενιάς). Βέβαια, μιλάμε για την ταινία που περιέχει την ατάκα (trigger warning!)… «Παππού, τα σπας!».

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Μπορεί εσείς να δεινοπαθήσετε, αλλά εάν έχετε (πολύ) μικρά παιδιά, το «Mia and Me» θα καταφέρει να τους τραβήξει την προσοχή… για τουλάχιστον μία ώρα. Είναι κι αυτό μια μικρή νίκη!


MORE REVIEWS

ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Άνδρας που ζει μοναχικά σε ορεινή περιοχή, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του σε άγνωστη κοπέλα που, εν εξάλλω καταστάσει, του ζητά βοήθεια μέσα στη νύχτα, επικαλούμενη επίθεση πλάσματος (;) αγνώστου ταυτότητας και στοιχείων προς την ερευνητική ομάδα βιολόγων στην οποία ανήκει και είχε κατασκηνώσει στο παρακείμενο δάσος.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΓΚΙ

H ζωή έχει γίνει λίγο πολύ απαιτητική για τη Σούπερ Μάγκι. Καθώς η εγκληματικότητα στην πόλη είναι σε ύφεση, περνά τον χρόνο της βοηθώντας στην απόφραξη αποχετεύσεων και στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αντί να σώζει τον κόσμο. Σίγουρα δεν είχε επιλέξει κάτι τέτοιο! Όταν μια μοχθηρή ιδιοφυΐα της τεχνολογίας απειλεί να παγιδεύσει ολόκληρη την πόλη σε μια «τέλεια» προσομοίωση metaverse, η Μάγκι και ο Σουίτι πρέπει να συνεργαστούν για να σώσουν την κατάσταση για άλλη μια φορά. Μήπως είναι και η τελευταία περιπέτεια του δυναμικού ντουέτου;

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ

Γερμανική πολυεθνική που επιθυμεί ν’ ανοίξει supermarket σε χωριό της Σλοβενίας στέλνει επιτόπου εκπρόσωπό της για αυτοψία. Εκείνη, όμως, πέφτει πάνω σε κάτι φευγάτους τύπους που για hobby τους έχουν… την αναπαράσταση μαχών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ούτε ζωγραφιστούς δεν θέλουν να βλέπουν τους Γερμανούς!

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Ο Αρτ και ο Πάτρικ καψουρεύονται την Τάσι. Και οι τρεις τους παίζουν tennis επαγγελματικά. Και θέλουν να κερδίζουν. Αλλά στο… κρεβάτι τρίτος δε χωρεί.

ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΝΕΥΜΑ

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών, η μικρή Σαλομέ βιώνει τον θάνατο της αγαπημένης της γιαγιάς. Εν μέσω οικογενειακών φιλονικιών περί των διαδικαστικών της κηδείας, το πνεύμα της μακαρίτισσας «στοιχειώνει» την αθώα πιτσιρίκα.