FreeCinema

Follow us

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ (2023)

(THE CANTERVILLE GHOST)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κιμ Μπέρντον, Ρόμπερτ Τσάντλερ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 89'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ROSEBUD.21

Αμερικανική οικογένεια μετακομίζει σε εξοχική αγγλική έπαυλη, δίχως να λογαριάζει τη φήμη πως το νέο τους σπίτι είναι… στοιχειωμένο εδώ και τρεις αιώνες. Και το φάντασμα του Σερ Σάιμον δεν πολυγουστάρει τους απρόσκλητους επισκέπτες!

Αν και δεν νομίζω πως συγκαταλέγεται στα αθάνατα αριστουργήματα του Όσκαρ Γουάιλντ, το σύντομο διήγημά του «Το Φάντασμα του Κάντερβιλ» έχει διασκευαστεί πολλές φορές, τόσο για τον κινηματογράφο, όσο για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Υποθέτω πως η χιουμοριστική του χροιά είναι αυτή που το έχει καταστήσει διαχρονικά δημοφιλές ως θέαμα, με την κινηματογραφική διασκευή του Ζιλ Ντασέν από τα 1944 (με τον Τσαρλς Λότον πρωταγωνιστή) πιθανότατα να παραμένει ως η πλέον αναγνωρίσιμη μέχρι τις μέρες μας.

Τούτος ο «Ο Χορός των Φαντασμάτων» παραμένει εντυπωσιακά πιστός στην πλοκή του αυθεντικού κειμένου, εγκαινιάζοντας (πλέον) την animated εκδοχή του έργου του Ιρλανδού συγγραφέα. Η γραμμένη στα 1887 νουβέλα του Γουάιλντ σατίριζε την αιώνια βρετανική παράδοση, καθώς ερχόταν σε σύγκρουση με τον νεοφερμένο αμερικανικό πραγματισμό, χρησιμοποιώντας ως μέσο μια τυπική ιστορία φαντασμάτων.

Η αμερικανική οικογένεια των Ότις δείχνει αποφασισμένη να μην μασήσει από τα εφετζίδικα κόλπα με τα λευκά σεντόνια και τα ιπτάμενα κρανία του επί… τριακόσια χρόνια μακαρίτη Σερ Σάιμον του Κάντερβιλ, και να παραμείνει για πάντα στο καινούργιο, υπέροχο κάστρο της. Αντιλαμβανόμενος πως δεν λαμβάνεται καθόλου στα σοβαρά από τους νέους του «οικοδεσπότες», ο καταδικασμένος στην αιώνια μεταθανάτια «ζωή» γηραιός Σάιμον στρέφεται προς τη νεαρή Βιρτζίνια, η οποία ενδέχεται να είναι η μοναδική από τους νεόφερτους Γιάνκηδες με τη δυνατότητα και τη θέληση να τον βοηθήσει να σπάσει την κατάρα που τον κρατά δέσμιο για κάτι… δεκάδες χρόνια τώρα.

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Κιμ Μπέρτον και Ρόμπερτ Τσάντλερ αφήνει αρχικά την αίσθηση πως θα κινηθεί σε ελαφρώς σκοτεινά, αλά Τιμ Μπέρτον μονοπάτια, για να διαλύσει αυτοστιγμεί την εντύπωση αυτή άπαξ και οι Ότις με τον πρέσβη μπαμπά, την ελαφρόμυαλη μαμά, τα σκανταλιάρικα δίδυμα και τη συνεσταλμένη κόρη εγκαθίστανται για τα καλά στην έπαυλή τους. Διατηρούν σε όλη τη διάρκεια της ταινίας τους ένα παιχνιδιάρικο ύφος που συνδυάζει ελαφρύ εφηβικό ρομάντζο με «μεταφυσικό» χαβαλέ, όμως, οι ευγενείς τους προθέσεις σκοντάφτουν σημαντικά στο μετριότατο κινούμενο σχέδιο, που ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τη σωματική κίνηση των διαφόρων χαρακτήρων μοιάζει ώρες-ώρες εντελώς αφύσικο, λες και άπαντες κινούνται σε ρυθμό… replay.

Αντιθέτως, όταν το δίδυμο καταφεύγει σε παλιακές animated τεχνικές, όπως συμβαίνει στους τίτλους αρχής ή στις ένθετες βινιέτες με τις αρθρωτές χάρτινες μαριονέτες, τα πράγματα είναι σαφώς πιο γοητευτικά. Η διατήρηση της βικτωριανής περιόδου δράσης με τις επερχόμενες τεχνολογικές αλλαγές που εμφανίζονταν τότε στον ορίζοντα, επιτρέπει στην πλοκή να περιηγηθεί στο γνήσιο πνεύμα του Γουάιλντ, προτάσσοντας αμερικανική εξέλιξη έναντι βρετανικής υπεροψίας, αν και η… «Ghostbusters» τροπή του φινάλε πιθανολογώ πως δεν θα τύχαινε της έγκρισής του. Όπως ίσως και ο ίδιος θα έλεγε, όμως, υπάρχουν δύο τραγωδίες στη ζωή: η μία είναι να μην γυρίζεται ένα διήγημά σου σε animated μορφή και η άλλη… να γυρίζεται.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Κατάλληλο τόσο για μικρούς (χάρη στο ανάλαφρο, αν και όχι ξεκαρδιστικό ύφος), όσο και για μεγάλους, χάρη (κυρίως) στην αρχική του πηγή, που όσο να ‘ναι δημιουργεί ως συνθήκη μια κάποια περιέργεια. Η αυθεντική αγγλική version ιντριγκάρει ακόμα περισσότερο, μιας και εκεί ακούγονται οι φωνές πασίγνωστων και εξαιρετικών Βρετανών ηθοποιών. Στη χώρα μας, όμως, προβάλλεται αποκλειστικά μεταγλωττισμένο…


MORE REVIEWS

ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Άνδρας που ζει μοναχικά σε ορεινή περιοχή, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του σε άγνωστη κοπέλα που, εν εξάλλω καταστάσει, του ζητά βοήθεια μέσα στη νύχτα, επικαλούμενη επίθεση πλάσματος (;) αγνώστου ταυτότητας και στοιχείων προς την ερευνητική ομάδα βιολόγων στην οποία ανήκει και είχε κατασκηνώσει στο παρακείμενο δάσος.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΓΚΙ

H ζωή έχει γίνει λίγο πολύ απαιτητική για τη Σούπερ Μάγκι. Καθώς η εγκληματικότητα στην πόλη είναι σε ύφεση, περνά τον χρόνο της βοηθώντας στην απόφραξη αποχετεύσεων και στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αντί να σώζει τον κόσμο. Σίγουρα δεν είχε επιλέξει κάτι τέτοιο! Όταν μια μοχθηρή ιδιοφυΐα της τεχνολογίας απειλεί να παγιδεύσει ολόκληρη την πόλη σε μια «τέλεια» προσομοίωση metaverse, η Μάγκι και ο Σουίτι πρέπει να συνεργαστούν για να σώσουν την κατάσταση για άλλη μια φορά. Μήπως είναι και η τελευταία περιπέτεια του δυναμικού ντουέτου;

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ

Γερμανική πολυεθνική που επιθυμεί ν’ ανοίξει supermarket σε χωριό της Σλοβενίας στέλνει επιτόπου εκπρόσωπό της για αυτοψία. Εκείνη, όμως, πέφτει πάνω σε κάτι φευγάτους τύπους που για hobby τους έχουν… την αναπαράσταση μαχών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ούτε ζωγραφιστούς δεν θέλουν να βλέπουν τους Γερμανούς!

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Ο Αρτ και ο Πάτρικ καψουρεύονται την Τάσι. Και οι τρεις τους παίζουν tennis επαγγελματικά. Και θέλουν να κερδίζουν. Αλλά στο… κρεβάτι τρίτος δε χωρεί.

ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΝΕΥΜΑ

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών, η μικρή Σαλομέ βιώνει τον θάνατο της αγαπημένης της γιαγιάς. Εν μέσω οικογενειακών φιλονικιών περί των διαδικαστικών της κηδείας, το πνεύμα της μακαρίτισσας «στοιχειώνει» την αθώα πιτσιρίκα.