FreeCinema

Follow us

ΑΡΘΟΥΡ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ (2024)

(ARTHUR THE KING)

  • ΕΙΔΟΣ: Αθλητική Δραματική Βιογραφία
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σάιμον Κέλαν Τζόουνς
  • ΚΑΣΤ: Μαρκ Γουόλμπεργκ, Σίμου Λιού, Νάταλι Εμάνιουελ, Αλί Σουλιμάν, Τζούλιετ Ράιλανς
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 107'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: TANWEER

Τέσσερις αθλητές που συμμετέχουν σε περιπετειώδες αγώνισμα, διανύοντας επτακόσια χιλιόμετρα μέσα στη ζούγκλα της Δομινικανής Δημοκρατίας για πέντε μέρες, αποκτούν αναπάντεχα ένα extra μέλος που και θα τους βοηθήσει και θα τους εμψυχώσει: ένα αδέσποτο σκυλί! Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα.

Μπορεί το «Άρθουρ ο Βασιλιάς» να μοιάζει μ’ ένα κοινότοπο στανταράκι οικογενειακού θεάματος με ολίγη από αθλητική δράση… ευγενούς άμιλλας, σε συνδυασμό με πιασάρικη ευαισθησία για τετράποδο ήρωα, όμως, βγαίνοντας από την κινηματογραφική αίθουσα και θέτοντας στον εαυτό μου την ερώτηση «Δηλαδή, πόσο καλύτερα θα μπορούσαν να το κάνουν;», δύσκολα μου έβγαινε μια απάντηση… κυνική ως προς το αποτέλεσμα. Άσε που το βούρκωμα δεν έλεγε να φύγει από τα μάτια μου!

Αμερικανός δρομέας που δεν έχει γευτεί ποτέ τη νίκη μιας πρώτης θέσης, τρία χρόνια μετά το τελευταίο του φιάσκο, δημιουργεί ξανά μια τετραμελή ομάδα ώστε να παίξει «τα ρέστα του» σ’ ένα πενταήμερο σκληρού και περιπετειώδους αγωνίσματος στη ζούγκλα της Δομινικανής Δημοκρατίας, το οποίο μπορεί να κάνει το τηλεοπτικό «Survivor» να μοιάζει με… αθλοπαιδιές σε καλοκαιρινή κατασκήνωση! Σε μία στάση της ομάδας, στη δεύτερη μέρα των αγώνων, ο Μάικλ θα προσφέρει λίγα κεφτεδάκια σ’ ένα ταλαιπωρημένο αδέσποτο σκυλί, το οποίο δεν θα σταματήσει ν’ ακολουθεί τα χνάρια τους, παρά τις απίστευτες χιλιομετρικές αποστάσεις που έχουν διανύσει.

Διδακτισμός «δεύτερης ευκαιρίας» και προβλέψιμα αφηγηματικά μονοπάτια, μεν, αλλά… διάβολε, το σασπένς που στήνει ο Σάιμον Κέλαν Τζόουνς σε κάθε δυνατή αναποδιά που πρέπει ν’ αντιμετωπίσει η ομάδα είναι και λειτουργικό και πειστικό, φτάνοντας ενίοτε και σε βαθμό να κόβει την ανάσα ή να κοψοχολιάζει (όπως στη σεκάνς του μπλοκαρισμένου συρματόσχοινου που παγιδεύει την αναρριχήτρια Ολίβια κρεμασμένη στο κενό, σέρνοντας μαζί της κι ένα αγωνιστικό ποδήλατο!). Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων είναι απόλυτα στερεοτυπικός και φορτωμένος με ουκ ολίγους δραματικούς τόνους, όμως, με τον ρυθμό να τρέχει με χαρακτηριστική άνεση, δεν περισσεύει χρόνος για γκρίνιες.

Όταν ο τετράποδος πρωταγωνιστής (που η ομάδα βαπτίζει Άρθουρ) συναντιέται με τους τέσσερις βασικούς ήρωες του φιλμ, ο θεατής έχει επιπλέον λόγους να νοιαστεί, να αισθανθεί και να συγκινηθεί με το όλο θέαμα και το αδιανόητο κατόρθωμα αυτού του σκύλου που έγραψε Ιστορία στα μέσα της περασμένης δεκαετίας. Ο ηρωισμός και η ευγένειά του είναι το μέγα ατού τούτης της ταινίας, ειδικά για το φιλόζωο κοινό το οποίο θα βιώσει ένα έντονο rollercoaster συναισθημάτων, μέχρι την κορύφωση του φινάλε, η οποία… δεν θ’ αφήσει μάτι στεγνός στις αίθουσες! Απλά, φροντίστε να μην γνωρίζετε (ή να διαβάσετε) από πριν ποια ήταν η κατάληξη των πραγματικών γεγονότων και πρωτίστως η μοίρα του Άρθουρ. Έχει σημασία.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Τίμιο σινεμά για όλη την οικογένεια, χωρίς το φιλμ να είναι (όπως συνήθως ανόητα) παιδιάστικο. Οι φίλοι των pets (πόσω μάλλον των σκύλων) θα το χαρούν ακόμα περισσότερο, ενώ και οι οπαδοί του adventure racing δεν θα πλήξουν καθόλου.


MORE REVIEWS

ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Άνδρας που ζει μοναχικά σε ορεινή περιοχή, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του σε άγνωστη κοπέλα που, εν εξάλλω καταστάσει, του ζητά βοήθεια μέσα στη νύχτα, επικαλούμενη επίθεση πλάσματος (;) αγνώστου ταυτότητας και στοιχείων προς την ερευνητική ομάδα βιολόγων στην οποία ανήκει και είχε κατασκηνώσει στο παρακείμενο δάσος.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΓΚΙ

H ζωή έχει γίνει λίγο πολύ απαιτητική για τη Σούπερ Μάγκι. Καθώς η εγκληματικότητα στην πόλη είναι σε ύφεση, περνά τον χρόνο της βοηθώντας στην απόφραξη αποχετεύσεων και στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αντί να σώζει τον κόσμο. Σίγουρα δεν είχε επιλέξει κάτι τέτοιο! Όταν μια μοχθηρή ιδιοφυΐα της τεχνολογίας απειλεί να παγιδεύσει ολόκληρη την πόλη σε μια «τέλεια» προσομοίωση metaverse, η Μάγκι και ο Σουίτι πρέπει να συνεργαστούν για να σώσουν την κατάσταση για άλλη μια φορά. Μήπως είναι και η τελευταία περιπέτεια του δυναμικού ντουέτου;

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ

Γερμανική πολυεθνική που επιθυμεί ν’ ανοίξει supermarket σε χωριό της Σλοβενίας στέλνει επιτόπου εκπρόσωπό της για αυτοψία. Εκείνη, όμως, πέφτει πάνω σε κάτι φευγάτους τύπους που για hobby τους έχουν… την αναπαράσταση μαχών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ούτε ζωγραφιστούς δεν θέλουν να βλέπουν τους Γερμανούς!

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Ο Αρτ και ο Πάτρικ καψουρεύονται την Τάσι. Και οι τρεις τους παίζουν tennis επαγγελματικά. Και θέλουν να κερδίζουν. Αλλά στο… κρεβάτι τρίτος δε χωρεί.

ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΝΕΥΜΑ

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών, η μικρή Σαλομέ βιώνει τον θάνατο της αγαπημένης της γιαγιάς. Εν μέσω οικογενειακών φιλονικιών περί των διαδικαστικών της κηδείας, το πνεύμα της μακαρίτισσας «στοιχειώνει» την αθώα πιτσιρίκα.