FreeCinema

Follow us

ΤΡΕΙΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙ (2022)

(FOLK OG RØVERE I KARDEMOMME BY)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ράσμους Α. Σίβερτσεν
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 78'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: TANWEER

Στην ειδυλλιακή κωμόπολη του Κάρδαμου, οι κάτοικοι ζουν τη ζωή τους χωρίς μεγάλες συγκινήσεις και σκαμπανεβάσματα. Ή μάλλον στο περίπου, μιας και η τριάδα ληστών που λυμαίνονται την περιοχή, μαζί με το λιοντάρι που κουβαλούν μαζί τους, κάνουν ότι μπορούν ώστε να εκμεταλλευτούν τις περιστάσεις και να βγάλουν τα προς το ζην.

Έχουμε καταλάβει πλέον πως, εν έτει 2024, αν δεν έχουμε κάποιο σημαίνον φιλμ κινουμένων σχεδίων από Pixar, Illumination ή DreamWorks, ή ακόμα και το «μία στο τόσο» ανεξάρτητο διαμαντάκι από κάποιο ευρωπαϊκό ή ασιατικό studio, θα ζήσουμε και θα πεθάνουμε με… σκανδιναβικά και ουκρανικά animation; Αυτή τη φορά, (ακόμη) μία νορβηγική ταινία κινουμένων σχεδίων κάνει την εμφάνιση της στις ελληνικές αίθουσες, με καλές (είναι η αλήθεια) προθέσεις, αν και… πραγματικά, σε πόσους θεατές στοχεύουν αυτά τα «αδειάσματα ραφιών»;

Το «Τρεις Κλέφτες και Ένα Λιοντάρι», περί ου ο λόγος, αποτελεί ένα έργο κινουμένων σχεδίων που απευθύνεται σε αρκετά μικρά παιδιά, έχοντας ως κύριο σημείο επαφής το γεγονός πως το συγκεκριμένο παραμύθι είναι βασισμένο σε μία από τις πιο διάσημες ιστορίες της Νορβηγίας, που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές. Πώς αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε διαπραγματευτικό χαρτί ώστε να οδηγήσετε την οικογένειά σας στο σινεμά; Από τη στιγμή που αγοράστηκε, ε… κάπως θα πρέπει να «μαρκεταριστεί».

Το στυλ κινηματογράφησης του «Τρεις Κλέφτες και Ένα Λιοντάρι» δεν διεκδικεί ιδιαίτερες δάφνες πρωτοτυπίας, καινοτομίας ή… αισθητικού κάλλους, απλά ακολουθεί ένα σχετικά ρεαλιστικό, ανθρωπόμορφο μοτίβο που δεν ξενίζει και είναι οριακά ευχάριστο στο βλέμμα. Το πρόβλημα έγκειται κυρίως στο γεγονός πως το φιλμ επί της ουσία ανήκει (και) στο είδος του… μιούζικαλ (!), με κομμάτια που διαρκούν ελάχιστα δευτερόλεπτα τη φορά και, πραγματικά, αδυνατείς να καταλάβεις πως μπορούν να κρατήσουν το ενδιαφέρον του οποιουδήποτε (εκτός των… αρκετά μικρών παιδιών).

Σίγουρα, μιλώντας για τα θετικά, πρόκειται για μια «γλυκιά» ταινία κινουμένων σχεδίων, ζεστή και με καρδιά, με πινελιές Σκανδιναβίας όσον αφορά στη μεταχείριση των κακοποιών (όπως οι τρεις κλέφτες) και της επανένταξής τους στην κοινωνία, σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό, τιμωρητικό (συνήθως) μοτίβο. Αυτό είναι και το στοιχείο του φιλμ που ξεχωρίζει (στο νήμα…) από την κλασικά αδιάφορη «ξεπέτα» των animated τίτλων που φτάνουν στη χώρα μας.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Παρά τα αφόρητα (και πολλά!) τραγούδια της ταινίας, υπάρχει ψυχή στον πυρήνα τούτων των «Κλεφτών». Δυστυχώς, όμως, απευθύνεται μόνο σε… πολύ, πολύ, πολύ μικρά παιδιά.


MORE REVIEWS

ΚΛΕΙΔΩΣΕΣ; - ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ

«Αφού χαλάσει το αυτοκίνητό τους σε μια μικρή πόλη, ένα νεαρό ζευγάρι αναγκάζεται να περάσει τη νύχτα σε μια απομακρυσμένη καμπίνα. Αρχίζουν, όμως, να τρομοκρατούνται από τρεις μασκοφόρους αγνώστους χωρίς κίνητρο», μας πληροφορεί το δελτίο Τύπου.

Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΤΟΥ

Δίδυμο πληρώματος ασθενοφόρου, αποτελούμενο από έμπειρο διασώστη που «τα έχει δει όλα» και από νεοσύλλεκτο που δεν έχει δει τίποτα ακόμα, βιώνει στο πετσί του τη σκληρή Νέα Υόρκη της νύχτας, με τα δεκάδες μακάβρια περιστατικά της.

Η ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣ

«Ένας ντετέκτιβ της Αστυνομίας του Σικάγου λαμβάνει μια κλήση ότι ένας κατά συρροή δολοφόνος εμφανίστηκε στη Σκωτία κι έτσι ξεκινά μια προσωπική αποστολή για να λύσει την υπόθεση που τον διέλυσε, πιάνοντας τον υπεύθυνο, ενώ τίποτα δεν είναι ποτέ όπως φαίνεται», μας πληροφορεί το δελτίο Τύπου.

BOY KILLS WORLD

Μετά την εκτέλεση της μητέρας του και της αδελφής του μπροστά στα μάτια του, ο κωφάλαλος Boy μεγαλώνει κρυφά στη ζούγκλα υπό την επίβλεψη ενός μυστηριώδους ταυτότητας σαμάνου που τον εκπαιδεύει στις πολεμικές τέχνες. Μοναδικός σκοπός της ζωής του, να πάρει μια αιματοβαμμένη εκδίκηση.

ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ

Μετά το τέλος της βασιλείας του Σίζαρ, οι φυλές των πιθήκων αδυνατούν να συνυπάρξουν ειρηνικά κι αναζητούν τον επόμενο ηγέτη τους, παράλληλα με την άνιση σχέση που έχουν αναπτύξει με τους εναπομείναντες ανθρώπους. Όταν ο Νόα δει το κοπάδι του να ξεκληρίζεται από την ομάδα του μοχθηρού Πρόξιμους, θα ξεκινήσει ένα μεγάλο ταξίδι εκδίκησης και αυτογνωσίας.