FreeCinema

Follow us

Η ΜΙΚΡΗ ΕΞΩΓΗΙΝΗ (2022)

(LILLE ALLAN: DEN MENNESKELIGE ANTENNE)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αμαλί Νέζμπι Φικ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 85'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: NEO FILMS

Σε κάποιες κατά τα άλλα μοναχικές καλοκαιρινές διακοπές, ο εσωστρεφής Άλαν πείθεται να λειτουργήσει ως… ανθρώπινη κεραία για τον παλιό, εμμονικό με τα ΑΤΙΑ γείτονά του, που πιστεύει ότι ένας τεράστιος στόλος εισβολής βρίσκεται καθ’ οδόν. Όταν η ετοιμόρροπη κατασκευή τους για την κεραία καταρρέει, ο Άλαν σώζεται στο τσακ από ένα μικρό εξωγήινο κορίτσι, τη Μπρίτνεϊ, η οποία κάνει μια σχολική εργασία για την πρωτόγονη ανθρώπινη φυλή. Τώρα, ο Άλαν πρέπει να τη βοηθήσει να γυρίσει στο σπίτι της.

Ειλικρινά, δύο στις τρεις φορές που βλέπουμε ταινίες κινουμένων σχεδίων στη χώρα μας, μιλάμε για έλλειψη ποιότητας, απόρροια του δίπολου άδειασμα ραφιών – κοινού που προσελκύουν τα παιδικά φιλμ στα σινεμά. (Και) αυτή τη φορά, το αποτέλεσμα είναι τόσο πρόχειρο και κακοφτιαγμένο, που πραγματικά είναι ν’ απορείς. «Η Μικρή Εξωγήινη», περί της οποίας ο λόγος, μας έρχεται από τη Δανία και τη σκηνοθέτιδα Αμαλί Νέζμπι Φικ, και με λίγα λόγια πρόκειται για ένα αρκετά χαμηλού προϋπολογισμού animation που, στην ουσία, μας μιλά για τη διαδικασία της συμφιλίωσης ενός μικρού παιδιού με… το διαζύγιο των γονιών του!

Εάν επρόκειτο για μια ταινία μικρού μήκους, με διάρκεια γύρω στο εικοσάλεπτο, τότε θα μιλούσαμε για μια χαριτωμένη προσπάθεια. Τα 85 λεπτά τούτης της «Εξωγήινης», όμως, δεν δικαιολογούνται σε καμία περίπτωση, όσο κι αν «τραβηχτούν» οι (παντελώς χάρτινοι και αδιάφοροι) χαρακτήρες, όπως ο τρελαμένος με τα UFO γείτονας Χέλγκε, αλλά και οι κωμικοτραγικές καταστάσεις με το νεαρό εξωγήινο κορίτσι ονόματι Μπρίτνεϊ. Ακόμα χειρότερο από το μη σενάριο, πάντως, είναι το ανέμπνευστο στυλ του animation, κάτι ανάμεσα σε πλαστελίνη και stock εικόνων από το διαδίκτυο, κάτι που σίγουρα θα αποτελέσει τροχοπέδη για τις μικρές ηλικίες που θα επιχειρήσουν να απωλέσουν το χαρτζιλίκι τους για να δουν την εν λόγω ταινία.

Το σίγουρο είναι πως, αντίστοιχα με ότι διαδραματίζεται στην ταινία, η «Μικρή Εξωγήινη» είναι ένα πρώτης τάξεως υλικό για να στείλουμε (ή να ξεφορτωθούμε ως junk) στο διάστημα, ώστε να πειστούν οι εξωγήινοι και να στείλουν άμεσα βοήθεια στον πολιτισμό μας!

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Ανέμπνευστο, βγαλμένο από ένα δίχως τέλος «ξεστοκάρισμα» animated τίτλων από το κάθε απίθανο μέρος του πλανήτη, που δεν θα κρατήσει τα παιδιά σας μπροστά σε μεγάλη οθόνη με ενδιαφέρον. Για γονείς, ούτε λόγος.


MORE REVIEWS

ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ

Μάνα και κόρη, αναμνήσεις μιας αγαπημένης γειτονιάς, γεμάτης φαντάσματα της μνήμης, σαν ξεφύλλισμα ενός album φωτογραφιών από περασμένες δεκαετίες, τυπωμένων σε χαρτί Kodak, με τον χρόνο να «θαμπώνει» τη νοσταλγική τετραχρωμία τους.

ΚΛΕΙΔΩΣΕΣ; - ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ

«Αφού χαλάσει το αυτοκίνητό τους σε μια μικρή πόλη, ένα νεαρό ζευγάρι αναγκάζεται να περάσει τη νύχτα σε μια απομακρυσμένη καμπίνα. Αρχίζουν, όμως, να τρομοκρατούνται από τρεις μασκοφόρους αγνώστους χωρίς κίνητρο», μας πληροφορεί το δελτίο Τύπου.

Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΤΟΥ

Δίδυμο πληρώματος ασθενοφόρου, αποτελούμενο από έμπειρο διασώστη που «τα έχει δει όλα» και από νεοσύλλεκτο που δεν έχει δει τίποτα ακόμα, βιώνει στο πετσί του τη σκληρή Νέα Υόρκη της νύχτας, με τα δεκάδες μακάβρια περιστατικά της.

Η ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣ

«Ένας ντετέκτιβ της Αστυνομίας του Σικάγου λαμβάνει μια κλήση ότι ένας κατά συρροή δολοφόνος εμφανίστηκε στη Σκωτία κι έτσι ξεκινά μια προσωπική αποστολή για να λύσει την υπόθεση που τον διέλυσε, πιάνοντας τον υπεύθυνο, ενώ τίποτα δεν είναι ποτέ όπως φαίνεται», μας πληροφορεί το δελτίο Τύπου.

ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Παρέα πέντε εφήβων από τους δρόμους του Μεντεγίν ξεκινά ταξίδι προς την κολομβιανή ενδοχώρα, όταν ένας εξ αυτών κατοχυρώνει ιδιοκτησιακό δικαίωμα σε χωράφι που παρανόμως είχε αφαιρεθεί από τη γιαγιά του.

MR KLEIN

MR KLEIN

Μίστερ Κλάιν, κολς ένι αβέιλαμπλ άλιεν! Σας παρακαλώ, πάρτε με από εδώ, δεν αντέχω άλλα παιδικά!