FreeCinema

Follow us

NIAGARA (1953)

  • ΕΙΔΟΣ: Θρίλερ
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Χένρι Χάθαγουεϊ
  • ΚΑΣΤ: Μέριλιν Μονρόου, Τζόζεφ Κότεν, Τζιν Πίτερς, Μαξ Σοουγουόλτερ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 92’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: NEW STAR

Ζηλόφθονα συζύγου επιβεβαιώνονται οι υποψίες όταν ξεσκεπάζει σχέδιο δολοφονικό εναντίον του, με τελικό θύμα… τον εραστή! Τώρα εκείνη δεν ξέρει από πού θα της έρθει και η μάρτυρας όλου του καταστασιακού, από γειτονικό ενοικιαζόμενο δίπλα στο Νιαγάρα, προσπαθεί να επιλέξει μέτωπο.

Η ταινία που «επέβαλε» τη Μέριλιν Μονρόου σαν πρωταγωνίστρια, δεν αποκαλύπτει τα υποκριτικά της χαρίσματα (το εύθραυστο του χαρακτήρα και οι ανασφάλειες «φωνάζουν» από χιλιόμετρα μακριά…), αλλά είναι προφανές πως ο Χένρι Χάθαγουεϊ δεν είχε το παραμικρό κόμπλεξ να κινηματογραφήσει τις θεϊκές καμπύλες της star, δίπλα σε ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα της Αμερικής και, μαζί, ένα θαύμα της Φύσης (όπως και εκείνη, άλλωστε).

Η Μονρόου δεν ξέρει πώς να παίξει τη μοιραία γυναίκα που δολοπλοκεί με τον εραστή της για να βγάλουν από την άκρη τον στα όρια της τρέλας (είτε από τη ζήλια του είτε από τραύματα που του άφησε ο πόλεμος) σύζυγο, όμως, οι ύπουλοι ενδυματολόγοι και ο τρόπος που περπατά (και μόνο!) ακόμη, αναλαμβάνουν να τη βγάλουν από τη δύσκολη θέση, ενώ η πλοκή εξελίσσεται σε σχεδόν χιτσκοκικό στιλ ανατροπών, μέσα από στυλιζέ γωνίες λήψης, όπως εκείνη η κλασική σεκάνς του φόνου στο καμπαναριό.

Το Technicolor και η αγριότητα του φυσικού τοπίου θα έκαναν το φιλμ να μοιάζει με εντυπωσιακή ατραξιόν το ’53. Σήμερα, το ατίθασο και… πάντα στη θέση του κραγιόν της Μέριλιν, 24 ώρες το 24ωρο, μαζί με την αφόρητης σεξουαλικότητας και ερωτισμού… ολόσωμη παρουσία της, φορτίζουν τη φαντασία του θεατή, ο οποίος θα βρεθεί πολλές φορές στη θέση του ηδονοβλεψία που γδύνει με τα μάτια την πρωταγωνίστρια. Ειλικρινά, θα ήθελα πολύ να έβλεπα τα υπαινικτικά… υγρά παιχνίδια που θα έστηνε ένας Χίτσκοκ με τον καταρράκτη και τη Μονρόου! Χωρίς να υποτιμώ την αρτιότητα της δουλειάς του Χάθαγουεϊ, ο οποίος κρατά πάντα σε σωστά επίπεδα το σασπένς της ταινίας.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Ένα ευχάριστο, παλιομοδίτικο θρίλερ, που οφείλει πολλά στις εμφανίσεις της Μέριλιν Μονρόου, η οποία σε κάνει όντως να σκέφτεσαι πως δεν υπάρχει άλλο τραγούδι στον κόσμο, όταν σιγοντάρει πάνω από το «Kiss», το σουξέ της ταινίας και σύνθεση του Λάιονελ Νιούμαν (της γνωστής οικογενείας μουσικών και αδελφός του Άλφρεντ).


MORE REVIEWS

ΣΤΟΝ ΙΣΤΟ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

Ο Καλέμπ, νεαρός κάτοικος του ελαφρώς γκετοποιημένου κτηριακού συγκροτήματος Les Arenes de Picasso, λίγο έξω από το Παρίσι, με αδυναμία στο να συλλέγει εξωτικά έντομα, φέρνει στο διαμέρισμά του μια σπάνια αράχνη άκρως επικίνδυνη και δηλητηριώδη, η οποία αναπαράγεται με απίστευτη ευκολία και ταχύτητα. Επίσης, τα τέκνα της… μεγαλώνουν αφύσικα!

ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Άνδρας που ζει μοναχικά σε ορεινή περιοχή, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του σε άγνωστη κοπέλα που, εν εξάλλω καταστάσει, του ζητά βοήθεια μέσα στη νύχτα, επικαλούμενη επίθεση πλάσματος (;) αγνώστου ταυτότητας και στοιχείων προς την ερευνητική ομάδα βιολόγων στην οποία ανήκει και είχε κατασκηνώσει στο παρακείμενο δάσος.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΓΚΙ

H ζωή έχει γίνει λίγο πολύ απαιτητική για τη Σούπερ Μάγκι. Καθώς η εγκληματικότητα στην πόλη είναι σε ύφεση, περνά τον χρόνο της βοηθώντας στην απόφραξη αποχετεύσεων και στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αντί να σώζει τον κόσμο. Σίγουρα δεν είχε επιλέξει κάτι τέτοιο! Όταν μια μοχθηρή ιδιοφυΐα της τεχνολογίας απειλεί να παγιδεύσει ολόκληρη την πόλη σε μια «τέλεια» προσομοίωση metaverse, η Μάγκι και ο Σουίτι πρέπει να συνεργαστούν για να σώσουν την κατάσταση για άλλη μια φορά. Μήπως είναι και η τελευταία περιπέτεια του δυναμικού ντουέτου;

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ

Γερμανική πολυεθνική που επιθυμεί ν’ ανοίξει supermarket σε χωριό της Σλοβενίας στέλνει επιτόπου εκπρόσωπό της για αυτοψία. Εκείνη, όμως, πέφτει πάνω σε κάτι φευγάτους τύπους που για hobby τους έχουν… την αναπαράσταση μαχών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ούτε ζωγραφιστούς δεν θέλουν να βλέπουν τους Γερμανούς!

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Ο Αρτ και ο Πάτρικ καψουρεύονται την Τάσι. Και οι τρεις τους παίζουν tennis επαγγελματικά. Και θέλουν να κερδίζουν. Αλλά στο… κρεβάτι τρίτος δε χωρεί.

MR KLEIN

MR KLEIN

Ποιος Νιαγάρας; Να βλέπεις τη Μέριλιν να περπατάει και να παίρνει μαζί της την οθόνη, πέρα δώθε… Μεγάλη ηθοποιός!