FreeCinema

Follow us

17 ΚΟΡΙΤΣΙΑ (2011)

(17 FILLES)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ντελφίν και Μιριέλ Κουλέν
  • ΚΑΣΤ: Λουίζ Γκρίνμπεργκ, Ζιλιέτ Νταρς, Ροξάν Ντιράν, Νοεμί Λβόβσκι
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 86'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ONE FROM THE HEART

Η μαθήτρια ενός σχολείου μένει έγκυος και σύντομα πείθει όλη της την παρέα να γονιμοποιηθεί ταυτόχρονα, προκαλώντας την αντίδραση γονιών και σχολείου.

Στην ιστορία της ταινίας των αδελφών Κουλέν, που βασίζεται σε αληθινά περιστατικά, υπάρχει κρυμμένη τουλάχιστον μια ενδιαφέρουσα ταινία. Ίσως και δύο. Γιατί η ιστορία της ομαδικής εγκυμοσύνης σε ένα σχολείο θα μπορούσε να λειτουργήσει εξαιρετικά, τόσο ως δράμα όσο και ως τρελή κωμωδία. Είναι κρίμα που οι αδελφές Κουλέν (στο σταυρό που σου κάνω έτσι τις λένε) έχουν επιλέξει να την κινηματογραφήσουν α λα… γαλλικά.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η πλοκή λειτουργεί μόνο ως αφορμή για το γύρισμα πλάνων γύρω από τη ζωή των κοριτσιών. Εκεί που θα μπορούσε να γίνει μια ουσιαστική παρατήρηση (ή διακωμώδηση της ακραίας κατάστασης) στην εφηβική ζωή, σε ένα φαινόμενο κλειστής κοινότητας, στη νεανική εγκυμοσύνη, οι Κουλέν προτιμούν να γυρίζουν σκηνές σα να μην υπάρχει σενάριο. Κορίτσια με τα εσώρουχα που περιμένουν σε ένα διάδρομο να εξεταστούν, που κάνουν πάρτι στην παραλία, που κολυμπούν στην πισίνα με τις διογκωμένες τους κοιλιές.

Κάπου ανάμεσα εξελίσσεται και η ιστορία, αλλά με τρόπο που δεν αξιοποιεί τους χυμούς – ή τα αμνιακά υγρά – των ηρωίδων. Υπάρχουν μερικές σκηνές, όπως η μαζική αγορά τεστ εγκυμοσύνης ή η επ’ αμοιβή γονιμοποίηση, που δίνουν λίγη ζωντάνια σε μια ουσιαστικά άψυχη ταινία, παρά το γεγονός ότι κυοφορεί τόσες νέες ζωές. Για να πούμε και των… Κουλέν το δίκιο, τα «17 Κορίτσια» είναι όμορφα κινηματογραφημένα. Η εικόνα κυλάει και η κάμερα ξέρει πώς να τραβήξει τα κορίτσια ώστε να φανούν όμορφα και φρέσκα. Η κατεύθυνση, όμως, που δίνουν οι σκηνοθέτριες κάνουν το «17 Κορίτσια» να μοιάζει – ακόμη και στα 86’- με ξεχειλωμένο φιλμ μικρού μήκους.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αν είσαι της άλλης γαλλικής σχολής, όχι αυτής που φλυαρεί ακατάπαυστα στις ταινίες, αλλά εκείνης που βάζει το στιλ πάνω από την ιστορία, δε θα έχεις κανένα πρόβλημα με τα «17 Κορίτσια». Αλλιώς, μπορεί και να σε γκαστρώσουν. Και τα 17.


MORE REVIEWS

LONGLEGS

Ντετέκτιβ του FBI που παρουσιάζει «παράξενα» δείγματα ενσυναίσθησης σε σχέση με τη δράση ενός επί σειρά δεκαετιών ασύλληπτου serial killer, εντοπίζει σταδιακά τα στοιχεία ενός εκκεντρικού puzzle του οποίου ίσως και η ίδια αποτελεί κομμάτι (από το παρελθόν).

FLY ME TO THE MOON

Καπάτσα δημοσιοσχετίστρια καταφθάνει στη Φλόριντα φορτωμένη με ιδέες χίλιες, ώστε να προσδώσει στη δύσκαμπτη NASA έναν σύγχρονο… pop αέρα! Οι πάλιουρες της υπηρεσίας δεν την παίρνουν με καθόλου καλό μάτι, όμως, εκείνη έχει στα χέρια της το ελευθέρας από δεξί χέρι του Προέδρου, αλλά και εναλλακτικό σχέδιο... τηλεσκηνοθετημένης προσομοίωσης της επικείμενης, κρίσιμης αποστολής του Apollo 11 στη Σελήνη!

ALL THAT JAZZ

«Bye-bye, life. Bye-bye, happiness. Hello, loneliness. I think I'm gonna die.»

ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΟΙ ΦΟΝΟΙ

Όταν οι σκελετοί έντεκα γυναικών και κοριτσιών ανακαλύπτονται σε μια έρημο του Νέου Μεξικού, ξεκινά η εξονυχιστική έρευνα για την εντόπιση του ιθύνοντα νου πίσω από το ειδεχθές έγκλημα, κάτι που οδηγεί σε επιπλοκές και συγκρούσεις μεταξύ του αρχηγού της Αστυνομίας, Κάρτερ, του ντετέκτιβ Ορτέγκα και του πράκτορα Πέτροβικ, τριών ανθρώπων με τελείως διαφορετική μεθοδολογία και agenda.

ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ

Στη μεταπολεμική Ρώμη, παντρεμένη γυναίκα με τρία παιδιά ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο, ασφυκτιώντας στα αυστηρά δεσμά του πατριαρχικού περιβάλλοντος της εποχής.

MR KLEIN

MR KLEIN

Εξαιρετική εμπειρία. 17 κορίτσια (από τη Γαλλία, γκούχου γκούχου) γκαστρώνονται σε μια ταινία. Έτσι. Γιατί μπορούν. Μέχρι να τελειώσει, κάνε κι εσύ ένα τεστ εγκυμοσύνης. Αν δε σου έχει βγει πρόωρα…