FreeCinema

Follow us

17 ΚΟΡΙΤΣΙΑ (2011)

(17 FILLES)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ντελφίν και Μιριέλ Κουλέν
  • ΚΑΣΤ: Λουίζ Γκρίνμπεργκ, Ζιλιέτ Νταρς, Ροξάν Ντιράν, Νοεμί Λβόβσκι
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 86'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ONE FROM THE HEART

Η μαθήτρια ενός σχολείου μένει έγκυος και σύντομα πείθει όλη της την παρέα να γονιμοποιηθεί ταυτόχρονα, προκαλώντας την αντίδραση γονιών και σχολείου.

Στην ιστορία της ταινίας των αδελφών Κουλέν, που βασίζεται σε αληθινά περιστατικά, υπάρχει κρυμμένη τουλάχιστον μια ενδιαφέρουσα ταινία. Ίσως και δύο. Γιατί η ιστορία της ομαδικής εγκυμοσύνης σε ένα σχολείο θα μπορούσε να λειτουργήσει εξαιρετικά, τόσο ως δράμα όσο και ως τρελή κωμωδία. Είναι κρίμα που οι αδελφές Κουλέν (στο σταυρό που σου κάνω έτσι τις λένε) έχουν επιλέξει να την κινηματογραφήσουν α λα… γαλλικά.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η πλοκή λειτουργεί μόνο ως αφορμή για το γύρισμα πλάνων γύρω από τη ζωή των κοριτσιών. Εκεί που θα μπορούσε να γίνει μια ουσιαστική παρατήρηση (ή διακωμώδηση της ακραίας κατάστασης) στην εφηβική ζωή, σε ένα φαινόμενο κλειστής κοινότητας, στη νεανική εγκυμοσύνη, οι Κουλέν προτιμούν να γυρίζουν σκηνές σα να μην υπάρχει σενάριο. Κορίτσια με τα εσώρουχα που περιμένουν σε ένα διάδρομο να εξεταστούν, που κάνουν πάρτι στην παραλία, που κολυμπούν στην πισίνα με τις διογκωμένες τους κοιλιές.

Κάπου ανάμεσα εξελίσσεται και η ιστορία, αλλά με τρόπο που δεν αξιοποιεί τους χυμούς – ή τα αμνιακά υγρά – των ηρωίδων. Υπάρχουν μερικές σκηνές, όπως η μαζική αγορά τεστ εγκυμοσύνης ή η επ’ αμοιβή γονιμοποίηση, που δίνουν λίγη ζωντάνια σε μια ουσιαστικά άψυχη ταινία, παρά το γεγονός ότι κυοφορεί τόσες νέες ζωές. Για να πούμε και των… Κουλέν το δίκιο, τα «17 Κορίτσια» είναι όμορφα κινηματογραφημένα. Η εικόνα κυλάει και η κάμερα ξέρει πώς να τραβήξει τα κορίτσια ώστε να φανούν όμορφα και φρέσκα. Η κατεύθυνση, όμως, που δίνουν οι σκηνοθέτριες κάνουν το «17 Κορίτσια» να μοιάζει – ακόμη και στα 86’- με ξεχειλωμένο φιλμ μικρού μήκους.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αν είσαι της άλλης γαλλικής σχολής, όχι αυτής που φλυαρεί ακατάπαυστα στις ταινίες, αλλά εκείνης που βάζει το στιλ πάνω από την ιστορία, δε θα έχεις κανένα πρόβλημα με τα «17 Κορίτσια». Αλλιώς, μπορεί και να σε γκαστρώσουν. Και τα 17.


MORE REVIEWS

ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ

Μάνα και κόρη, αναμνήσεις μιας αγαπημένης γειτονιάς, γεμάτης φαντάσματα της μνήμης, σαν ξεφύλλισμα ενός album φωτογραφιών από περασμένες δεκαετίες, τυπωμένων σε χαρτί Kodak, με τον χρόνο να «θαμπώνει» τη νοσταλγική τετραχρωμία τους.

ΚΛΕΙΔΩΣΕΣ; - ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ

«Αφού χαλάσει το αυτοκίνητό τους σε μια μικρή πόλη, ένα νεαρό ζευγάρι αναγκάζεται να περάσει τη νύχτα σε μια απομακρυσμένη καμπίνα. Αρχίζουν, όμως, να τρομοκρατούνται από τρεις μασκοφόρους αγνώστους χωρίς κίνητρο», μας πληροφορεί το δελτίο Τύπου.

Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΤΟΥ

Δίδυμο πληρώματος ασθενοφόρου, αποτελούμενο από έμπειρο διασώστη που «τα έχει δει όλα» και από νεοσύλλεκτο που δεν έχει δει τίποτα ακόμα, βιώνει στο πετσί του τη σκληρή Νέα Υόρκη της νύχτας, με τα δεκάδες μακάβρια περιστατικά της.

Η ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣ

«Ένας ντετέκτιβ της Αστυνομίας του Σικάγου λαμβάνει μια κλήση ότι ένας κατά συρροή δολοφόνος εμφανίστηκε στη Σκωτία κι έτσι ξεκινά μια προσωπική αποστολή για να λύσει την υπόθεση που τον διέλυσε, πιάνοντας τον υπεύθυνο, ενώ τίποτα δεν είναι ποτέ όπως φαίνεται», μας πληροφορεί το δελτίο Τύπου.

ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Παρέα πέντε εφήβων από τους δρόμους του Μεντεγίν ξεκινά ταξίδι προς την κολομβιανή ενδοχώρα, όταν ένας εξ αυτών κατοχυρώνει ιδιοκτησιακό δικαίωμα σε χωράφι που παρανόμως είχε αφαιρεθεί από τη γιαγιά του.

MR KLEIN

MR KLEIN

Εξαιρετική εμπειρία. 17 κορίτσια (από τη Γαλλία, γκούχου γκούχου) γκαστρώνονται σε μια ταινία. Έτσι. Γιατί μπορούν. Μέχρι να τελειώσει, κάνε κι εσύ ένα τεστ εγκυμοσύνης. Αν δε σου έχει βγει πρόωρα…