FreeCinema

Follow us

ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ (2011)

(THE EYE OF THE STORM)

  • ΕΙΔΟΣ: Δραματική Κομεντί
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Φρεντ Σκέπισι
  • ΚΑΣΤ: Σάρλοτ Ράμπλινγκ, Τζέφρι Ρας, Τζούντι Ντέιβις, Αλεξάντρα Σκέπισι, Τζον Γκέιντεν
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 119’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: HOLLYWOOD ENTERTAINMENT

Σίδνεϊ, 1973: μία φιλάρεσκη και ζάπλουτη κατάκοιτη ηλικιωμένη δέχεται τη σπάνια επίσκεψη των παιδιών της, ενός sir της λονδρέζικης σκηνής και μιας ζωντοχήρας πριγκίπισσας των Παρισίων, διαρκώς εξαρτημένων απ’ το επίδομα και θυμάτων του συναισθηματικού σαδισμού της. Μετατρέποντας ως και το ρόγχο της σε επίθεση γοητείας και επίδειξη δύναμης απέναντι στα δύο αδέλφια, την τρόικα που τη γηροκομάει και τον πιστό δικηγόρο της, (τι) θα τους «αφήσει»;

Μαζί μου θα τα πάρω; Να σου πω τι μου κληροδότησε εμένα. Την επιστροφή στην ακτή μιας απ’ τις κορυφογραμμές του Αυστραλέζικου Νέου Κύματος των 70’s με την καλύτερη ταινία του από το «Six Degrees of Separation». Την ευγενή αλλά μερικά μόνο πετυχημένη απόπειρα να γίνει για πρώτη φορά σινεμά ένα (το φωνάζουν θαυμαστά οι σκιαγραφήσεις και οι διάλογοι, ακόμη κι αν δεν ξέρεις ότι είναι) μυθιστόρημα του Πάτρικ Γουάιτ, μοναδικού Νομπελίστα των Αντιπόδων. Έναν, με συνηθέστατα ολοζώντανα χρώματα και χωρίς κενά στην ύφανση αλλά σηκώματα όταν στρώνεται και κόμπους στο κεντρικό σχέδιό του, οικογενειακό τάπητα με μοτίβα το σακατιλίκι της high society μητριαρχίας, την ψυχοβόρα ως το τέλος της παρτίδας σκακιέρα των δεσμών (αίματος ή μη), τη φαρέτρα και τις πληγές των αρθρωμένων λέξεων, το αμφίδρομο τέλος μιας βιολογικής σχέσης ζωής και την, με ή άνευ μεταμέλειας, υπαγόρευση και εκτέλεση της διαθήκης της.

Ταυτόχρονα (και ανεπιθύμητα) το «Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ» αλλά με την αποδημία εκ φυσικών αιτίων και με τους μισούς νοματαίους, ψοφοδεές ένεκα του στοιχειώματός του από το «Ξαφνικά Πέρυσι το Καλοκαίρι». Παρηγοριά στον άρρωστο; Το υποχρεωτικό τάβλιασμα της Ράμπλινγκ περιορίζει το τίναγμα της βεντάλιας της περσόνας της (το άνοιγμά της γίνεται, αλλά όχι απολύτως ικανοποιητικά, στο αναδρομικό «ψυχολογικό» επεισόδιο – κλου του τυφώνα), και έτσι, όμως, πρόκειται για την πιο ευπρόσδεκτα απαιτητική στιγμή της για χρόνια, παρά το με-το-ζόρι μακιγιάζ αντιγεφύρωμα του ηλικιακού χάσματός της με τα βλαστάρια της. Όπως και να ’χει, σατανική, ηθελημένη ή μη, η αναλογία με το νεανικό ορόσημό της του «Θυρωρού της Νύχτας» στο γερμανικό cabaret δωματίου της Εβραίας επιζώσας του Ολοκαυτώματος μαγείρισσας της «αφεντικίνας» – και στην τελευτή της.

Ως ηττημένη συμπρωταγωνίστρια του πιο τραυματικού vintage ερωτικού τριγώνου του φιλμ (υπάρχει ακόμη ένα, στο περιθώριο αυτής της… Δυναστείας, που σκετσάρεται άνισα, σε μια γκάμα από το υποτονθορίζον ως το κατινίστικο) και πενόμενη αριστοκράτισσα θυγατέρα, η Ντέιβις παραμένει… μανούλα στην ιχνογράφηση συμπλεγμάτων με στρατηγικούς μίνι μορφασμούς του στόματος (και τα μάτια πάντα αμέτοχα) και κινήσεις του σώματος. «Ο Σολίστας» παίζει (σε καθόλου ενοχλητικό βαθμό) κάτι που έχουμε ξαναδεί απ’ αυτόν: είναι ο θεατρινίστικος εαυτός του, που επιτέλους βρίσκει το ρόλο της… ζωής του, ενός κατεστημένα εστεμμένου, κριτικά απορριφθέντος, γεννημένου ούτως ή άλλως ηθοποιού. Μαζί, στα προεξόδια επεισόδια, δε, της φιλοξενίας στο φτωχικό επαρχιακό εξοχικό των παιδικών τους χρόνων, είναι που σπιτώνουν αλλαχού και μνημειώνουν (από το «μνήμη») με ζέστα το συγχωρητέα ανθρώπινο του γαλουχημένου… απανθρωπισμού τους.

Πλάι τους, και ανάμεσα σε ένα από τα αδέκαστα υποστηρικτικά ensemble (όχι τυχαία, πρόκειται για λειτουργούς του σανιδιού) της σεζόν, το μπαμ κάνει, και στους Α-list casting agents ελπίζουμε, η κόρη του σκηνοθέτη ως η τσαπερδονάτη, αγαπημένη (και το ξέρει, και το εκμεταλλεύεται, αλλά όχι όσο θα ήθελε) αποκλειστική της γηραιάς κυρίας, που «κάθεται» στον καλλιτέχνη κανακάρη, δίνοντας φευγαλέα σάρκα και οστά στη θολή χίμαιρα του απάγγιου και της πατρότητας για εκείνον – και ενός καλύτερου αύριο για εκείνη. Αυτό θα το βρει τελικά αλλού, στα χαμηλά αλλά αληθινά κοντά της (κι αυτό το είχε ψυλλιαστεί και της το είχε πει πλαγίως η μακαρίτισσα). Και οι άλλοι της νεκρώσιμης ακολουθίας το δικό τους (χωρίς τη μαμά για αποκούμπι ή φταίχτη, πια), άπαξ κι έθαψαν και μοίρασαν παρελθόν, κόλλυβα και υπάρχοντα. Έτσι είναι. Οι ζωντανοί (;) με τους ζωντανούς. Ώσπου να έρθει κι η δική τους η σειρά…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Φανατικέ του Τένεσι Γουίλιαμς, εσύ που έχεις μητρικά απωθημένα και εκκρεμή περιουσιακά (η μισή Ελλάδα), τα θηλυκά και οι του Άρματος του Θέσπιδος θα… πάρετε τα περισσότερα. Αν για σένα δεν είναι σόι τα ψιλορετρό και εστίας τύπου BBC, όσα κόκαλα κι αν τσακίζει η γλώσσα τους, όσο σένια και αν σαρκώνονται, θα τη βγάλεις μια ανεπιθύμητη νευρωσούλα δίπλα στ’ αγιόκλημα.


MORE REVIEWS

ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Άνδρας που ζει μοναχικά σε ορεινή περιοχή, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του σε άγνωστη κοπέλα που, εν εξάλλω καταστάσει, του ζητά βοήθεια μέσα στη νύχτα, επικαλούμενη επίθεση πλάσματος (;) αγνώστου ταυτότητας και στοιχείων προς την ερευνητική ομάδα βιολόγων στην οποία ανήκει και είχε κατασκηνώσει στο παρακείμενο δάσος.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΓΚΙ

H ζωή έχει γίνει λίγο πολύ απαιτητική για τη Σούπερ Μάγκι. Καθώς η εγκληματικότητα στην πόλη είναι σε ύφεση, περνά τον χρόνο της βοηθώντας στην απόφραξη αποχετεύσεων και στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αντί να σώζει τον κόσμο. Σίγουρα δεν είχε επιλέξει κάτι τέτοιο! Όταν μια μοχθηρή ιδιοφυΐα της τεχνολογίας απειλεί να παγιδεύσει ολόκληρη την πόλη σε μια «τέλεια» προσομοίωση metaverse, η Μάγκι και ο Σουίτι πρέπει να συνεργαστούν για να σώσουν την κατάσταση για άλλη μια φορά. Μήπως είναι και η τελευταία περιπέτεια του δυναμικού ντουέτου;

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ

Γερμανική πολυεθνική που επιθυμεί ν’ ανοίξει supermarket σε χωριό της Σλοβενίας στέλνει επιτόπου εκπρόσωπό της για αυτοψία. Εκείνη, όμως, πέφτει πάνω σε κάτι φευγάτους τύπους που για hobby τους έχουν… την αναπαράσταση μαχών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ούτε ζωγραφιστούς δεν θέλουν να βλέπουν τους Γερμανούς!

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Ο Αρτ και ο Πάτρικ καψουρεύονται την Τάσι. Και οι τρεις τους παίζουν tennis επαγγελματικά. Και θέλουν να κερδίζουν. Αλλά στο… κρεβάτι τρίτος δε χωρεί.

ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΝΕΥΜΑ

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών, η μικρή Σαλομέ βιώνει τον θάνατο της αγαπημένης της γιαγιάς. Εν μέσω οικογενειακών φιλονικιών περί των διαδικαστικών της κηδείας, το πνεύμα της μακαρίτισσας «στοιχειώνει» την αθώα πιτσιρίκα.