FreeCinema

Follow us

ΑΣΠΡΟΣ, ΑΣΠΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ (2010)

(BELI, BELI SVET)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Όλεγκ Νόβκοβιτς
  • ΚΑΣΤ: Γιάσνα Τζούριτσιτς, Ούλικς Φέμιου, Χάνα Σελίμοβιτς, Μπόρις Ισάκοβιτς
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 121’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: NEW STAR

Λεβέντης που έχει μπαρ ρίχνει έναν κρύο σε κόρη μίας πρώην του (η οποία ήταν χρόνια στη στενή γιατί είχε φάει τον πατέρα της και τώρα της βάζει στεφάνι ένας ξοφλημένος), η μικρή έχει αποκούμπι ένα συνομήλικο χωρίς αύριο, μία υπάλληλος του owner έχει κάργα εξαρτήσεις, ένας άλλος απ’ τη φάρα είναι αργόστροφος. Μία «χορωδία», μία κρυμμένη αμαρτία, μία θρηνωδία.

Εδώ είναι Βαλκάνια, επομένως έχει ένα λόγο παραπάνω για τη διεκτραγώδησή τους ως χορός νεωτερικός εκτός Επιδαυρείων (αλλά μέχρι ενός σημείου) ο Όλεγκ Νόβκοβιτς, στο φαταλιστικό λούμπεν μελόδραμά του με τραγούδια (!), που μιξάρει Σοφοκλή – «Κλεμμένα Όνειρα» – Ονορέ, με επωδούς την αλλοτρίωση/τη φτηνή χίμαιρα/το ξόδεμα/την άφεση της ύπαρξης σε έναν κόσμο σε πτώση, το ρήμαγμα και την ανεργία στην προλετάρια εκβιομηχανισμένη επαρχία, το κακοφόρμισμα όλων των πληγών που αφήνουν οι δεσμοί αίματος (κι ο κάποτε υπαρκτός σοσιαλισμός), την έμφυτη επίγνωση του σύντομα αναπόφευκτου μοιραίου, και, παρ’ όλ’ αυτά, την επιδίωξη του πάθους με το ορμέμφυτο του λάθους.

Ο οφθαλμός του Σέρβου «κόβει» με φορητή κάμερα έντασης και το σωστό ψαλιδοχέρη στη μουβιόλα, την πρώτη ώρα χαλιέσαι ωραία και τα ασμάτια μελοποίησης solo σκέψεων των αντιηρώων είναι η δέουσα διακριτή στιλιστικής έντασης νότα. Αίσθηση déjà vu (από την πρόσληψη της σλάβικης poverty row μυθοπλασίας) και κορεσμού (απ’ την τελμάτωση των αρχετύπων στην κλιμάκωση), όμως, ημι-αμαυρώνει το πλησίασμα στην κάθαρση. Όχι «Άσπρος, Άσπρος Κόσμος». Λερωμένος. Καλώς ή κακώς, δεν ξέρω αν θα βγαίνει από πάνω σου μετά…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αν κυνηγάς το σινεμά των γειτονικών λαών, χτύπα το, δε σου κάθεται συχνά έτσι (η πρόταση διαβάζεται διττά). Λάτρη των μιούζικαλ, εσύ σιγοντάρεις (σ)τα ιντερλούδια. Τηλεθεάτρια με οιδιπόδειο και φετίχ τον Αλέξανδρο Σταύρου, εδώ παίζει υποκατάστατο. Αν, φυσικά, αντέχεις υποτίτλους και σεξάκι…


MORE REVIEWS

LONGLEGS

Ντετέκτιβ του FBI που παρουσιάζει «παράξενα» δείγματα ενσυναίσθησης σε σχέση με τη δράση ενός επί σειρά δεκαετιών ασύλληπτου serial killer, εντοπίζει σταδιακά τα στοιχεία ενός εκκεντρικού puzzle του οποίου ίσως και η ίδια αποτελεί κομμάτι (από το παρελθόν).

FLY ME TO THE MOON

Καπάτσα δημοσιοσχετίστρια καταφθάνει στη Φλόριντα φορτωμένη με ιδέες χίλιες, ώστε να προσδώσει στη δύσκαμπτη NASA έναν σύγχρονο… pop αέρα! Οι πάλιουρες της υπηρεσίας δεν την παίρνουν με καθόλου καλό μάτι, όμως, εκείνη έχει στα χέρια της το ελευθέρας από δεξί χέρι του Προέδρου, αλλά και εναλλακτικό σχέδιο... τηλεσκηνοθετημένης προσομοίωσης της επικείμενης, κρίσιμης αποστολής του Apollo 11 στη Σελήνη!

ALL THAT JAZZ

«Bye-bye, life. Bye-bye, happiness. Hello, loneliness. I think I'm gonna die.»

ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΟΙ ΦΟΝΟΙ

Όταν οι σκελετοί έντεκα γυναικών και κοριτσιών ανακαλύπτονται σε μια έρημο του Νέου Μεξικού, ξεκινά η εξονυχιστική έρευνα για την εντόπιση του ιθύνοντα νου πίσω από το ειδεχθές έγκλημα, κάτι που οδηγεί σε επιπλοκές και συγκρούσεις μεταξύ του αρχηγού της Αστυνομίας, Κάρτερ, του ντετέκτιβ Ορτέγκα και του πράκτορα Πέτροβικ, τριών ανθρώπων με τελείως διαφορετική μεθοδολογία και agenda.

ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ

Στη μεταπολεμική Ρώμη, παντρεμένη γυναίκα με τρία παιδιά ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο, ασφυκτιώντας στα αυστηρά δεσμά του πατριαρχικού περιβάλλοντος της εποχής.

MR KLEIN

MR KLEIN

Βαλκανικό μαύρο, μαύρο χάλι, λέγε με και μελούρα. Κάπου ρίχνανε κι από ένα τραγούδι. Βγήκα να δω τι καιρό είχε…