FreeCinema

Follow us

TRANSIT (2012)

  • ΕΙΔΟΣ: Περιπέτεια
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αντόνιο Νεγκρέτ
  • ΚΑΣΤ: Τζιμ Καβίζελ, Τζέιμς Φρέιν, Ελίζαμπεθ Ρομ, Ντιόρα Μπέρντ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 84’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: AUDIO VISUAL

Πρώην κατάδικος για απάτη και πατέρας δοκιμάζει να σώσει το γάμο και την οικογένειά του, υποχρεώνοντας τη σύζυγο και τους δύο γιους του σε μίνι road trip στη Λουιζιάνα. Ομάδα αδίστακτων, και δη θανατηφόρων, ληστών θα του χαλάσει τα σχέδια.

Φιλμ χωρίς λόγο ύπαρξης, με σενάριο προσδοκιών μέτριας τηλεταινίας και τον Καβίζελ να παλεύει μάταια, ελπίζοντας ακόμη στην… ανάσταση της καριέρας του μετά τα προ οκταετίας «Πάθη του Χριστού». Και αδιάντροπος, εξωφρενικά προβλέψιμος ύμνος στην Αγία, αμερικανική οικογένεια, η οποία, ενωμένη, μετατρέπεται σε πανίσχυρη και αήττητη εξολοθρευτική μηχανή – πιο μοιραία από τους αλιγάτορες στο ποτάμι ή τους στυγνούς, επαγγελματίες κακοποιούς που την κυνηγούν, διαπράττοντας υπέρτατη ύβρη.

Το σασπένς, ως τελευταία ελπίδα σωτηρίας του όλου εγχειρήματος, απορρέει αναιμικό, ανεβάζοντας μόνο περιστασιακά παλμούς, αλλά για τους λάθος λόγους: τις αιφνίδιες συμπεριφορές και αντιδράσεις των αψυχολόγητων – καλών και κακών – ηρώων, και όχι τη δράση, που συχνά εκτυλίσσεται ακαταλαβίστικα (δεν ξέρεις ποιος και πώς κυνηγά ποιον με το αυτοκίνητο, ή ποιος και πώς πυροβολεί ποιον). Άρα τι μένει, για να σε κρατήσει σε αυτή την – κυριολεκτικά και μεταφορικά – φτηνή ταινία; Η άρνησή της να κλείσει τα μάτια στη βία και το αίμα. Η επιλογή της να μην τραβήξει διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα φύλα: στο σύμπαν της, άντρες και γυναίκες είναι εξίσου ικανοί για το καλύτερο και το χειρότερο. Και πάνω απ’ όλα, ο τρόπος που κινηματογραφεί, με επιβλητικό, ακραίο contrast (που «καίει» τα λευκά, ενώ ζωντανεύει πληθωρικά τα χρώματα) και ταιριαστά ανισόρροπα πλάνα τη «γοτθική» υγρασία της φύσης της Λουιζιάνα.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αν δε βλέπεις περισσότερες από δύο ή τρεις ταινίες το χρόνο, είτε στην τηλεόραση, είτε στο σινεμά, ίσως να μην ενοχληθείς από την ουσιαστική κοινοτοπία αυτής της – εντυπωσιακής μόνο στην όψη – περιπέτειας.


MORE REVIEWS

LONGLEGS

Ντετέκτιβ του FBI που παρουσιάζει «παράξενα» δείγματα ενσυναίσθησης σε σχέση με τη δράση ενός επί σειρά δεκαετιών ασύλληπτου serial killer, εντοπίζει σταδιακά τα στοιχεία ενός εκκεντρικού puzzle του οποίου ίσως και η ίδια αποτελεί κομμάτι (από το παρελθόν).

FLY ME TO THE MOON

Καπάτσα δημοσιοσχετίστρια καταφθάνει στη Φλόριντα φορτωμένη με ιδέες χίλιες, ώστε να προσδώσει στη δύσκαμπτη NASA έναν σύγχρονο… pop αέρα! Οι πάλιουρες της υπηρεσίας δεν την παίρνουν με καθόλου καλό μάτι, όμως, εκείνη έχει στα χέρια της το ελευθέρας από δεξί χέρι του Προέδρου, αλλά και εναλλακτικό σχέδιο... τηλεσκηνοθετημένης προσομοίωσης της επικείμενης, κρίσιμης αποστολής του Apollo 11 στη Σελήνη!

ALL THAT JAZZ

«Bye-bye, life. Bye-bye, happiness. Hello, loneliness. I think I'm gonna die.»

ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΟΙ ΦΟΝΟΙ

Όταν οι σκελετοί έντεκα γυναικών και κοριτσιών ανακαλύπτονται σε μια έρημο του Νέου Μεξικού, ξεκινά η εξονυχιστική έρευνα για την εντόπιση του ιθύνοντα νου πίσω από το ειδεχθές έγκλημα, κάτι που οδηγεί σε επιπλοκές και συγκρούσεις μεταξύ του αρχηγού της Αστυνομίας, Κάρτερ, του ντετέκτιβ Ορτέγκα και του πράκτορα Πέτροβικ, τριών ανθρώπων με τελείως διαφορετική μεθοδολογία και agenda.

ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ

Στη μεταπολεμική Ρώμη, παντρεμένη γυναίκα με τρία παιδιά ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο, ασφυκτιώντας στα αυστηρά δεσμά του πατριαρχικού περιβάλλοντος της εποχής.

MR KLEIN

MR KLEIN

Κάνει ένα road trip οικογενειάρχης άνθρωπος, τους την πέφτουνε ληστές, αλλά εκείνος δε μασάει γιατί ήτανε και κατάδικος. Κατηγορίας STAR Channel. Ξέρεις.