FreeCinema

Follow us

ΟΣΛΟ, 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (2011)

(OSLO, AUGUST 31)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιόαχιμ Τρίερ
  • ΚΑΣΤ: Άντερς Ντάνιελσεν Λίε, Χανς Όλαβ Μπρένερ, Ίνγκριντ Όλαβα
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 95
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: AMA FILMS

Ο νεαρός Άντερς, τοξικομανής σε πρόγραμμα απεξάρτησης, παίρνει 24ωρη άδεια προκειμένου να επισκεφτεί το Όσλο για μια συνέντευξη σε αναζήτηση εργασίας, μόνο που η σύντομη επιστροφή του θα σημάνει, ταυτόχρονα, την αναμόχλευση ολόκληρου του παρελθόντος του.

Ο Γιόαχιμ Τρίερ μετά από ένα απόλυτα εγκεφαλικό και στεγνό συναισθηματικά ντεμπούτο («Reprise») που τον έβαλε μεμιάς στο διεθνή κινηματογραφικό χάρτη, ξανασυναντιέται με τον πρωταγωνιστή του, Άντερς Ντάνιελσεν Λίε, για ένα σαφώς πιο συγκινητικό, άτυπο remake της περίφημης «Φλόγας που Τρεμοσβήνει» του Λουί Μαλ, τοποθετημένου στο σύγχρονο Όσλο, αντικαθιστώντας το πρόβλημα του αλκοολισμού με τον εθισμό στα ναρκωτικά. Η νορβηγική πρωτεύουσα, όπως μαρτυρά και ο τίτλος, αποτελεί εδώ ισάξιο πρωταγωνιστή, κινηματογραφημένη εκπληκτικά στο λυκόφως του καλοκαιριού, βουτηγμένη σε μια γλυκιά μελαγχολία που συντροφεύει ιδανικά την προκαθορισμένη πορεία του νεαρού της ήρωα, καθώς αποχαιρετά όχι μόνο φίλους και γνώριμα μέρη αλλά, κυρίως, την ίδια του τη νιότη.

Το υπαρξιακό βάρος της πρωτότυπης ταινίας του Μαλ δίνει τη θέση του στο αντίκρισμα του κενού μιας ολόκληρης γενιάς που μοιάζει να ξοδεύεται αναίτια στο πέρασμα του χρόνου, χωρίς ν’ αφήνει τίποτε το ηρωικό στο πέρασμά της. Ο Γιόαχιμ Τρίερ σκηνοθετεί χαμηλότονα, χωρίς να ψάχνει για το δράμα, σχεδόν παραδίνεται στους ρυθμούς μιας ήρεμης μπαλάντας (που είναι πολύ πιθανό να μην ακουμπήσει όσους ψάχνουν κάτι πιο εντυπωσιακό), φαίνεται, όμως, να κατακτά μια ωριμότητα κι αμεσότητα που αφήνουν σπουδαίες υποσχέσεις για το μέλλον.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αν θες να είσαι μέσα στα πράγματα, όσον αφορά το σταθερά ανερχόμενο σκανδιναβικό σινεμά, ο Γιόαχιμ Τρίερ είναι ένα όνομα που αξίζει να έχεις υπόψη και η ταινία, σαφώς, δεν αφορά μόνο το φεστιβαλικό κοινό. Αν ακούς για πρώτη φορά στη ζωή σου ακόμη και το όνομα του Λουί Μαλ, έχουμε πρόβλημα…


MORE REVIEWS

ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Άνδρας που ζει μοναχικά σε ορεινή περιοχή, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του σε άγνωστη κοπέλα που, εν εξάλλω καταστάσει, του ζητά βοήθεια μέσα στη νύχτα, επικαλούμενη επίθεση πλάσματος (;) αγνώστου ταυτότητας και στοιχείων προς την ερευνητική ομάδα βιολόγων στην οποία ανήκει και είχε κατασκηνώσει στο παρακείμενο δάσος.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΓΚΙ

H ζωή έχει γίνει λίγο πολύ απαιτητική για τη Σούπερ Μάγκι. Καθώς η εγκληματικότητα στην πόλη είναι σε ύφεση, περνά τον χρόνο της βοηθώντας στην απόφραξη αποχετεύσεων και στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αντί να σώζει τον κόσμο. Σίγουρα δεν είχε επιλέξει κάτι τέτοιο! Όταν μια μοχθηρή ιδιοφυΐα της τεχνολογίας απειλεί να παγιδεύσει ολόκληρη την πόλη σε μια «τέλεια» προσομοίωση metaverse, η Μάγκι και ο Σουίτι πρέπει να συνεργαστούν για να σώσουν την κατάσταση για άλλη μια φορά. Μήπως είναι και η τελευταία περιπέτεια του δυναμικού ντουέτου;

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ

Γερμανική πολυεθνική που επιθυμεί ν’ ανοίξει supermarket σε χωριό της Σλοβενίας στέλνει επιτόπου εκπρόσωπό της για αυτοψία. Εκείνη, όμως, πέφτει πάνω σε κάτι φευγάτους τύπους που για hobby τους έχουν… την αναπαράσταση μαχών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ούτε ζωγραφιστούς δεν θέλουν να βλέπουν τους Γερμανούς!

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Ο Αρτ και ο Πάτρικ καψουρεύονται την Τάσι. Και οι τρεις τους παίζουν tennis επαγγελματικά. Και θέλουν να κερδίζουν. Αλλά στο… κρεβάτι τρίτος δε χωρεί.

ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΝΕΥΜΑ

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών, η μικρή Σαλομέ βιώνει τον θάνατο της αγαπημένης της γιαγιάς. Εν μέσω οικογενειακών φιλονικιών περί των διαδικαστικών της κηδείας, το πνεύμα της μακαρίτισσας «στοιχειώνει» την αθώα πιτσιρίκα.

MR KLEIN

MR KLEIN

Είναι ένας τυπάς στην απεξάρτηση. 31 Αυγούστου. Στο Όσλο! Μαζόχες αυτοί οι Νορβηγοί. Αντί να έρθουνε για διακοπές στα ωραία μας τα νησιά, να το κάψουνε, να τους φύγει η κατάθλα, πάνε και κάνουν τέτοιες ταινίες…