FreeCinema

Follow us

ΟΣΛΟ, 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (2011)

(OSLO, AUGUST 31)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιόαχιμ Τρίερ
  • ΚΑΣΤ: Άντερς Ντάνιελσεν Λίε, Χανς Όλαβ Μπρένερ, Ίνγκριντ Όλαβα
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 95
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: AMA FILMS

Ο νεαρός Άντερς, τοξικομανής σε πρόγραμμα απεξάρτησης, παίρνει 24ωρη άδεια προκειμένου να επισκεφτεί το Όσλο για μια συνέντευξη σε αναζήτηση εργασίας, μόνο που η σύντομη επιστροφή του θα σημάνει, ταυτόχρονα, την αναμόχλευση ολόκληρου του παρελθόντος του.

Ο Γιόαχιμ Τρίερ μετά από ένα απόλυτα εγκεφαλικό και στεγνό συναισθηματικά ντεμπούτο («Reprise») που τον έβαλε μεμιάς στο διεθνή κινηματογραφικό χάρτη, ξανασυναντιέται με τον πρωταγωνιστή του, Άντερς Ντάνιελσεν Λίε, για ένα σαφώς πιο συγκινητικό, άτυπο remake της περίφημης «Φλόγας που Τρεμοσβήνει» του Λουί Μαλ, τοποθετημένου στο σύγχρονο Όσλο, αντικαθιστώντας το πρόβλημα του αλκοολισμού με τον εθισμό στα ναρκωτικά. Η νορβηγική πρωτεύουσα, όπως μαρτυρά και ο τίτλος, αποτελεί εδώ ισάξιο πρωταγωνιστή, κινηματογραφημένη εκπληκτικά στο λυκόφως του καλοκαιριού, βουτηγμένη σε μια γλυκιά μελαγχολία που συντροφεύει ιδανικά την προκαθορισμένη πορεία του νεαρού της ήρωα, καθώς αποχαιρετά όχι μόνο φίλους και γνώριμα μέρη αλλά, κυρίως, την ίδια του τη νιότη.

Το υπαρξιακό βάρος της πρωτότυπης ταινίας του Μαλ δίνει τη θέση του στο αντίκρισμα του κενού μιας ολόκληρης γενιάς που μοιάζει να ξοδεύεται αναίτια στο πέρασμα του χρόνου, χωρίς ν’ αφήνει τίποτε το ηρωικό στο πέρασμά της. Ο Γιόαχιμ Τρίερ σκηνοθετεί χαμηλότονα, χωρίς να ψάχνει για το δράμα, σχεδόν παραδίνεται στους ρυθμούς μιας ήρεμης μπαλάντας (που είναι πολύ πιθανό να μην ακουμπήσει όσους ψάχνουν κάτι πιο εντυπωσιακό), φαίνεται, όμως, να κατακτά μια ωριμότητα κι αμεσότητα που αφήνουν σπουδαίες υποσχέσεις για το μέλλον.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αν θες να είσαι μέσα στα πράγματα, όσον αφορά το σταθερά ανερχόμενο σκανδιναβικό σινεμά, ο Γιόαχιμ Τρίερ είναι ένα όνομα που αξίζει να έχεις υπόψη και η ταινία, σαφώς, δεν αφορά μόνο το φεστιβαλικό κοινό. Αν ακούς για πρώτη φορά στη ζωή σου ακόμη και το όνομα του Λουί Μαλ, έχουμε πρόβλημα…


MORE REVIEWS

LONGLEGS

Ντετέκτιβ του FBI που παρουσιάζει «παράξενα» δείγματα ενσυναίσθησης σε σχέση με τη δράση ενός επί σειρά δεκαετιών ασύλληπτου serial killer, εντοπίζει σταδιακά τα στοιχεία ενός εκκεντρικού puzzle του οποίου ίσως και η ίδια αποτελεί κομμάτι (από το παρελθόν).

FLY ME TO THE MOON

Καπάτσα δημοσιοσχετίστρια καταφθάνει στη Φλόριντα φορτωμένη με ιδέες χίλιες, ώστε να προσδώσει στη δύσκαμπτη NASA έναν σύγχρονο… pop αέρα! Οι πάλιουρες της υπηρεσίας δεν την παίρνουν με καθόλου καλό μάτι, όμως, εκείνη έχει στα χέρια της το ελευθέρας από δεξί χέρι του Προέδρου, αλλά και εναλλακτικό σχέδιο... τηλεσκηνοθετημένης προσομοίωσης της επικείμενης, κρίσιμης αποστολής του Apollo 11 στη Σελήνη!

ALL THAT JAZZ

«Bye-bye, life. Bye-bye, happiness. Hello, loneliness. I think I'm gonna die.»

ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΟΙ ΦΟΝΟΙ

Όταν οι σκελετοί έντεκα γυναικών και κοριτσιών ανακαλύπτονται σε μια έρημο του Νέου Μεξικού, ξεκινά η εξονυχιστική έρευνα για την εντόπιση του ιθύνοντα νου πίσω από το ειδεχθές έγκλημα, κάτι που οδηγεί σε επιπλοκές και συγκρούσεις μεταξύ του αρχηγού της Αστυνομίας, Κάρτερ, του ντετέκτιβ Ορτέγκα και του πράκτορα Πέτροβικ, τριών ανθρώπων με τελείως διαφορετική μεθοδολογία και agenda.

ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ

Στη μεταπολεμική Ρώμη, παντρεμένη γυναίκα με τρία παιδιά ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο, ασφυκτιώντας στα αυστηρά δεσμά του πατριαρχικού περιβάλλοντος της εποχής.

MR KLEIN

MR KLEIN

Είναι ένας τυπάς στην απεξάρτηση. 31 Αυγούστου. Στο Όσλο! Μαζόχες αυτοί οι Νορβηγοί. Αντί να έρθουνε για διακοπές στα ωραία μας τα νησιά, να το κάψουνε, να τους φύγει η κατάθλα, πάνε και κάνουν τέτοιες ταινίες…