FreeCinema

Follow us

ΤΑΞΙΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ (2013)

  • ΕΙΔΟΣ: Ντοκιμαντέρ
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κώστας Βάκκας
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 64’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: NEW STAR

Η ιστορία της δημιουργίας και της εξέλιξης του οργανωμένου ελληνοαμερικανικού σοσιαλισμού, από τις αρχές του 20ού αιώνα και μέχρι τις μακαρθικές διώξεις.

Η «Ταξισυνειδησία» είναι ένα παράδειγμα του πώς από ένα πλούσιο υλικό μπορεί να μην προκύψει μια ελκυστική και συναρπαστική ταινία. Πολλοί ντοκιμαντερίστες βασίζονται υπερβολικά στις πηγές τους και θεωρούν ότι αυτές είναι αρκετές για να διατηρήσουν και το ενδιαφέρον του θεατή. Όσο ενδιαφέρουσες ή άγνωστες κι αν είναι, όμως, οι πληροφορίες που μεταφέρουν, για να γίνουν κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ, χρειάζονται μια επεξεργασία που εδώ απουσιάζει.

Ο Κώστας Βάκκας έχει βρει καλό και πλούσιο υλικό, κυρίως τη διδακτορική μελέτη του ιστορικού Κωστή Καρπόζηλου, ο οποίος λειτουργεί ως αφηγητής στην ταινία. Το κύμα μετανάστευσης στην Αμερική, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των εργατών και οι πρώτες οργανώσεις με σοσιαλιστικό πολιτικό χρώμα που άρχισαν να διαμορφώνονται μέσα από τις εθνικές μειονότητες και τους μετανάστες, είναι γεγονότα που τεκμηριώνονται στην ταινία με εφημερίδες της εποχής, φιλμ, συνεντεύξεις με Ελληνοαμερικανούς δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Η αφήγηση, όμως, είναι στεγνή. Περνούν βιαστικά οι περιπτώσεις προσώπων, πάνω στα οποία ίσως θα μπορούσε να βασιστεί η ιστορία της ταινίας, χωρίς τελικά να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες. Με μια γραμμική και επίπεδη παράθεση ντοκουμέντων, το αρχικό ενδιαφέρον φθίνει όσο περνάει η ώρα, παρά τη μικρή διάρκεια της ταινίας. Εξαιρετικά απωθητικό είναι το μονόχορδο σπικάζ, που θυμίζει ομιλία από το βήμα κομματικού συνεδρίου.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αν ρουφάς οτιδήποτε έχει να κάνει με την Ιστορία, η «Ταξισυνειδησία» έχει καλό και άγνωστο υλικό. Αν θες να το δεις σε κινηματογραφική επεξεργασία, θα μείνεις με την επιθυμία.


MORE REVIEWS

LONGLEGS

Ντετέκτιβ του FBI που παρουσιάζει «παράξενα» δείγματα ενσυναίσθησης σε σχέση με τη δράση ενός επί σειρά δεκαετιών ασύλληπτου serial killer, εντοπίζει σταδιακά τα στοιχεία ενός εκκεντρικού puzzle του οποίου ίσως και η ίδια αποτελεί κομμάτι (από το παρελθόν).

FLY ME TO THE MOON

Καπάτσα δημοσιοσχετίστρια καταφθάνει στη Φλόριντα φορτωμένη με ιδέες χίλιες, ώστε να προσδώσει στη δύσκαμπτη NASA έναν σύγχρονο… pop αέρα! Οι πάλιουρες της υπηρεσίας δεν την παίρνουν με καθόλου καλό μάτι, όμως, εκείνη έχει στα χέρια της το ελευθέρας από δεξί χέρι του Προέδρου, αλλά και εναλλακτικό σχέδιο... τηλεσκηνοθετημένης προσομοίωσης της επικείμενης, κρίσιμης αποστολής του Apollo 11 στη Σελήνη!

ALL THAT JAZZ

«Bye-bye, life. Bye-bye, happiness. Hello, loneliness. I think I'm gonna die.»

ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΟΙ ΦΟΝΟΙ

Όταν οι σκελετοί έντεκα γυναικών και κοριτσιών ανακαλύπτονται σε μια έρημο του Νέου Μεξικού, ξεκινά η εξονυχιστική έρευνα για την εντόπιση του ιθύνοντα νου πίσω από το ειδεχθές έγκλημα, κάτι που οδηγεί σε επιπλοκές και συγκρούσεις μεταξύ του αρχηγού της Αστυνομίας, Κάρτερ, του ντετέκτιβ Ορτέγκα και του πράκτορα Πέτροβικ, τριών ανθρώπων με τελείως διαφορετική μεθοδολογία και agenda.

ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ

Στη μεταπολεμική Ρώμη, παντρεμένη γυναίκα με τρία παιδιά ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο, ασφυκτιώντας στα αυστηρά δεσμά του πατριαρχικού περιβάλλοντος της εποχής.

MR KLEIN

MR KLEIN

Ντοκιμαντέρ για Ελληνοαμερικανούς κομμουνιστές στο Αμέρικα. Μια ωρίτσα είναι, πάρε και το τηλεκοντρόλ μαζί, παίζει και να μπορείς ν’ αλλάξεις κανάλι…