FreeCinema

Follow us

ΛΟΡΑΞ (2012)

(DR. SEUSS’ THE LORAX)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κρις Ρενό, Κάιλ Μπάλντα
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 86’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: UIP

Ένα 12χρονο αγόρι πρέπει να βρει το μοναδικό πράγμα που θα συγκινήσει το κορίτσι των ονείρων του: ένα αληθινό δέντρο!

Βασισμένο σε ένα από τα πιο… πολιτικά παραμύθια του Δρος Σους, το «Λόραξ» γράφτηκε το 1971, επηρεασμένο από τις καμπάνιες και τη δράση του Environmental Protection Agency του Ρίτσαρντ Νίξον, κι αποτελεί μια όσο το δυνατόν πιο… παιδιάστικη αλληγορία για τα κακά του καταναλωτισμού εις βάρος του περιβάλλοντος. Η κοινωνία του φιλμ απεικονίζει μια μορφή «επόμενης μέρας», μετά το τέλος κάθε φυσικού στοιχείου στον πλανήτη, με τον άνθρωπο να κατοικεί σε πλαστικές πόλεις και, ενίοτε, ν’ αγοράζει οξυγόνο σε μπουκάλι, για να αισθανθεί τον φρέσκο αέρα του παρελθόντος!

Σκέψου έναν post Apocalyptic κόσμο αλά «WALL-E», με μια ψυχεδελική διάσταση (βοηθούμενη από το 3D) που φέρνει στο νου τους Beatles και κάτι κίτρινα υποβρύχια, πρόσθεσε τόνους από… χνούδι (τα δέντρα επιχειρούν ένα πάντρεμα coiffure Μαίρης Αρώνη με μαλλί της γριάς σε όλες τις παστέλ αποχρώσεις) και τα απαραίτητα χαζούλικα ζωάκια (η ομάδα του «Despicable Me» γνωρίζει πολύ καλά πως να «μανιπιουλάρει» το ανήλικο target group του φιλμ, μετά το θρίαμβο των λιλιπούτειων Minions) κι έχεις μια γενική ιδέα του πού το πάει ο… παραμυθάς.

Πολλά από τα γκαγκ θα λειτουργήσουν και στους μεγάλους, ο πανζουρλισμός χρωμάτων κρατά το βλέμμα καρφωμένο στην οθόνη, όμως, ο καλός σκοπός αγιάζει την… αντοχή στη θέαση; Τούτη η ιστοριούλα έχει τραβηχτεί από το μαλλί για να φτάσει τα 86 λεπτά κινηματογραφικού χρόνου (μια τηλεοπτική μεταφορά του «Λόραξ» σε παραδοσιακό animation, από τα 1972, διαρκούσε μόλις 25 λεπτά…) και μέχρι την απαιτούμενη κατάληξη της οικολογικής διδαχής… Δημοτικού σχολείου, ο παράγων διασκέδαση βρίσκεται ένα σκαλοπάτι πριν από την επικινδυνότητα της τρύπας του όζοντος. Με άλλα λόγια, όσο και να σου αρέσουν τα ζαχαρωτά, κάποτε έρχεται και η στιγμή που θα στουμπώσεις…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Το 3D αποζημιώνει, το θέαμα και η ποιότητα του ψηφιακού animation είναι δεδομένα, όμως, ο «Λόραξ» ομιλεί μονάχα την ελληνική γλώσσα στη χώρα μας. Εάν ο παλιμπαιδισμός σου δε βρίσκεται στο φόρτε του, μη βασανιστείς. Εάν είσαι γονιός, έχεις την υποχρέωση. Και μακάρι το βλαστάρι σου να συγκρατήσει το μεγάλο μήνυμα της ταινίας.


MORE REVIEWS

ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Άνδρας που ζει μοναχικά σε ορεινή περιοχή, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του σε άγνωστη κοπέλα που, εν εξάλλω καταστάσει, του ζητά βοήθεια μέσα στη νύχτα, επικαλούμενη επίθεση πλάσματος (;) αγνώστου ταυτότητας και στοιχείων προς την ερευνητική ομάδα βιολόγων στην οποία ανήκει και είχε κατασκηνώσει στο παρακείμενο δάσος.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΓΚΙ

H ζωή έχει γίνει λίγο πολύ απαιτητική για τη Σούπερ Μάγκι. Καθώς η εγκληματικότητα στην πόλη είναι σε ύφεση, περνά τον χρόνο της βοηθώντας στην απόφραξη αποχετεύσεων και στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αντί να σώζει τον κόσμο. Σίγουρα δεν είχε επιλέξει κάτι τέτοιο! Όταν μια μοχθηρή ιδιοφυΐα της τεχνολογίας απειλεί να παγιδεύσει ολόκληρη την πόλη σε μια «τέλεια» προσομοίωση metaverse, η Μάγκι και ο Σουίτι πρέπει να συνεργαστούν για να σώσουν την κατάσταση για άλλη μια φορά. Μήπως είναι και η τελευταία περιπέτεια του δυναμικού ντουέτου;

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ

Γερμανική πολυεθνική που επιθυμεί ν’ ανοίξει supermarket σε χωριό της Σλοβενίας στέλνει επιτόπου εκπρόσωπό της για αυτοψία. Εκείνη, όμως, πέφτει πάνω σε κάτι φευγάτους τύπους που για hobby τους έχουν… την αναπαράσταση μαχών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ούτε ζωγραφιστούς δεν θέλουν να βλέπουν τους Γερμανούς!

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Ο Αρτ και ο Πάτρικ καψουρεύονται την Τάσι. Και οι τρεις τους παίζουν tennis επαγγελματικά. Και θέλουν να κερδίζουν. Αλλά στο… κρεβάτι τρίτος δε χωρεί.

ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΝΕΥΜΑ

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών, η μικρή Σαλομέ βιώνει τον θάνατο της αγαπημένης της γιαγιάς. Εν μέσω οικογενειακών φιλονικιών περί των διαδικαστικών της κηδείας, το πνεύμα της μακαρίτισσας «στοιχειώνει» την αθώα πιτσιρίκα.

MR KLEIN

MR KLEIN

Ρε, πήρανε τον κύριο Χρήστο από το «Ρετιρέ» και τον κάνανε καρτούν!!! Πνευματικά δικαιώματα, αδέρφια! Η ταινία ήτανε στα ελληνικά, αλλά δε μου φάνηκε για ελληνικιά. Ήτανε και οικολογικιά. Άμα έχεις μούλικο, εμένα δε μου άρεσε.