FreeCinema

Follow us

ΛΟΡΑΞ (2012)

(DR. SEUSS’ THE LORAX)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κρις Ρενό, Κάιλ Μπάλντα
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 86’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: UIP

Ένα 12χρονο αγόρι πρέπει να βρει το μοναδικό πράγμα που θα συγκινήσει το κορίτσι των ονείρων του: ένα αληθινό δέντρο!

Βασισμένο σε ένα από τα πιο… πολιτικά παραμύθια του Δρος Σους, το «Λόραξ» γράφτηκε το 1971, επηρεασμένο από τις καμπάνιες και τη δράση του Environmental Protection Agency του Ρίτσαρντ Νίξον, κι αποτελεί μια όσο το δυνατόν πιο… παιδιάστικη αλληγορία για τα κακά του καταναλωτισμού εις βάρος του περιβάλλοντος. Η κοινωνία του φιλμ απεικονίζει μια μορφή «επόμενης μέρας», μετά το τέλος κάθε φυσικού στοιχείου στον πλανήτη, με τον άνθρωπο να κατοικεί σε πλαστικές πόλεις και, ενίοτε, ν’ αγοράζει οξυγόνο σε μπουκάλι, για να αισθανθεί τον φρέσκο αέρα του παρελθόντος!

Σκέψου έναν post Apocalyptic κόσμο αλά «WALL-E», με μια ψυχεδελική διάσταση (βοηθούμενη από το 3D) που φέρνει στο νου τους Beatles και κάτι κίτρινα υποβρύχια, πρόσθεσε τόνους από… χνούδι (τα δέντρα επιχειρούν ένα πάντρεμα coiffure Μαίρης Αρώνη με μαλλί της γριάς σε όλες τις παστέλ αποχρώσεις) και τα απαραίτητα χαζούλικα ζωάκια (η ομάδα του «Despicable Me» γνωρίζει πολύ καλά πως να «μανιπιουλάρει» το ανήλικο target group του φιλμ, μετά το θρίαμβο των λιλιπούτειων Minions) κι έχεις μια γενική ιδέα του πού το πάει ο… παραμυθάς.

Πολλά από τα γκαγκ θα λειτουργήσουν και στους μεγάλους, ο πανζουρλισμός χρωμάτων κρατά το βλέμμα καρφωμένο στην οθόνη, όμως, ο καλός σκοπός αγιάζει την… αντοχή στη θέαση; Τούτη η ιστοριούλα έχει τραβηχτεί από το μαλλί για να φτάσει τα 86 λεπτά κινηματογραφικού χρόνου (μια τηλεοπτική μεταφορά του «Λόραξ» σε παραδοσιακό animation, από τα 1972, διαρκούσε μόλις 25 λεπτά…) και μέχρι την απαιτούμενη κατάληξη της οικολογικής διδαχής… Δημοτικού σχολείου, ο παράγων διασκέδαση βρίσκεται ένα σκαλοπάτι πριν από την επικινδυνότητα της τρύπας του όζοντος. Με άλλα λόγια, όσο και να σου αρέσουν τα ζαχαρωτά, κάποτε έρχεται και η στιγμή που θα στουμπώσεις…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Το 3D αποζημιώνει, το θέαμα και η ποιότητα του ψηφιακού animation είναι δεδομένα, όμως, ο «Λόραξ» ομιλεί μονάχα την ελληνική γλώσσα στη χώρα μας. Εάν ο παλιμπαιδισμός σου δε βρίσκεται στο φόρτε του, μη βασανιστείς. Εάν είσαι γονιός, έχεις την υποχρέωση. Και μακάρι το βλαστάρι σου να συγκρατήσει το μεγάλο μήνυμα της ταινίας.


MORE REVIEWS

TATAMI: Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ

Ιρανή αθλήτρια που συμμετέχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα judo λαμβάνει τελεσίγραφο από την Κυβέρνηση της χώρας της ν’ αποσυρθεί από τους αγώνες, προκειμένου να εκλείψει η πιθανότητα να βρεθεί αντιμέτωπη με Ισραηλινή judoka. Εκείνη, όμως, θέλει πάση θυσία το χρυσό μετάλλιο.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ

Απόπειρα ληστείας χρηματαποστολής πηγαίνει εντελώς λάθος εξαιτίας του φύλακα - οδηγού του θωρακισμένου φορτηγού και πρώην αστυνομικού, ο οποίος για συνοδηγό έχει τον γιο του και με καμία δύναμη δεν πρόκειται να τον αφήσει να πάθει κακό.

ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΓΛΥΚΟ

Η 70χρονη Μαχίν ζει μόνη στην Τεχεράνη από τότε που έμεινε χήρα και η κόρη της μετανάστευσε στην Ευρώπη μαζί με τα εγγόνια της, δραπετεύοντας από το αφιλόξενο ιρανικό καθεστώς. Μια μέρα, όμως, η ερωτική της ζωή θ’ αποκτήσει νέα πνοή και η καρδιά, μαζί με το σπίτι της, θ’ ανοίξει και πάλι για έναν άνδρα. Το αναπάντεχο flirt τους θα εξελιχτεί σ’ ένα βράδυ που από κάθε άποψη θα μείνει αξέχαστο.

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ & ΤΟ ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Όταν εξαιτίας απροσεξίας η μικρούλα πριγκίπισσα Άιλα απελευθερώνει τα κακά πνεύματα του πάγου, προ της απειλής να πέσει παγωμένη βαρυχειμωνιά σε όλο τον κόσμο, η μητέρα της, Βασίλισσα του Χιονιού, δέχεται τη βοήθεια της Γκέρντα και του Κάι μήπως και προλάβει τη ζημιά. Το μοχθηρό πνεύμα του Βορρά, όμως, είναι πανίσχυρο…

ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ

Χειμώνας του 1838 και ο συμβολαιογράφος Τόμας Χάτερ ταξιδεύει μέχρι τα Καρπάθια Όρη για να κλείσει τη συμφωνία πώλησης ενός παλιού οικήματος της πόλης του στον εκκεντρικά δυσπρόσιτο κόμη Όρλοκ. Κανείς, όμως, δεν υποψιάζεται πως ο πραγματικός στόχος του Όρλοκ είναι να κάνει δική του τη σύζυγο του Χάτερ.

MR KLEIN

MR KLEIN

Ρε, πήρανε τον κύριο Χρήστο από το «Ρετιρέ» και τον κάνανε καρτούν!!! Πνευματικά δικαιώματα, αδέρφια! Η ταινία ήτανε στα ελληνικά, αλλά δε μου φάνηκε για ελληνικιά. Ήτανε και οικολογικιά. Άμα έχεις μούλικο, εμένα δε μου άρεσε.