FreeCinema

Follow us
12.0311:30

«To the Wonder»: Η αποδόμηση ενός trailer.


Το επίσημο αμερικανικό trailer της εταιρείας Magnolia για το «To the Wonder» του Τέρενς Μάλικ προσφέρει στους οπαδούς του σκηνοθέτη τα στοιχεία που αγάπησαν στις ταινίες του: Ουρανό. Νερά. Χορτάρι. Φύση. Κτίρια. Τράβελινγκ. Voice-over. Χέρια. Ήλιο. Δέντρα. Κεφάλια ανθρώπων. Και ακόμη περισσότερο ουρανό. Αχ!

Το σήμα της αμερικανικής εταιρείας διανομής. Μουσική. Ένα καμπριολέ αμάξι τρέχει στη μέση του πουθενά. Φαίνονται και δύο κεφάλια από πίσω. Δύο φιγούρες ανεβαίνουν κάτι σκαλιά. Πλάτες, πάλι. Είναι ένας πίσω από μια και κάτι της κάνει. Voice-over. Ακούγεται μια ακατάληπτη πρόταση. Αυτοί που πηγαίνανε με το καμπριολέ, φτάσανε. Εκείνη χοροπηδάει. Ένας τύπος που δεν βλέπουμε καλά φιλάει αυτή τη γκόμενα σε κοντινό. Η κάμερα υψώνει το βλέμμα της στο επόμενο πλάνο. Δέντρα. Φύλλα δέντρων. Ήλιος. Ε, ναι!

Ένα ζευγάρι είναι πεσμένο στο χορτάρι και χαμουρεύεται. Εκείνος είναι, μάλλον, ο Μπεν Άφλεκ (αλλά η φωνή δε λέει «Academy Award winner»…). Τώρα παίζουν με μια κουρτίνα, μπροστά από ένα παράθυρο. Έχει σκόνη. Ένα χέρι χαϊδεύει μια πλάτη γυναικεία. Η γκόμενα, μάλλον χωρίς ρούχα, ανασηκώνεται από ένα κρεβάτι και πλησιάζει τον άνδρα. «Είσαι τα πάντα για μένα», του λέει το voice-over. Μια ακτή. Νερό. Το φως του ήλιου που πέφτει. Μαύρο. Κάρτα. Γραμμένο και σκηνοθετημένο από τον Τέρενς Μάλικ. Αχ!

Φιγούρα γυναίκας, πλάτη. Περπατάει μόνη σε διάδρομο, για να μπει σε αεροπλάνο. Ουρανός. Ήλιος. Στην άκρη αριστερά μια στέγη. Και μια γραμμή στον ουρανό, από αεροπλάνο (μας ψεκάζουν;). «Μίλα μαζί μου…», λέει η γυναίκα / voice-over. Και η γκόμενα τρίβει τη μούρη της πάνω σε ένα ανδρικό χέρι. Αυτός απομακρύνεται και την αφήνει σύξυλη. Εκείνη τρέχει σε ένα χωματόδρομο στην εξοχή. Γυρίζει και μας κοιτάζει.

Ο Χαβιέρ Μπαρδέμ παπάς κοιτάζει από ένα παράθυρο. Voice-over του Χαβιέρ Μπαρδέμ. Λέει κάτι για την αγάπη. Με την αγγλική προφορά του δεν καταλαβαίνουμε ούτε τα μισά. Η άλλη χοροπηδάει πάνω από τον Άφλεκ σε ένα κρεβάτι. Χέρια. Ανθοδέσμη. Βέρα. Γάμος θα’ ναι, να δεις. Η γκόμενα κοιτάζει κάτι χαμηλά. Ο Μπαρδέμ περπατάει έξω από μια εκκλησία. Έχει κόσμο. Γάμος θα ‘ναι. Μία φιγούρα γυρίζει γύρω από ένα parking αυτοκινήτων. Ένας άνδρας, πλάτη, περπατάει… κάπου. Ένας έχει αγκαλιάσει μια γκόμενα από πίσω και την πιέζει. Κοντινό του Μπεν Άφλεκ. Ένα χέρι χαϊδεύει γυναικεία μαλλιά.

Ένα άδειο σπίτι με μια σκάλα, ο ένας περπατάει κάτω, η άλλη επάνω. Η γκόμενα είναι μέσα στο νερό, σε μια πισίνα. Κάνει σα να κλαίει. Ένας άνδρας περπατάει σε κάτι σαν λατομείο. Εκείνη κάθεται σε ένα δωμάτιο. Νερά. Κύμα. Σκιές και φώτα κινούνται στο ταβάνι. Ένα φιλί. Μια γεώτρηση; Μια γυναίκα σκεπάζει τα πλήκτρα ενός πιάνου. Ο Χαβιέρ Μπαρδέμ κάτι λέει για μια αγάπη που έχει πεθάνει, μάλλον. Σε voice-over, πάντα.

Δύο πλάτες, εκείνου του ζευγαριού, που κοιτάνε τον ουρανό. Σκοτεινή γυναικεία φιγούρα τραβάει μια κουρτίνα, έχει και βιτρό, εκκλησία θα είναι. Ο παπάς Μπαρδέμ. Εκείνη εξομολογείται; Δύο χέρια ακουμπάνε το ένα το άλλο. Εκείνη, πλάτη πάντα, περπατά μπροστά στο ηλιοβασίλεμα, στην εξοχή. Σηκώνει τα χέρια της ψηλά. Τώρα η κάμερα την παίρνει από πίσω (σεμνά!), από χαμηλά, για να φαίνεται καλύτερα ο ουρανός και τα χέρια που σηκώνει αυτή. Ένα παιδί κάνει μια τούμπα στο χορτάρι. Μια άλλη,νέα γκόμενα κοιτάζει γύρω, στην πόλη. Τώρα κοιτάζει κάτι άλογα. Πλάτη, πάντα. Η άλλη χαϊδεύει το πρόσωπο του Άφλεκ. Πουθενά το «Academy Award winner». Σε μια γειτονιά, στο δρόμο, ένα αυτοκίνητο φεύγει και ο Άφλεκ το κοιτάζει. Τώρα ο Άφλεκ τρέχει με την άλλη γυναίκα και τη βουτάει από πίσω στα χωράφια! Τη βουτάει από πίσω και σε ένα σπίτι. Βουβάλια. Δύο πλάτες είναι ανεβασμένες πάνω σ’ ένα αμάξι και κοιτάνε τα βουβάλια. Ω!

Η ξανθιά γκόμενα προσπερνάει την άλλη γκόμενα. Αλλά μπορεί να είναι μια άλλη ξανθιά, όχι αυτή με τον Άφλεκ ή τα βουβάλια. Ένα χέρι ακουμπάει τα μαλλιά της γκόμενας της αρχής, ενώ κοιμάται. Μια ξανθιά περπατάει σ’ ένα διάδρομο σπιτιού και τη φωτίζει ένας φακός από μπρος. Τώρα έχει πέσει πάνω σ’ ένα δέντρο και βαράει έναν άνδρα που έρχεται από πίσω της. Ο Μπεν Άφλεκ. Μια σκοτεινή γυναικεία φιγούρα τρέχει με τα χέρια τεντωμένα. Ωραία χρώματα έχει ο ουρανός. Του κάνει «τζα!» σε μια γωνία δρόμου. Ένα carousel γυρίζει, το βλέπει μια πλάτη γυναίκας. Εκείνη η γκόμενα γυρίζει γύρω-γύρω με ένα ύφασμα στα χέρια, σε ένα αδειανό δωμάτιο. Τώρα του πιάνει τα μαλλιά. Τώρα είναι στα πόδια της. Τώρα η ξανθιά τον κοιτάζει, πίσω τρέχουν άλογα.

Ένα καρότσι τρέχει σε supermarket, με εκείνη επάνω του (όχι την ξανθιά). Τώρα η πρώτη γκόμενα (ξέρεις) τρέχει σε μια ταράτσα. Πετάνε και πουλιά. Το ζευγάρι. Εκείνη βηματίζει με πηδηματάκια στην ακτή. Νερά. Ο Χαβιέρ. Ένας άνδρας (πλάτη) περπατά στο χωράφι, πλησιάζει την ξανθιά. Μια γυναίκα (πλάτη) περπατά στη νύχτα, έξω. Κάτι φώτα σβήνουν. Εκείνη γυρίζει πλευρό στο κρεβάτι. Γυρίζει και στους αγρούς, για να τη φωτίσει ένας φακός στο πρόσωπο. Ένα ωραίο τοπίο.

«To the Wonder». Ο τίτλος της ταινίας. Τέσσερα ονόματα ηθοποιών. Credits. Τι άλλο θέλεις από ένα trailer; Αχ, κύριε Μάλικ, σας ευχαριστούμε. Ελπίζουμε να μας φυλάτε το δεινόσαυρο για έκπληξη αυτή τη φορά.

To the Wonder poster