FreeCinema

Follow us
11.0318:00

Είδαμε το «Plus One» του Ντένη Ηλιάδη!


Με την ψυχή στο στόμα ήμασταν στο Όστιν για την 20η έκδοση του Φεστιβάλ SXSW. Γιατί; Μα, για τη νέα ταινία του Ντένη Ηλιάδη, «Plus One», που είχε την παγκόσμια πρεμιέρα της εδώ στο Τέξας, έχοντας ολοκληρωθεί ακριβώς τρεις ημέρες πριν από την προβολή της! Ο Ντένης, του «Hardcore» και του «Last House on the Left», αλλάζει στιλ και από το θρίλερ, μας πάει στο διασκεδαστικά μεταφυσικό, με στοιχεία από το σινεμά τρόμου, αλλά και με έντονη την κωμική ατμόσφαιρα σε sci-fi δόσεις.

Η ταινία ξεκινάει σα μαθητικό love story σε αμερικανικό κολέγιο, όπου ο Ντέιβιντ και η Τζιλ χωρίζουν εξαιτίας μιας παρεξήγησης. Πάνε σε ένα party και ο Ντέιβιντ προσπαθεί να την επαναπροσεγγίσει. Και εκεί που λες «μάλιστα, τώρα έχουμε μία ιστορία εφηβικού έρωτα», η ταινία μεταστρέφεται πλήρως. Το party αρχίζει να πολλαπλασιάζεται επικίνδυνα επί δύο και γίνεται κυριολεκτικά… της Μαρμότας. Ξαφνικά, όλοι οι καλεσμένοι έχουν καταστεί διπλοί και ο κάθε χαρακτήρας συναντά τον εαυτό του επί της οθόνης. Ο ένας κυνηγάει τον άλλο, ο ένας φοβάται τον άλλο, ο ένας βλέπει τη στιγμή του άλλου που έχει ήδη βιωθεί από τον ίδιο! Ο Ντέιβιντ έχει αποκτήσει έναν άλλο Ντέιβιντ που προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει την Τζιλ και η Τζιλ έχει αποκτήσει μια άλλη Τζιλ, που προσπαθεί να αποφύγει και τους δύο Ντέιβιντ. Κοινώς, χάος.

pLUS oNE

Από την άλλη, όλο αυτό δημιουργεί μια εξαιρετική δυναμική μεταξύ των χαρακτήρων που βρίσκονται χαμένοι χρονικά, μιας και ο ένας εαυτός βλέπει αυτό που έχει βιώσει ο ίδιος πριν από λίγα μόλις λεπτά. Αλήθεια, τι θα έκανες αν ξαφνικά ερχόσουν αντιμέτωπος με τον εαυτό σου; Το Εγώ και ο Άλλος ως καθρέπτης μπορεί να αποτελέσει μια εικόνα φόβου, είναι η στιγμή που ο Άλλος γίνεται η οδύνη σου, η αδιαφάνειά σου, αυτό το πρωτογενές αλλά και το έσχατο τραύμα που μπορεί να σε τρομάξει και να σε βάλει στη σφαίρα της παράνοιας, όπου ο Ένας προσπαθεί να εξοντώσει τον Άλλο.

Plus One 690

Ιδιαίτερη ιδέα σεναριακά από τον Ηλιάδη και εξίσου καλή σκηνοθεσία που δένει άψογα με το μοντάζ του Γιώργου Μαυροψαρίδη. Η παράδοση ενός απόλυτα χαοτικού σύμπαντος από χαρακτήρες και ιστορίες εις διπλούν. Ενός σύμπαντος τόσο περίπλοκου, με τους ηθοποιούς να παίζουν το ρόλο τους και το ρόλο του ρόλου τους, προσπαθώντας να κρατήσουν τους εαυτούς τους ο ένας απέναντι στον άλλο και παράλληλα να κρατηθούν εντός της σεναριακής πλοκής. Σου κρατάει το ενδιαφέρον ο ρυθμός της, αλλά σε χάνει το πλήθος των χαρακτήρων, ενίοτε και των ιστοριών. Μεγάλο το μπέρδεμα να έρχεσαι αντιμέτωπος με τον εαυτό σου και να παλεύεις μαζί του μέχρι τελικής πτώσης για την εξόντωσή του, και μάλιστα σε ένα νεανικό party όπου αυτό συμβαίνει ταυτόχρονα σε όλους.

Αναμένουμε να δούμε και την υποδοχή της αμερικανικής κριτικής, προς το παρόν δεν έχει γραφτεί κάτι. Γενικά, η μυστικότητα γύρω από το φιλμ είναι μεγάλη. Ελάχιστες φωτογραφίες έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, τις είδες στο προηγούμενο post για το «Plus One», κανένα video σκηνής ή κάτι σαν teaser δεν παρουσιάστηκε πουθενά, ούτε καν από τους διοργανωτές του SXSW! Η μοναδική νέα εικόνα προέκυψε σε αποκλειστικότητα από το aintitcool (λογικό, ο περίφημος Χάρι Νόουλς κατάγεται από το Όστιν του Τέξας…) και είναι αυτή εδώ…

plus-one-aint

Ο Γουές Κρέιβεν, πάντως, το χάρηκε, όπως έγραψε και από το Twitter του.

wes tweet