FreeCinema

Follow us
17.069:48

Το «Ζ» σε… Bollywood remake!


Σαράντα τρία χρόνια μετά από τη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του Κώστα Γαβρά, το «Ζ» του Βασίλη Βασιλικού επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη σε ινδική εκδοχή, με χορό, τραγούδι και… φονικό τρίκυκλο.

Μόνο σαν ανέκδοτο θα μπορούσε να το ακούσει κανείς, όμως, έχει συμβεί και ήδη, από τις 7 Ιουνίου, προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ινδίας (σε 6.000 κόπιες), του Κουβέιτ και της Νέας Ζηλανδίας. Το «Ζ», το διασημότερο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού, στο οποίο βασίστηκε η εμβληματική πολιτική ταινία του Κώστα Γαβρά με τον Ζαν-Λουί Τρεντινιάν και τον Ίβ Μοντάν, ένα φιλμ που τιμήθηκε με δύο Όσκαρ (καλύτερης ξένης ταινίας – για την Αλγερία – και μοντάζ) στην απονομή του 1970, γυρίστηκε σε ινδικό remake, το οποίο έχει κρατήσει τον πολιτικό τόνο του βιβλίου και του πρωτότυπου φιλμ, μεταφερμένα, όμως, στην ινδική πραγματικότητα. Και στο ινδικό κινηματογραφικό στιλ, αφού ανάμεσα στο θρίλερ, τις καταδιώξεις και τις συνωμοσίες, κατάφεραν να μπουν και… δυο – τρία τραγούδια υπερπαραγωγές, στην παράδοση του είδους.

Η «Shanghai», όπως είναι ο τίτλος της νέας ταινίας που σκηνοθέτησε ο Ντιμπακάρ Μπανερζί (Ινδό Ταραντίνο τον χαρακτηρίζουν τα τοπικά Μέσα), έχει προσαρμόσει την ιστορία του βιβλίου του Βασιλικού και της ταινίας του Γαβρά, αφαιρώντας, φυσικά, τις αναφορές που παραπέμπουν στην ελληνική πολιτική σκηνή του ’60 και τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Η ιστορία του «Shaghai» έχει να κάνει με οικονομικά συμφέροντα και με την αντιπαράθεση πλούσιων και φτωχών. Η πλοκή διαδραματίζεται στην περιοχή Μπαρατναγκάρ, μια φτωχογειτονιά που σχεδιάζεται να μετατραπεί σε διεθνές επιχειρηματικό κέντρο με ουρανοξύστες, με την ελπίδα να γίνει μια ινδική Σαγκάη (εξ ου και ο τίτλος)! Ένας ακτιβιστής που παίρνει το μέρος των κατοίκων, οι οποίοι αναγκάζονται να φύγουν όπως όπως από την περιοχή, δολοφονείται. Όπως μαρτυρά το trailer της ταινίας, ο Μπανερζί έχει κρατήσει τον τρόπο της δολοφονίας (το χτύπημα με φορτηγάκι) όπως τον είδαμε στο «Ζ».

Η «Shanghai» έχει και τον… Σαρτζετάκη της. Η έρευνα ανατίθεται σε έναν γραφειοκράτη, με την πρόθεση να θαφτεί η υπόθεση, όμως, ο τυπολάτρης γραφειοκράτης κάνει καλά τη δουλειά του και ανακαλύπτει τις διασυνδέσεις πίσω από τη δολοφονία. Επειδή, πάντως, το αίμα νερό δεν γίνεται, ο Μπανερζί έχει βρει χώρο και για δυο – τρία εντυπωσιακά… μουσικοχορευτικά νούμερα, τα οποία εντάσσει στην πλοκή. Η «Shanghai», ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι μια τυπική μπολιγουντιανή ταινία και οι κριτικές που έχει πάρει είναι ενθουσιώδεις. Άγνωστο παραμένει το αν κάποιος από τους Έλληνες διανομείς έχει πάρει είδηση την ύπαρξη της ταινίας ή αν θα φτάσει ποτέ στις ελληνικές αίθουσες.