FreeCinema

Follow us

COSMOTE HISTORY HD: Το δημοφιλέστερο κανάλι ντοκιμαντέρ γιόρτασε τα 5 χρόνια του!


Πέντε χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε το COSMOTE HISTORY HD, το μοναδικό κανάλι ντοκιμαντέρ αφιερωμένο αποκλειστικά στην Ελλάδα, την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμά της, το οποίο δημιούργησε ο Όμιλος ΟΤΕ. Και η πορεία δείχνει να συνεχίζεται δυναμικά, δίχως να λογαριάζεται το κόστος.

«To COSMOTE HISTORY HD δημιουργήθηκε για να μας θυμίζει από πού ερχόμαστε και μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε. Στα πέντε χρόνια λειτουργίας του, έχει συμβάλλει ώστε το κοινό και ιδιαίτερα η νέα γενιά να γνωρίσει καλύτερα διάφορες πτυχές της ιστορίας, του πολιτισμού και των παραδόσεών μας. Είμαστε υπερήφανοι που, από την πρώτη στιγμή, το COSMOTE HISTORY HD αγαπήθηκε από τους τηλεθεατές, οι οποίοι το έχουν αναδείξει ως το δημοφιλέστερο κανάλι ντοκιμαντέρ στην COSMOTE TV», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, στο πλαίσιο του χθεσινού digital media event που πραγματοποιήθηκε με… online αποστάσεις, τηρουμένων των αναλογιών της τρέχουσας κατάστασης πανδημίας την οποία βιώνουμε εδώ και πολλούς μήνες.

Στην πορεία αυτών των πέντε ετών, το δημοφιλέστερο κανάλι ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV έχει δημιουργήσει περισσότερες από 120 πρωτότυπες παραγωγές / συμπαραγωγές ντοκιμαντέρ, οι οποίες μεταφράζονται σε περίπου 800 ώρες τηλεοπτικού υλικού. Το COSMOTE HISTORY HD έχει καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεματικών ενοτήτων. Μεταξύ αυτών, η ιστορία από την αρχαιότητα έως σήμερα, οι τέχνες και ο πολιτισμός, η επιστήμη και τα σημαντικά ανθρώπινα επιτεύγματα, οι τόποι της Ελλάδας και οι παραδόσεις τους, τα ήθη και τα έθιμα της χώρας, οι μεγάλες προσωπικότητες του χθες και του σήμερα.

Αρκετές από τις πρωτότυπες παραγωγές / συμπαραγωγές του COSMOTE HISTORY HD έχουν αποσπάσει βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ, όπως εκείνα της Θεσσαλονίκης και του Βερολίνου, ενώ η συμπαραγωγή της COSMOTE TV «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» (2019) επιλέχθηκε για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη διεκδίκηση μιας θέσης στις υποψηφιότητες του Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Τον περσινό Οκτώβρη, το COSMOTE HISTORY HD παρουσίασε σε παγκόσμια πρεμιέρα την πρώτη του συμπαραγωγή με το πλέον prestigious κανάλι στο genre των ντοκιμαντέρ National Geographic, με τίτλο «Κέρος: Το Μυστήριο των Σπασμένων Ειδωλίων» (φωτό).

Από τα όσα λέχθηκαν στο digital media event, ο επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανταπόκριση που είχε κατά τη διάρκεια του lockdown η ελεύθερη μετάδοση περιεχομένου του COSMOTE HISTORY HD στο official channel της COSMOTE TV στο YouTube. Όπως συμπλήρωσε ο κ. Τσαμάζ, στόχος για το κανάλι είναι να λειτουργεί ως πηγή γνώσης, ανοικτή σε όλους και ειδικά στους νέους. Εκεί βασίστηκε και η απόφαση του Ομίλου ΟΤΕ να διαθέσει δωρεάν το COSMOTE HISTORY HD στα σχολεία, μέσα από τη streaming υπηρεσία της COSMOTE TV.

Στο πλαίσιο συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, το COSMOTE HISTORY HD έχει ετοιμάσει 11 νέες παραγωγές / συμπαραγωγές, με πάνω από 100 ώρες τηλεοπτικού προγράμματος. Πρεμιέρες αυτών των θεματικών ντοκιμαντέρ θα διατεθούν ελεύθερα για όλους μέσω του channel της COSMOTE TV στο YouTube. Πέρα από το αφιέρωμα στην ελληνική Επανάσταση, για το 2021 «το πρόγραμμα του καναλιού εμπλουτίζεται σημαντικά, διατηρώντας τον ελληνικό προσανατολισμό του. Το τηλεοπτικό κοινό του COSMOTE HISTORY HD θα απολαύσει πάνω από 20 πρεμιέρες νέων παραγωγών / συμπαραγωγών μας. Στόχος μας παραμένει η διάδοση σημαντικών στιγμών της ιστορίας μας στα νεανικά κοινά», δήλωσε σχετικά ο Εκτελεστικός Διευθυντής COSMOTE TV, Δημήτρης Μιχαλάκης.

Μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα του COSMOTE HISTORY HD έρχονται οι σειρές ντοκιμαντέρ «Αλφάβητος: Κοινός Κώδικας» (για την πορεία του ελληνικού αλφαβήτου ανά τους αιώνες), «Η Μάχη της Κρήτης: Επιχείρηση Ερμής» (για τα 80 χρόνια από τη μάχη της Κρήτης) και «Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία: Από τον Θεό στον Άνθρωπο» (για την επιρροή της ελληνικής αρχαιότητας στην σύγχρονη τεχνολογία), όλες σε παραγωγή COSMOTE TV. Στο πλαίσιο των συμπαραγωγών, οι επόμενες πρεμιέρες περιλαμβάνουν τον δεύτερο κύκλο της σειράς «Στα Φτερά του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου» (για τον ρόλο των αεροπορικών μαχών στην Ελλάδα εκείνης της περιόδου), τη σειρά «Ξόρκια και Προφητείες» (για τις ρίζες της μαγείας και της μαντείας ανά τους αιώνες στην ελληνική επικράτεια) και το ντοκιμαντέρ «Οι Μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο» (μία αληθινή ιστορία αφιερωμένη στη μνήμη του Ολοκαυτώματος).

Απ’ όσα άκουσα στο χθεσινό digital media event σχετικά με τη συνέχεια της παρουσίας του COSMOTE HISTORY HD στην ελληνική τηλεόραση, συγκράτησα θετικότατα πως ο όμιλος ΟΤΕ δεν λογαριάζει το κόστος των παραγωγών του καναλιού και δεν έχει σαν πρωταρχικό μέλημά του την κερδοφορία από το πρόγραμμα των ελληνικών ντοκιμαντέρ του. Το είδος αυτό, άλλωστε, ποτέ δεν είχε συναντήσει τη μαζική αποδοχή του ελληνικού κοινού. Ανοίγονται, όμως, δρόμοι στο να ταξιδέψουν οι παραγωγές του και σε τηλεοράσεις του εξωτερικού, ενώ (και μόνο) το ενδιαφέρον για συμπαραγωγές με media που φέρουν τεράστια βαρύτητα ονόματος και πείρα στο είδος δηλώνει την αναγνώριση της ποιότητας δουλειάς της COSMOTE TV.

TAGS: