FreeCinema

Follow us

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΙΧΟ (2023)

(SHAB, DAKHELI, DIVAR)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Βαχίντ Τζαλιλβάντ
  • ΚΑΣΤ: Ναβίντ Μοχαμαντζαντέ, Ντιάνα Χαμπίμπι, Αμίρ Αγκάι
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 126'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: AMA FILMS

Ο Αλί, αν και οδεύει προς την ολική τύφλωση, ακυρώνει επερχόμενη απόπειρα αυτοκτονίας όταν πληροφορείται για την ύπαρξη μιας τρομαγμένης γυναίκας η οποία ζητά καταφύγιο στην πολυκατοικία του και, μεταξύ άλλων, έχει χάσει τα χνάρια του παιδιού της που πάσχει από σύνδρομο Down. Το όνομά της είναι Λεϊλά, τα ρούχα της είναι μέσα στο αίμα και η αμυδρά διακριτή μορφή της συμπαθής, αν και έντρομη. Χωρίς διάθεση να την παραδώσουν στις Αρχές, τόσο από τον θυρωρό του κτηρίου όσο και από τον Αλί, αναπτύσσεται μια σχέση αλληλεγγύης ανάμεσα στους τοίχους ενός διαμερίσματος.

Είναι το τρίτο μεγάλου μήκους φιλμ του Ιρανού Βαχίντ Τζαλιλβάντ. Το στοιχείο της έκπληξης, γνωστή μέθοδος κινηματογράφησης που προσδίδει σ’ ένα δραματικό φιλμ εκφάνσεις θρίλερ, είναι το βασικό εργαλείο που χρησιμοποιεί ο σκηνοθέτης για να περιγράψει τον κρυμμένο φόβο σε μία υπόθεση γεμάτη ανατροπές. Ο θεατής είναι σίγουρος ότι θα παρακολουθήσει μία αυτοκτονία που μοιάζει με κρατούμενου σε φυλακή, γεμάτη πνιχτό πόνο, όπως στα περισσότερα φιλμ ιρανικών επιρροών – και ξαφνικά διακόπτεται.

Από την πρώτη σκηνή συνειδητοποιείς πόση σημασία έχει για ένα φιλμ η επεξεργασία του ήχου. Θα μπορούσε να είναι μια οποιαδήποτε σταγόνα νερού που τρέχει από μία βρύση, αλλά η συγκεκριμένη σου μένει χαραγμένη στη μνήμη, ενώ καταφέρνει να δώσει στον θεατή να καταλάβει επακριβώς τη συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πρωταγωνιστής. Περιτριγυρισμένος από λιγοστά αντικείμενα, μία βρύση, ένα βρεγμένο t-shirt που θ’ αφαιρέσει από το σώμα του για να το χρησιμοποιήσει μαζί με μια πλαστική σακούλα, στην απόπειρά του να πνιγεί, ένα Walkman που θα κλείσει ψύχραιμα πριν προβεί στην επόμενη γρήγορη κίνησή του, συνθέτουν μια ξεχωριστή κινούμενη εικόνα που δε θα ξεχαστεί με το πέρασμα του χρόνου.

Αν και ο χαρακτήρας του Αλί θα μπορούσε να επισκιάσει όλους τους υπόλοιπους του φιλμ, όχι μόνο λόγω καλής ερμηνείας, διότι σίγουρα (θα) έχουν δευτερεύοντα «stories to tell», το σενάριο σου επιτρέπει να προσέξεις ακόμα και τον (δεύτερο) ρόλο ενός οφθαλμιάτρου, ο οποίος επισκέπτεται ενίοτε τον κεντρικό ήρωα με σκοπό να τους παρέχει την φαρμακευτική του αγωγή. Ο φωτισμός είναι ακριβώς όσος χρειάζεται, από χαραμάδες με μπρούτζινες κι άλλοτε pál αποχρώσεις στη φωτογραφία. Η κατ’ οίκον εξέταση συλλαμβάνει στιγμές νοσταλγίας (περισσότερο λόγω του φωτισμού). Τόσο οι σχέσεις όσο και οι χαρακτήρες έχουν χρόνο ν’ αναπτυχθούν, χωρίς να βαλτώνει κατά σημεία η αφήγηση, χάρη στο στοιχείο της έκπληξης.

Αντί επιλόγου, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία άλλη έκφραση του εσωτερικού πόνου στα φιλμ ιρανικής προέλευσης, δίχως υπερ-συναισθηματισμούς. Γι’ αυτό και το «Πέρα από τον Τοίχο» αξίζει θέασης στη μεγάλη οθόνη.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Ένα φιλμ που μιλά για τον ανθρώπινο πόνο χωρίς συναισθηματισμούς, με εξαιρετικό και πραγματικά ξεχωριστό sound editing. Όσοι θυμούνται το «Περίπτωση Συνείδησης» (2018) και τους αφορά το ιρανικό σινεμά, δεν θα… δυσανασχετήσουν. Κατά τα άλλα, μόνο εάν κατέχετε «διαβατήριο» για το art-house σινεμά.


MORE REVIEWS

GODZILLA MINUS ONE

Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Σικισίμα επιστρέφει σ’ ένα κατεστραμμένο Τόκιο, γεμάτος ενοχές από τη φήμη του kamikaze πιλότου που δεν θυσιάστηκε για πατρίδα του. Θα προστατεύσει μια νεαρή κοπέλα που έχει υιοθετήσει ένα ορφανό μωρό και θα συγκατοικήσουν αναζητώντας τη γαλήνη, καθώς η πόλη αρχίζει να στέκεται ξανά στα πόδια της, ώσπου να εμφανιστεί… ένα γιγάντιο και μεταλλαγμένο από πυρηνικές δοκιμές τέρας.

ΠΕΣΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑ

Μεροκαματιάρης εργάτης με «αθώο» πρόβλημα αλκοολισμού γνωρίζει προλετάρια «αδελφή ψυχή» σε karaoke bar, εμφανίζεται το ενδεχόμενο του ρομαντικού σκιρτήματος, μα η κακοτυχία δέρνει και τους δύο, λες κι η μοίρα δεν επιθυμεί την ένωσή τους.

ΣΙΩΠΗΛΗ ΟΡΓΗ

Πατέρας που πενθεί τον θάνατο του γιου του, ορκίζεται να εκδικηθεί τις συμμορίες ναρκωτικών που μεταμόρφωσαν τη ζωή του σε βουβό δράμα. Όταν μιλούν τα πιστόλια, ποιος έχει ανάγκη τα λόγια;

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ

Στο Σέιλεμ, ομάδα από νεαρά αγόρια και κορίτσια ανακαλύπτει κατά τύχη ένα καταραμένο μαχαίρι. Μέσα από μια σειρά από flashbacks, μαθαίνουμε πως το συγκεκριμένο αντικείμενο υπήρξε η αφορμή για πολλούς θανάτους και καταστροφές στο παρελθόν. Η χρήση του σε δαιμονικά παιχνίδια μεταξύ των παιδιών, αποκαλύπτει μια μικρή λεπτομέρεια: ο κάθε χαμένος, πεθαίνει πραγματικά!

ΦΟΝΙΣΣΑ

Σ’ ένα νησιωτικό χωριό, γύρα στα 1900, η γιαγιά Φραγκογιαννού αποφασίζει να κάνει πράξη αυτό που της δίδαξε η ζωή: απαλλάσσει βρέφη θηλυκά και μικρά κορίτσια από τη μαρτυρική εμπειρία του να μεγαλώσουν και να υποταχθούν σε μια σκληρή κοινωνία ανδροκρατίας, που μόνο βάσανα και δυστυχία μπορεί να τους προσφέρει.