FreeCinema

Follow us

ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΗΔΕΙΑ (2013)

(RECYCLING MEDEA: NOT AN OPERA BALLET FILM)

  • ΕΙΔΟΣ: Πειραματικό Ντοκιμαντέρ
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αστέρης Κούτουλας
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 82ʼ
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: NEW STAR

Ένα αρχαίο δράμα ως σύγχρονη opera, μπαλέτο, πρόβες, παράσταση, φλου αρτιστίκ και ντοκιμαντέρ ενοχική «προβολή» του φόνου της νέας γενιάς απ’ την παλιά στην Ψωροκώσταινα του σήμερα. Διαχωρισμό υλικών την επόμενη φορά…

Behind the scenes απ’ την προετοιμασία και αποσπάσματα απ’ την παρουσίαση της Μήδειας στο Δημοτικό Θέατρο Ερμούπολης. «Οδηγίες» στο φακό του σκηνοθέτη και χορογράφου, Ρενάτο Τζανέλα. Βεριτέ πλάνα κουκουλοφόρων αντιεξουσιαστών εν μέσω δακρυγόνων και απέναντι σε ΜΑΤ. Ο μουσουργός της παρτιτούρας, Μίκης Θεοδωράκης, σε πρώτο πρόσωπο, περήφανος που τα τέρατα της εξουσίας μιας άλλης εποχής τον αποκαλούσαν «τρομοκράτη». Ίσως επειδή τα ελληνικά λόγια του λιμπρέτου δε γίνονται κατανοητά (γιατί οι μονωδοί, της Μουσικής Ακαδημίας της Αγίας Πετρούπολης, είναι ξένοι), σχεδόν αλμοδοβαρικής γραφιστικής (της περιόδου του «Γυναίκες στα Πρόθυρα Νευρικής Κρίσης», προσήκον, ε;) βινιέτες που κάνουν λιανά την υπόθεση: «ΕΚΔΙΚΗΣΗ! Για δολοφόνια (sic, «παίζουν» και παροράματα επί οθόνης) εν ψυχρώ ετοιμάζεται η Μήδεια».

ΟΚ, η ηρωίδα του Ευριπίδη εκδικείται το συμβίο της, Ιάσονα, την αντροχωρίστρα, Γλαύκη, και τον πατέρα της, Κρέοντα. Αλλά η χώρα, που, σύμφωνα με τη μεταφορά του αναγεννησιακού (παραγωγού δίσκων και συναυλιών, μεταφραστή, συγγραφέα, εκδότη, σκηνοθέτη και δραματουργού) ομογενή auteur αυτού του υβριδικού πολιτικοποιημένου αυτοκατηγορώ, σκοτώνει τα παιδιά της, εκδικείται ποιον; Όχι βέβαια τους κακούς δανειστές (η Γλαύκη;),τους κακούς κυβερνώντες της (ο Ιάσων;),τις τράπεζες (ο Κρέων;). Η ασυνάρτητα αυθαίρετη στους συλλογισμούς (και να σκεφτείς ότι ο Κούτουλας έχει σπουδάσει Φιλοσοφία), σφαλερή στους συμβολισμούς και αφελής σε… εκτέλεση μόχλευση του κλασικού Ελληνικού μύθου ως σχολίου για την τρέχουσα πραγματικότητα, είναι το πρώτο Κυλώνειο άγος εδώ.

Ακολουθεί η Αθωότητα. Σε μπανιέρα βιομηχανικού χώρου, με άλογα και κουτάβια σε ξέφωτο, σε λίμνη, διαρκώς σε ειδυλλιακά – μεταξύ music video και φωτογραφικών shoots -, που διαψεύδουν… τραγικά πρώτα τις προθέσεις του δημιουργού για ένα contrast «αίσθησης» και μετά το σημείωμά του για την «αθωότητα που είναι καταραμένη, εξοβελισμένη από την κοινωνία, στο έλεος της εξάντλησης, της απογοήτευσης, της έλλειψης στοργής». Εν προόδω, μάλιστα, η ξανθιά Λολίτα (η Αθωότητα, ντε) χαριεντίζεται (αθώα πάντα) σε ποτάδικο με barman (αθώο, επίσης),υπογράφοντας τουλάχιστον την υποσχετική της φωτογένειας της πρωτοεμφανιζόμενης Μπέλα Έλμαν.

Φράσεις απ’ «Το Ημερολόγιο της Άννα Φρανκ» (το πιο ενδιαφέρον στάσιμο εδώ, κυρίως χάρη στην αποκάλυψη της πηγής τους στο φινάλε) που βάζουν voiceover φωνούλα στα «Την είδα την ξανθούλα, την είδα ψες αργά» σκε(ρ)τσάκια και η συχνά γκραντιόζας συγκινησιακής δύναμης λυρική μουσική του «μεγάλου μας συνθέτη», πνευματικό τέκνο και συνεργάτης δεκαετιών του οποίου αποτελεί ο filmer, δεν αποσοβούν, δυστυχώς, την απόρριψη αυτού του εν πολλοίς σκουπιδιού τέχνης στον μπλε (όπως Ελλάδα) κάδο, εκεί που πρόσφατα τοποθετήθηκαν και άλλα προϊόντα υπέρ πατρίδος (όπως το «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι»). «Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια», δεν είπαμε;

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Ο καλός ο Μίκης όλα τα αλέθει αλλά ακόμα κι αν βλέπεις experimental / έχεις διαρκείας στη Λυρική / συγκαταλέγεις εαυτόν στους αιρετικούς της Επιδαύρου / περνιέσαι για αντάρτης πόλης, ο από μηχανής θεός είναι απών για να σε σώσει από αυτή την οιονεί τραγωδία.


MORE REVIEWS

UNTIL DAWN

Παρέα φίλων ακολουθεί τα ίχνη της προ ενός έτους εξαφανισμένης αδελφής μιας από αυτούς και καταλήγει παγιδευμένη σε μία λούπα του χρόνου, στην οποία όλοι πεθαίνουν ξανά και ξανά, με μοναδική ελπίδα διαφυγής να μείνουν ζωντανοί μέχρι το ξημέρωμα. Γιατί; Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά!

Ο ΛΟΓΙΣΤΗΣ 2

Όταν ένας παλιός γνωστός του από το Υπουργείο Οικονομικών δολοφονείται, ο Κρίστιαν Γουλφ καλείται να αναλάβει δράση, έχοντας στο πλευρό του τον αδελφό του, Μπράξτον. Η υπόθεση δεν κρύβει μονάχα ένα οικονομικό σκάνδαλο, αλλά κι ένα τεράστιο κύκλωμα trafficking που ξεκινά από τη Λατινική Αμερική, περνά από τα σύνορα με το Μεξικό και φτάνει μέχρι τις ΗΠΑ.

Ο ΠΕΙΡΑΤΗΣ ΜΑΥΡΟΔΟΝΤΗΣ ΚΑΙ Η ΚΟΜΙΣΣΑ ΤΟΥ ΓΚΡΕΛ

Η μοχθηρή κόμισσα Σιμπίλα υφαίνει πανούργο σχέδιο παγίδευσης του Πειρατή Μαυροδόντη, με απώτερο στόχο την κυριαρχία στις επτά θάλασσες. Γενναίο κοριτσάκι, χαζοβιόλης μάγειρας και ένας… δράκος κινούν για να τον σώσουν.

BABY

Μετά από έκτιση ποινής σε κέντρο κράτησης για ανηλίκους, ο Γουέλινγκτον βρίσκεται και πάλι ελεύθερος στους δρόμους του Σάο Πάολο, όπου ανακαλύπτει ότι μέλη της οικογένειάς του έχουν αλλάξει τόπο κατοικίας. Η μοναξιά δεν θα κρατήσει για πολύ. Η συντροφικότητα θα έρθει γνωρίζοντας τον Ρονάλντο, που θα τον οδηγήσει στην εκπόρνευση αλλά και σε μια νέα οικογένεια.

ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΤΟΥ ΣΟΥΛΕΫΜΑΝ

Πρόσφυγας από τη Γουινέα εργάζεται ως ντελιβεράς, ποδηλατώντας όλη τη μέρα στους δρόμους του Παρισιού. Η μοναδική του ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο είναι να εγκριθεί η αίτηση ασύλου που έχει υποβάλει. Για να συμβεί αυτό, όμως, πρέπει να μάθει καλά την «ιστορία του».