FreeCinema

Follow us

Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ (2011)

  • ΕΙΔΟΣ: Σπονδυλωτό Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιώργος Γκικαπέππας
  • ΚΑΣΤ: Κίκα Γεωργίου, Ιωσήφ Πολυζωίδης, Αννα Καλαϊτζίδου, Λεωνίδας Κακούρης, Βασίλης Μπισμπίκης, Υρώ Λούπη
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 96’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: SEVEN FILMS

Τέσσερις ιστορίες εγκυμοσύνης και πώς επηρεάζουν τις ζωές αντίστοιχων οικογενειών κάθε είδους στη σύγχρονη Αθήνα.

Μια ενδιαφέρουσα ιδέα βρίσκεται στον πυρήνα της σύλληψης της «Πόλης των Παιδιών». Η απόκτηση ενός παιδιού, τυχαίο γεγονός για κάποια ζευγάρια, βάρος για άλλα, ανέφικτος στόχος για κάποια άλλα, είναι κάτι που αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων και επηρεάζει τις σχέσεις. Μια Ιρακινή γυναίκα περνά τη δοκιμασία της εγκυμοσύνης μόνη, χωρίς τη βοήθεια του άνδρα της και ελπίζοντας στη βοήθεια του γείτονά της, χωρίς να τον αφήνει να την αγγίξει ακόμη κι όταν υποφέρει από τους πόνους.

Ένα ζευγάρι προσπαθεί απεγνωσμένα να αποκτήσει παιδί με εξωσωματική, σε ένα σύνθετο συναισθηματικό περιβάλλον. Μια οικογένεια υπό διάλυση, με ένα παιδί στην εφηβεία, βρίσκεται μπροστά σε μια νέα εγκυμοσύνη. Και ένα νέο ζευγάρι χωρίς οικογενειακό προγραμματισμό, αντιμετωπίζει ξαφνικά το ενδεχόμενο ενός παιδιού, μπροστά σε ακραίες συνθήκες.

Ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένη η «Πόλη των Παιδιών» και κυρίως η πορεία προς τη δραματική της κορύφωση, δείχνουν ότι ο Γκικαπέππας θαυμάζει τις ταινίες του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου. Η εγκυμοσύνη και το παιδί, παράγοντας χαράς – υποτίθεται – για τους περισσότερους, γίνεται άγχος, βάσανο και λόγος έντασης για τους χαρακτήρες της ταινίας, ενώ στο φινάλε για κάποιους από αυτούς είναι και αιτία προσωπικής καταστροφής.

Λένε πως τα ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν παιδί δεν πρόκειται να τα καταφέρουν αν δε χαλαρώσουν. Οι χαρακτήρες της «Πόλης των Παιδιών» βρίσκονται πολύ μακριά από την κατάσταση ηρεμίας. Στις περισσότερες ιστορίες, οι ήρωες ζουν μια διαρκή υστερία, φωνάζοντας ο ένας στον άλλο, σα να θέλουν να βεβαιωθούν ότι καταλάβαμε τη ζόρικη κατάσταση που ζουν. Και οι πιο πολλές ερμηνείες, με εξαίρεση την πολύ καλή Κίκα Γεωργίου στο ρόλο της Ιρακινής μάνας, πάσχουν από την ίδια υστερία.

Παρά την αρχική ιδέα και το στίγμα που επιχειρεί να αφήσει η ταινία, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει λάθη, όπως στη χρονική συνέχεια των ιστοριών (σε άλλες περνούν μέρες, ενώ σε μία από αυτές δεν έχει νυχτώσει ποτέ), αλλά και την ενοχλητική, θορυβώδη ηχητική μπάντα, που προσθέτει εκνευρισμό στην ήδη νευρική ατμόσφαιρα.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Σίγουρα όχι για γυναίκες που περιμένουν ή προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί. Όσοι παρακολουθούν ανελλιπώς τι συμβαίνει στο νέο ελληνικό σινεμά, θα δουν μια φιλότιμη προσπάθεια.


MORE REVIEWS

ΕΝΚΑΝΤΟ: ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΓΙΚΟΣ

Πολυπληθής κι ευτυχισμένη κολομβιανή οικογένεια, κάθε μέλος της οποίας διαθέτει μαγικά χαρίσματα, βρίσκεται προ του κινδύνου να τα χάσει ολοσχερώς! Κόρη αποκαρδιωμένη από την ατυχία της να είναι η μόνη που την τέχνη της μαγείας δεν κατέχει, βάζει μπρος σχέδιο σωτηρίας για όλους. Θα μαγέψει;

Ο ΟΙΚΟΣ GUCCI

Τα γεγονότα που οδήγησαν στην πληρωμένη δολοφονία του Μαουρίτσιο Γκούτσι και η ανάμειξη της πρώην συζύγου του Πατρίτσια Ρετζιάνι σ’ αυτήν, με φόντο τα μοχθηρά, οικονομικά παρασκήνια του κόσμου της μόδας.

ΠΡΑΣΙΝΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Μέσω αγγελίας, η Άννα πηγαίνει να πιάσει δουλειά στην ξεχασμένη από το χρόνο ψαροταβέρνα του Ρούλα (από το Χάρης). Λιγομίλητη, σχεδόν αντικοινωνική, μα με ικανότητα στη μαγειρική, η Άννα κερδίζει τους καθημερινούς πελάτες του μαγαζιού, κρατώντας καλά κρυμμένο το μυστικό της… απώλειας της μνήμης της!

ΜΙΚΡΑ ΟΜΟΡΦΑ ΑΛΟΓΑ

Ζευγάρι με μικρό παιδί, απότομα προσγειωμένο από τα ψηλά στα χαμηλά κοινωνικά, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, «υποδύεται» βίο ευμάρειας σε βίλα στην οποία ο σύζυγος εκτελεί χρέη επιστάτη. Για πόσο καιρό θ’ αντέξει αυτό το ψέμα;

ΕΝΑΣ ΗΣΥΧΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Χήρος οινοποιός σε ακριτικό νησί, καταχρεωμένος και με προβλήματα επικοινωνίας με την 30χρονη κόρη του που παρατάει το στεφάνι της, πέφτει θύμα ομηρίας από επικίνδυνο δραπέτη. Για να την προστατεύσει, θα τον παρουσιάσει σαν τον καινούργιο του εργάτη και θ’ αφήσει το ψέμα να αιωρείται στην ατμόσφαιρα μέχρι να σκάσουν οι αναπόφευκτες συνέπειες.

MR KLEIN

MR KLEIN

Εκείνος ο τύπος που σκότωσε τόσο κόσμο με το Batman στην Αμερική, τώρα δικαιώνεται! Επίσης, τέτοιες γκόμενες πρέπει να τις στειρώνουν.