FreeCinema

Follow us

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ (2019)

(EVGE)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ναριμάν Αλίεφ
  • ΚΑΣΤ: Ακτέμ Σεϊταμπλάεφ, Ρεμζί Μπιλιάλοφ, Βίκτορ Ζντάνοφ, Ντάρια Μπαριχασβίλι
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 96'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: AMA FILMS

Έχοντας χάσει τον μεγαλύτερό του γιο στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ο Μουσταφά ξεκινά μαζί με τον μικρότερό του γιο, Αλίμ, ν’ αναγνωρίσει το άψυχο κορμί του Ναζίμ και να το μεταφέρει στον τόπο καταγωγής τους, την Κριμαία. Σχέσεις μεταξύ οπισθοδρομικού πατέρα και προοδευτικού γιου αναπτύσσονται σε road trip παρέα με άψυχο σώμα, ανοιχτές πληγές πολέμου και το… Κοράνι.

Σε αυτό το πρώτο του μεγάλου μήκους φιλμ, ο Ναριμάν Αλίεφ αναπτύσσει θεματολογία γύρω από την επιλογή της πορείας ενός προοδευτικού μοτίβου ζωής και την επιστροφή στις «ρίζες» και τις παραδόσεις. Όντας ο ίδιος διωγμένος από την γενέτειρά του κατά την διάρκεια των τεταμένων σχέσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, εν έτει 2014, δεν κρύβει τη νοσταλγία του για την Κριμαία, με ταξιδιάρικα πλάνα με λίμνες που αποπνέουν αίσθηση ανοιχτού ορίζοντα. Εκείνη τη χρονιά, πολλοί οδηγήθηκαν προς φυγή από την Κριμαία ακόμη και λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του ο Αλίεφ, χωρίς ν’ αποφεύγει να αναδείξει ένα τέτοιο ζήτημα, καθώς βλέπουμε σε διάφορες σκηνές να επεξηγούνται από πατέρα προς γιο φράσεις από το Κοράνι, με τον δεύτερο να μην γνωρίζει καν τι γράφει αυτό!

Ουσιαστικά, πρόκειται για road movie που χρησιμοποιεί την κριμαϊκή ταταρική γλώσσα και ενώ σκοπό είχε να μιλήσει για την ελπίδα, τελειώνει με μια σκηνή γεμάτη απελπισία, καθώς οι άνθρωποι προκαλούν στον εαυτό τους ακόμα μεγαλύτερο πόνο τιμώντας τις παραδόσεις. Ο Ναζίμ θα μπορούσε να είχε ταφεί στο Κίεβο και οι σχέσεις με την αρραβωνιαστικιά του, που είναι ζωντανή και μόνη, να είναι πιο καλές. Μα όχι, οι πατριαρχικές τάσεις θα κυριεύσουν, απομονώνοντας την Ολέσια από την όποια τελετή ταφής επειδή δεν είναι επίσημο μέλος της οικογένειας. Ο Μουσταφά θα προβεί ακόμη και σε δωροδοκία, δηλαδή παράνομη πράξη (δείγμα της κατάστασης που επικρατεί) για ν’ αποφύγει την ιατροδικαστική διαδικασία (λόγω του θανάτου στον πόλεμο ως αιτίας θανάτου) και να πάρει το πτώμα για επιστροφή στην Κριμαία. Ο Αλίμ, ο οποίος σπουδάζει δημοσιογραφία στο Κίεβο, έχοντας άλλη αντίληψη, δε συμμερίζεται τη συμπεριφορά του πατέρα του, ούτε και θα ήθελε να κάνει το ταξίδι χωρίς την Ολέσια, όμως ο λόγος του δεν περνά. Η επιθετικότητα δεν του αφήνει και πολλές εξόδους διαφυγής από ένα επώδυνο ταξίδι.

Παρ’ όλα αυτά και οι δύο χαρακτήρες είναι συμπαθείς. Χωρίς η κάμερα να κοιτά με περισσότερη συμπάθεια τον έναν ή τον άλλον ήρωα, το σενάριο βοηθά να αναλυθούν και οι δύο. Δεν είναι ένας κακός μισογύνης ο Μουσταφά. Είναι ένας άνθρωπος που νοσταλγεί τον τόπο του και που ο πόλεμος δεν βοήθησε στο ν’ αναπτύξει μια πιο ανοιχτόμυαλη κουλτούρα. Υπό συνθήκες πόνου και απώλειας, βγαίνουν προς τα έξω τα «κακά» στοιχεία του χαρακτήρα του. Ο Ναζίμ πρέπει να ταφεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Μία αξιόλογη οπτική για την κατάσταση στην Κριμαία, όπου οι παραδόσεις και οι θρησκευτικές τάσεις δεν έχουν σβήσει εντελώς, όπως σε πιο σύγχρονες κοινωνίες σαν εκείνη του Κιέβου. Η σχέση ανάμεσα σε πατέρα και γιο δεν θεωρείται πρωτότυπη θεματολογία για τον κινηματογράφο, ωστόσο, πρόκειται για στόρι με ιδιαιτερότητες που δε συναντά κανείς συχνά, ακόμη και σε «φεστιβαλικές» δημιουργίες. Είναι ένα ψυχαγωγικό, αν και προφανώς καθόλου διασκεδαστικό έργο, και δείχνει αρκετά ώριμο σαν πρώτη μεγάλου μήκους δουλειά του εν λόγω σκηνοθέτη.


MORE REVIEWS

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ

Στη Γαλλία του 1386, ο ιππότης Σερ Ζαν ντε Καρούζ καλεί σε μονομαχία μέχρι θανάτου τον παλιό του φίλο και συμπολεμιστή Ζακ Λε Γκρι. Ο καθένας από αυτούς έχει και μία διαφορετική εκδοχή για το τι πραγματικά συνέβη ώστε να φτάσουν σε τέτοιο (ολέθριο) σημείο αντιπαλότητας.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ

Φτωχή Μεξικάνα μάνα ξεκινά οδοιπορικό αναζήτησης, προκειμένου ν’ ανακαλύψει τα ίχνη του εξαφανισμένου (άπαξ του φευγιού του για Αμέρικα) γιου της. Υπάρχει ελπίδα να τον βρει ζωντανό, άραγε;

ΚΟΝΤΟΡΙΤΟ

Ένας γκαφατζής κόνδορας θα προσπαθήσει να σώσει τη Γη από τις επεκτατικές ορέξεις μιας εξωγήινης φυλής, βάζοντας, για πρώτη του φορά, αυτούς που πραγματικά αγαπά πιο πάνω κι από τον εαυτό του.

DUNE

Στο μακρινό μέλλον μιας φεουδαρχικής διαστρικής κοινωνίας, ο Πολ Ατρέιντιζ αναζητά το (μεσσιανικό;) πεπρωμένο του στον αφιλόξενο πλανήτη Ιράκας, γη που προσφέρει πλουσιοπάροχες ποσότητες σπάνιου μπαχαριού με πολλαπλής σημασίας χρήσεις.

ΚΟΛΕΚΤΙΒ

Το πολύνεκρο ατύχημα της πυρκαγιάς στο club Colectiv στο Βουκουρέστι, τον Οκτώβριο του 2015, ακολουθείται από μία δημοσιογραφική έρευνα που καταλήγει να ξεσκεπάζει τις σχέσεις διαφθοράς μεταξύ νοσοκομειακών και κυβερνητικών αξιωματούχων.